Torek,
10. 6. 2008,
13.24

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 10. 6. 2008, 13.24

8 let, 5 mesecev

Opozicija o nesmiselnosti pokrajinskega referenduma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Opozicijske poslanske skupine SD, LDS in Zares pred posvetovalnim referendumom o pokrajinah opozarjajo na nesmiselnost takšnega referenduma, ki ne bo prinesel enoznačnega oz. uporabnega odgovora.

Poleg tega vladi očitajo, da čeprav referendumske kampanje ni prijavila, v njej zelo aktivno sodeluje in zavaja volivce.

Socialni demokrati po besedah poslanca Bojana Kontiča ocenjujejo, da referendum, kot je pripravljen, ne bo dal odgovorov na osnovna vprašanja. Tako rezultati referenduma ne bodo odgovorili na vprašanja, ali si volivci pokrajine sploh želijo, koliko naj jih bo, kako naj bodo financirane in kje naj bodo njihovi sedeži. Referendum tudi ne bo omogočil enoznačnega odgovora in ne bo v pomoč pripravljavcem zakonodaje in zakonodajalcu, je prepričan Kontič.

Pomisleki ne pomenijo nasprotovanja uvedbi pokrajin

Kontič še opozarja, da ne gre povezovati pomislekov o referendumu z nasprotovanjem uvedbi pokrajin ter regionalizaciji in decentralizaciji, v SD pa takšne očitke na svoj račun odločno zavračajo.

Socialni demokrati sicer volivk in volivcev ne bodo nagovarjali, da se bodisi udeležijo ali ne udeležijo referenduma, ter menijo, naj se državljani o tem odločajo po svoji vesti, pravi Kontič.

"Najdražja javnomnenjsko anketa"

Po mnenju poslanca LDS Milana Petka je posvetovalni referendum o pokrajinah nesmiseln. Kot pravi, gre za "najdražjo javnomnenjsko anketo z neuporabnimi vprašanji in še bolj neuporabnimi odgovori". Rezultati referenduma pa bodo po njegovem mnenju prinesli še večjo zmedo.

V LDS poleg tega očitajo vladi, da ni prijavila referendumske kampanje, kljub temu pa v njej s srečanji po vsej Sloveniji zelo aktivno sodeluje. Po Petkovih besedah vlada zlorablja postopke v zvezi z referendumsko kampanjo, saj "na račun davkoplačevalcev potuje po Sloveniji".

Liberalni demokrati sicer volivkam in volivkam svetujejo, da se referenduma udeležijo in glasujejo proti.

Zalokar Oražmova: Vlada pri navajanju svojih argumentov na veliko manipulira Tudi poslanka Cveta Zalokar Oražem (Zares) opozarja, da koalicija pri referendumski kampanji ne izbira sredstev, "ko se potujoči kabaret vali iz kraja v kraj". Njihova kampanja je tako nepregledna in zavajajoča, saj vlada pri navajanju svojih argumentov "na veliko manipulira", je prepričana poslanka. Referendum pa ocenjuje kot "veliko farso, ki ne bo prinesla rezultatov".

Zalokar Oražmova še poudarja, da želi vlada, ne glede na to, da v tem mandatu pokrajin ne bo ustanovila, "ustoličiti" 13 pokrajin, kar je daleč od strokovno utemeljenega predloga. Pri 13 pokrajinah, ki bodo neučinkovite in potratne, gre po mnenju Zalokar Oražmove za politično izsiljen kompromis, ki so ga pripravili "lobiji iz koalicijskih strank".

V Zares še menijo, da imajo volivke in volivci pravico in dolžnost, da sami presodijo, ali naj se referenduma udeležijo. Volivci pa naj po besedah Zalokar Oražmove morda le premislijo, ali jim bodo referendumska vprašanja dala odgovore na njihove pomisleke.

Civilna iniciativa poziva k bojkotu referenduma

Civilna inciativa Za Primorsko poziva Primorce, naj bojkotirajo posvetovalni referendum o pokrajinah.

"To ni referendum odločanja, temveč referendum pritrjevanja," je nedemokratičen, saj ne omogoča možnosti odločitve za enotno Primorsko, je v Ajdovščini poudaril pobudnik civilne iniciative Marjan Bevk.

Bevk: Referendum razpisan za 22. junij, ni naš referendum "Primorke in Primorce pozivamo, naj ne dovolijo, da nam Primorsko vzamejo ali pa jo celo razdelijo. Referendum o pokrajinah, razpisan za 22. junij, ni naš referendum, zato se ga ne udeležite. Bojkotirajte ga! S tem dejanjem bomo vsi Primorci dokazali, kaj pomeni enotna Primorska," so v pozivu med drugim zapisali v civilni iniciativi. Kot je pojasnil Bevk, bodo zadovoljni, če se bo referenduma udeležila manj kot petina volivcev.

Pozivu se niso pridružili novogoriški študenti in borci Pri pozivu so se jim pridružili vsi primorski študentski klubi, združeni v zvezo Vstala Primorska, in območna borčevska združenja, z izjemo novogoriških študentov in borcev, je poudaril član civilne iniciative Božo Novak. Volivce bodo k bojkotu nagovarjali s pomočjo plakatov, verjetno pa tudi manifestacij, pri čemer bodo eno skupaj s študenti morda pripravili v Ljubljani, je dodal Bevk.

Za Primorce sprejemljivi le vprašanji o eni ali dveh pokrajinah na zahodu Za Primorce sta sprejemljivi le vprašanji o eni ali dveh pokrajinah na zahodu Slovenije in ne izbira "med imenoma, ki vsebujeta besedo Primorska, in imenoma, ki to besedo brišeta", kot je razvidno iz razpisa referenduma, je poudaril.

Severnoprimorski župani naklonjeni pokrajini, a s številnimi pomisleki

Goriška statistična regija oz. severna Primorska bi po vladnem predlogu postala samostojna pokrajina, o imenu katere bodo na posvetovalnem referendumu odločali volivci. Tudi severnoprimorski župani imajo o imenu različna mnenja, nekateri pa podpirajo idejo o oblikovanju Primorske pokrajine, torej velike regijske enote na zahodu Slovenije.

Večina severnoprimorskih županov podpira predlog vlade o členitvi Slovenije na 13 pokrajin, saj jim samostojna pokrajina ponuja veliko priložnost za razvoj in črpanje evropskih sredstev pri večjih projektih, je na nedavni okrogli mizi o regionalizaciji v Novi Gorici poudaril župan občine Bovec Danijel Krivec. "Smo kot devica, ki si želi otroka. Dajte nam otroka in mi ga bomo vzgajali," ga je slikovito dopolnil župan občine Kanal ob Soči Andrej Maffi.

Namesto Osrednjeslovenske pokrajine si želijo južno- in severnoljubljansko Večina županov občin o predlagani Osrednjeslovenski pokrajini meni, da je prevelika in bodo občine v njej težko dosegle soglasje o skupnih razvojnih vizijah in ciljih. Predlagajo, da bi jo razdelili na vsaj dva dela: severno in južno od Ljubljane. V Grosuplju so z zdajšnjim predlogom zadovoljni.