Nedelja,
7. 4. 2024,
7.54

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Natisni članek

Heraldica Slovenica zastava Slovenija

Nedelja, 7. 4. 2024, 7.54

2 meseca, 1 teden

Praznujemo dan slovenske zastave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31
Slovenska zastava | Slovenska zastava ima znano razvrstitev treh barv, pod katerimi smo se Slovenci opredelili najprej kot narod, nato pa še kot državotvorna nacija. Z dodatkom grba je slovenska zastava postala tudi zastava osamosvojene in svobodne Republike Slovenije. | Foto STA

Slovenska zastava ima znano razvrstitev treh barv, pod katerimi smo se Slovenci opredelili najprej kot narod, nato pa še kot državotvorna nacija. Z dodatkom grba je slovenska zastava postala tudi zastava osamosvojene in svobodne Republike Slovenije.

Foto: STA

Danes obeležujemo dan slovenske zastave, ob katerem se spominjamo 7. aprila 1848. Takrat je namreč slovenski domoljubni študent Lovro Toman na Wolfovi ulici 8 v Ljubljani s somišljeniki prvič izobesil slovensko trobojnico. Tradicionalna proslava bo ob 14. uri v Geometričnem središču Slovenije (GEOSS) v Spodnji Slivni pri Vačah.

Osrednji govornik na proslavi bo namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadir Uroš Paternus.

Slovenska zastava ima znano razvrstitev treh barv, pod katerimi smo se Slovenci opredelili najprej kot narod, nato pa še kot državotvorna nacija. Z dodatkom grba je slovenska zastava postala tudi zastava osamosvojene in svobodne Republike Slovenije in njen najprepoznavnejši državni simbol, so na spletni strani zapisali v društvu Heraldica Slovenica.

"Naša zastava je res lepa in nas že od daleč vabi s svojim sporočilom povezovanja, domoljubja, enotnosti in narodne zavednosti. Slovensko zastavo smo Slovenci takoj sprejeli in se z njo poistovečamo ne le v domovini, ko naši sonarodnjaki dosegajo čudovite uspehe v najrazličnejših panogah. Tudi izseljenci in njihovi potomci se z zastavo Slovenije povezujejo s svojimi koreninami in jo ponosno izobešajo," so poudarili.

Ob začetku meseca slovenske zastave aprila so v društvu v petek odkrili novo spominsko obeležje slovenski zastavi na Trgu republike, nato pa izvedli tradicionalno menjavo zastave na Wolfovi ulici, kjer je obeležje slovenski zastavi.

Družina Usnik
Sportal Simpatična družina, ki prihaja v Stožice s kar tremi zastavami!
Nato
Novice Na sedežu Nata v Bruslju dvignili zastavo Švedske
Slovenska zastava
Novice Pred dvorano varnostnega sveta ZN v New Yorku tudi slovenska zastava
zastava heraldica slovenica
Novice Mednarodni kongres zastavoslovja leta 2021 bo v Ljubljani
Heraldica Slovenica
Novice Je današnji slovenski grb nastal med drugo svetovno vojno?