Srdjan Cvjetović

Torek,
1. 6. 2010,
16.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 6. 2010, 16.21

8 let

O avtorju sporočil za medije stranka in ministrstvo brez besed

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Avtorstvo nekaterih nedavnih sporočil za medije stranke SDS in morebitna povezava z zunanjim ministrstvom javnosti še vedno ostajata neznana.

V lastnostih besedilnih datotek z nekaterimi nedavnimi sporočili za medije Slovenske demokratske stranke o bližajočem se referendumu o arbitražnem sporazumu je bilo mogoče prebrati, da je dokument nastajal v organizaciji MZZ oziroma Ministrstva za zunanje zadeve RS. Zanimanje javnosti o morebitnem avtorju je okrepilo dejstvo, da je stališče največje opozicijske stranke nasprotno od uradnega stališča ministrstva za zunanje zadeve.

Izdajalski metapodatki Vsaka datoteka urejevalnika besedil ima t. i. metapodatke, ki vsebujejo podatke o avtorju, organizaciji, kjer naj bi dokument nastal, in še nekatere druge podatke o zgodovini dokumenta. Čeprav je metapodatke sicer mogoče zelo preprosto urejati tudi ročno, se ti največkrat zapišejo samodejno glede na lastnosti računalnika oziroma podatke, ki se vpišejo ob namestitvi pisarniškega programskega paketa v računalnik. Čeprav metapodatki nikakor ne morejo biti zanesljiv dokaz, največkrat vendarle razkrijejo prave podatke o avtorju.

SDS: Zdaj se boste ukvarjali s tem? Ko smo že prejšnji teden za pojasnila vprašali pri stranki SDS, so nas pričakali z začudenjem, skoraj ogorčenjem, češ zakaj se ukvarjamo z avtorstvom. Svetovali so nam, da se posvetimo vsebini sporočila in argumentom v njem in da sporočilo obravnavamo kot uradno stališče stranke, ki ga je poslala.

MZZ: Proučujemo, bomo sporočili Na ministrstvu za zunanje zadeve so nam takoj odgovorili, da zadevo proučujejo. Opozorili so nas na sicer znano dejstvo, da metapodatki ne dokazujejo ničesar, a so nam vendarle obljubili, da nas bodo seznanili z ugotovitvami. Na to čakamo že četrti dan.

Najbolj očitno ni nujno pravilno V javnosti pa so nemudoma začela krožiti namigovanja, kdo bi – če bi domneva o pristnosti metapodatkov seveda držala – lahko bil avtor. Sprva je začelo krožiti ime, ki ga najtesneje povezujejo hkrati z omenjenim ministrstvom kot tudi s Slovensko demokratsko stranko, toda dobro obveščeni viri so nam zaupali sicer neuradno in nepreverjeno informacijo, da avtor teh besedil vendarle ni dr. Dimitrij Rupel temveč Borut Trekman, nekdanji generalni sekretar zunanjega ministrstva in veleposlanik v Bruslju. Trekman, nekoč tesen sodelavec nekdanjega zunanjega ministra Rupla, se je pred leti spopadel z očitki o nestrokovnosti in neprofesionalnosti, zaradi katerih so ga z ministrstva pravzaprav premestili – na veleposlaniško mesto v Bruselj.

V prostem času pa … Borutu Trekmanu danes ni uspelo komentirati zgornjih navedb, tudi na ministrstvu nam na dopolnjeno vprašanje o morebitni Trekmanovi vlogi niso (še) dali odgovora. Sicer pa se je prejšnji petek Trekman v vlogi predsednika iniciativnega odbora Sveta za varnostno in zunanjo politiko pri Slovenskem odboru za Nato udeležil javne tribune občinskega odbora SDS Črnomelj o arbitražnem sporazumu. Seznamu odgovorov, ki jih še čakamo, tako od ministrstva za zunanje zadeve kot tudi Boruta Trekmana, smo tako dodali še tistega na vprašanje, kako komentirajo, da uslužbenec neke ustanove nastopa v javnosti s popolnoma drugačnimi stališči, kot jih zastopa njegov delodajalec.