Četrtek,
5. 6. 2008,
20.19

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 5. 6. 2008, 20.19

8 let, 5 mesecev

Nujno sejo OZP pred informacijo o Hrvaški zaprli za javnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
OZP se je danes sešel na nujni seji, na kateri naj bi na zahtevo LDS razpravljal o razmerah na MZZ.

Razpravo so danes na zahtevo vodij poslanskih skupin koalicijskih strank razširili s točko predstavitev aktualnih aktivnosti slovenske zunanje politike ob predsedovanju EU in jo pred podajanjem informacije o odnosih s Hrvaški zaprli za javnost.

Buren začetek Razprava na 88. nujni seji odbora DZ za zunanjo politiko, ki se je udeležuje tudi zunanji minister Dimitrij Rupel, se je zaradi zahteve vodij poslanskih skupin SDS, NSi, SLS in DeSUS po razširitvi z omenjeno točko dnevnega reda - ta je bila podana v sredo - začela burno.

Branko Grims (SDS) je ob predstavitvi zahteve danes na odboru namreč predlagal, da se ta točka uvrsti na dnevni red pred točko razmere na ministrstvu za zunanje zadeve, zaradi katere je bila nujna seja sicer sklicana.

Školč proti Temu je nasprotoval Jožef Školč (LDS), ki je ocenil, da gre pri tem za zlorabo poslovnika. Spomnil je tudi, da v njegovi poslanski skupini še od 28. aprila čakajo na to sejo, ki je bila že nekajkrat preložena. Darja Lavtižar Bebler (SD) je ocenila, da koalicijske stranke s tovrstnimi zahtevami v delo teles DZ vnašajo "res nenavadne manire", kar je po njenem mnenju "docela nespodobno".

Na koncu le izglasovali dnevni red seje

Člani odbora so nato po prerekanju med opozicijskimi poslanci in predsednikom odbora Jožefom Jerovškom (SDS) glede poslovnika z osmimi glasovi za in petimi proti izglasovali dnevni red seje, kot ga je predlagala koalicija. Na zahtevo Antona Anderlič (LDS), ki je dejal, da se vrstni red dnevnega reda na seji lahko spremeni, so nato člani odbora o njem znova glasovali, a ga z osmimi glasovi za in štirimi proti še enkrat potrdili.

V imenu predlagateljev razširitve dnevnega reda je nato nastopil Grims, ki je zahtevo po razširitvi med drugim utemeljil, da je Slovenija kot predsedujoča Evropski uniji trenutno eden najpomembnejših igralcev na svetovnem prizorišču. Ob tem je sicer tudi obžaloval, da se pomen predsedovanja, kot je dejal, vsak trenutek zmanjšuje, to pa se je po njegovih besedah dogajalo že pred prevzemom predsedovanja.

Rupel z orisom dejavnosti Slovenije kot predsedujoče EU

Pred člani odbora je nato nastopil zunanji minister, ki je izčrpno orisal nekatere aktualne dejavnosti Slovenije kot predsedujoče EU. Tako je med drugim spregovoril o srečanju bližnjevzhodne četverice in t.i. kvinte v začetku maja v Londonu, pa tudi o nedavnem vrhu EU - Latinska Amerika in Karibi. Dotaknil se je še vprašanja Kosova oz. misije Eulex, spregovoril o odnosih med EU in Rusijo, predstavil pa tudi zadnje zasedanje Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose.

Rupel predlagal zaprtje seje za javnost Nato se je namenil spregovoriti tudi o odnosih s Hrvaško. Ob tem je predsedniku OZP predlagal, da se seja zapre za javnost, če želi odbor slišati bolj zaupne informacije o tej temi. Kljub protestu opozicije so nato sejo ob tej točki zaprli za javnost.