Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gašper Lubej

Ponedeljek,
26. 11. 2012,
13.43

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

volitve

Ponedeljek, 26. 11. 2012, 13.43

8 let, 5 mesecev

Nove poti do volivcev: 080 in virtualna volišča

Gašper Lubej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Volivci bodo lahko jutri informacije o predsedniških volitvah dobili na dva nova načina - s klicem na 080 28 18 in s klikom na spletno stran www.dvk-rs.si, kjer bodo lahko našli svoje volišče.

Predsednik Državne volilne komisije (DVK) Anton Gašper Frantar je na novinarski konferenci dejal, da bo brezplačna telefonska številka državljanom na voljo vsak dan do 1. decembra med 9. in 15. uro, na dan glasovanja v drugem krogu predsedniških volitev, 2. decembra, pa med 7. in 19. uro.

Kje je moje volišče in kako volim? Volivci bodo lahko na številki preverili, kje se nahaja njihovo volišče, še več, direktor DVK-ja Dušan Vučko je pojasnil, da bodo na številki odgovarjali na vprašanje, kje in kako se voli. Prepričan je, da so se tako še za korak približali volivcem. Tudi prek posebne aplikacije na spletni strani DVK-ja bo mogoče z vpisom naslova stalnega prebivališča preveriti, kje se nahaja vaše volišče.

517 tisoč razlogov, zakaj obvestilo ni nujno, osebni dokument pa je Frantar je ponovno poudaril, da obvestil volivcem v drugem krogu ne bodo pošiljali in da obvestilo ni pogoj za udeležbo na volitvah. Pomembno je le, da ima volivec s seboj osebni dokument. Obvestilo, ki so ga volivci dobili pred prvim krogom volitev, velja tudi v drugem krogu in lajša delo volilnih odborov, a, kot rečeno, ni nujno za izvrševanje pravice do glasovanja. S tem, da obvestil v drugem krogu ne bodo poslali, bo DVK privarčeval 517 tisoč evrov.

Obkrožite številko pred imenom kandidata Bodo pa volivci najpozneje do četrtka na dom prejeli zgibanko z informacijami o drugem krogu volitev. V njej bo med drugim pisalo, da bo na glasovnici na prvem mestu zapisan Borut Pahor, na drugem pa Danilo Türk. Frantar je dejal, da se, kot običajno, za kandidata glasuje z obkrožanjem številke pred imenom kandidata, a da bo glasovnica veljavna tudi, če bo mogoče iz nje ugotoviti voljo volivca.

Predčasno glasovanje že jutri V zgibanki bo tudi zapisano, da bo predčasno glasovanje potekalo ta torek, sredo in četrtek med 9. in 17. uro na posebnih voliščih na sedežih okrajnih volilnih komisij (na sedežih upravnih enot in njihovih izpostav) in na sedežih upravnih enot Cerknica, Metlika in Dravograd, kjer okrajne komisije sicer nimajo svojega sedeža.

V četrtek iztek rokov za glasovanje na domu, v drugem kraju in glasovanje invalidov Zadnji dan za obvestilo svoji okrajni volilni komisiji, da želi volivec zaradi bolezni glasovati na domu, je četrtek, 29. novembra. Enak rok velja za tiste, ki v času glasovanja ne bodo v kraju svojega stalnega bivališča in želijo glasovati na posebnih voliščih na območju drugih volilnih okrajev. Tudi invalidi morajo najpozneje do 29. novembra svoji okrajni volilni komisiji sporočiti, če želijo glasovati na volišču, dostopnem za invalide, ali volišču z glasovalno napravo.

Stroški se bodo približali letu 2007 Vučko je dejal, da so za letošnje predsedniške volitve načrtovali stroške v višini 3,8 milijona evrov v prvem in 2,7 milijona v drugem krogu volitev (skupaj torej 6,5 milijona). Kljub temu pa ocenjuje, da se bodo približali številki s prejšnjih volitev leta 2007, ko so porabili 5,8 milijona evrov.

Ne spreglejte