Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 12. 2007,
13.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 28. 12. 2007, 13.16

8 let

Nova sodna palača predvidoma 2011 ali 2012

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pravosodni minister Šturm je predstavil rezultate javnega natečaja za novo sodno stavbo na Masarykovi ulici. Na razpisu je zmagal profesor na Fakulteti za arhitekturo Vojteh Ravnikar s sodelavci.

Minister pričakuje, da bodo z izgradnjo nove stavbe bistveno zmanjšali tudi sodne zaostanke. Ob izbiri konkretne arhitekturne rešitve se je sprožilo tudi nekaj polemik, podžupan Janez Koželj pa je na to odgovoril, da bi sicer projekte lahko vedno znova vračali na začetek, a potem bi bistveno manj naredili. Intenzivne aktivnosti Ministrstva za pravosodje za izgradnjo nove sodne stavbe v Ljubljani so se začele v letu 2006, ko je bilo kupljeno zemljišče ob Masarykovi cesti v vrednosti 4,2 milijona evrov, je uvodoma dejal minister Šturm. V letošnjem letu pa so na ministrstvu izvedli javni natečaj za najboljšo arhitekturno rešitev.

Nova sodna palača bo omogočala optimalne delovne pogoje

Po mnenju ministra Šturma bo glavna prednost nove sodne stavbe v tem, da bo zagotavljala optimalne delovne pogoje pravosodnih organov v Ljubljani in da v celoti ne bo več treba plačevati najemnin za pravosodne organe. Najemnine v Ljubljani so letno znašale približno 4,2 milijona evrov.

"Prostorska razpršenost pravosodnih organov, predvsem okrajnega in okrožnega sodišča, je velika ovira za optimalno funkcioniranje tako v tehnično-logističnem smislu kot tudi v smislu izkoristka človeških virov," je še pojasnil Šturm in dodal, da takšna prostorska razpršenost vpliva tudi na povečanje materialnih stroškov, ki so po nekaterih ocenah zaradi razpršenosti lokacij večji celo do 40 odstotkov.

Vsi prvostopenjski pravosodni organi v Ljubljani bodo na enem mestu

V novo sodno stavbo ob Masarykovi se bo preselilo Okrajno sodišče v Ljubljani, Okrožno sodišče v Ljubljani in Delovno in socialno sodišče v Ljubljani, Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani in upravno sodišče. "S tem bodo vsi prvostopenjski pravosodni organi v Ljubljani skupaj na enem mestu," je zaključil Šturm. Nova sodna stavba pa bo po pojasnilih Šturma prostorsko razbremenila tudi sodno palačo na Tavčarjevi, kjer bo ostalo vrhovno sodišče in višje sodišče, ki sta sedaj razpršena na več lokacijah po Ljubljani. Na Tavčarjevo se bo preselilo tudi višje delovno in socialno sodišče.

Komisija prejela 11 različnih arhitekturnih rešitev Predsednik natečajne komisije za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za objekt nove sodne stavbe v Ljubljani Bogdan Reichenberg je pojasnil, da je komisija prejela 11 različnih arhitekturnih rešitev. Pri tem so projekte lahko razvrstili v kategorijo, ki je rušila matrico novega potniškega centa Ljubljana (PCL) in kategorijo tistih, ki so krepilo matrico PCL. 16-članska komisija se je ob posvetovanju z ministrstvom za pravosodje in urbanisti iz mestne občine odločili, da spoštujejo matrico PCL in na koncu izbrali elaborat Matjaža Bolčine, Vojteha Ravnikarja, Uroša Rustje in Roberta Potokarja.

Podžupan in profesor na fakulteti za arhitekturo Janez Koželj pa je na polemike glede izbora elaborata dejal, da je natečaj tekma z natančno postavljenimi merili. "Arhitektura kot taka pa skuša vedno uvajati nekaj novega, zato se polemika razvije ob vsakem natečaju," je dodal. Ob tem je poudaril, da so nekatere rešitve, ki so zelo odstopale od matrice v arhitekturnem smislu prav tako pomembne. Koželj še meni, da nima smisla projekte vedno znova vračati na začetek, kot bi nekateri radi. "Poglejte realno stanje, kakšna je na primer železniška postaja, tu je potrebno nekaj narediti," je poudaril. Omahovanje tako po njegovem onemogoča, da bi se razvojne ideje uresničile.

Masarykova cesta bo postala nek "bulvar" državnih ustanov Na koncu je še povedal, da je zelo vesel, da bo Masarykova cesta postala nek "bulvar" državnih ustanov. In da je, kljub sporom med državo in mestom, katerim smo bili priča v zadnjih letih, zgodba okrog sodne palače drugačna. "To sodelovanje je lahko za zgled," je poudaril.

Projekt izgradnje sodne palače bo stal med 50 in 60 milijoni evrov

Celoten projekt izgradnje sodne palače bo ministrstvo stal med 50 in 60 milijoni evrov, je ob koncu pojasnil Šturm in dodal, da bodo ta denar, ker jim ne bo več treba plačevati več najemnin, privarčevali v 15 letih. Predvidoma bo, če ne bo prišlo do kakšnih zapletov, nova sodna stavba zgrajena do leta 2011 ali 2012. V letu 2008 pa ministrstvo načrtuje uskladitev in sklenitev pogodbe za izdelavo projektne in tehnične dokumentacije, nadaljevale pa se bodo tudi arheološke raziskave zemljišča in izdelava idejnega načrta, je še zaključil minister.

Ne spreglejte