Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 9. 2014,
18.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Karl Erjavec Ivo Vajgl Jean-Claude Juncker Alenka Bratušek Janez Janša Janez Janša Borut Pahor Miro Cerar

Sobota, 13. 9. 2014, 18.00

8 let

Nova slovenska komisarka je – Karla Erjavčeva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Idilična gostilnica ob Ljubljanici. Svet stranke DeSUS. Demokratični upokojenci so soglasno sprejeli sklep, da se bodo pridružili evropskim liberalcem. Karl Erjavec pa ima novo ime - Karla Erjavčeva.

Zgodilo se je danes zjutraj. Vsega vajena ekipa Satirikona je včeraj nekaj minut pred polnočjo dobila ekskluzivno informacijo o tajni sobotni seji sveta DeSUS. Globoko grlo nam je zaupalo, da moramo priti, kaj več pa nam ni uspelo izvedeti.

Trud Iva Vajgla je bil zaman Ko smo prihiteli v gostilno Livada, je bila zgodba že bolj ali manj končana. Ujeli smo še sklepni govor evroposlanca Iva Vajgla, nosilca liste DeSUS na evropskih volitvah, ki v Evropskem parlamentu sedi med liberalci. Članom sveta DeSUS je razlagal, kako je mesece prepričeval bruseljsko elito, da je Karl Erjavec najboljša mogoča izbira za komisarja iz Slovenije.

Vsi v evropski prestolnici so mu kimali, ja, Karl je res car, a Jean-Claude Juncker zaradi bruseljske politične aritmetike potrebuje žensko, liberalko. Ivo je vedel, da je predsednica vlade v odstopu Alenka Bratušek v prednosti, a trmasto je prepričeval Karla, da bodo že kako. In tako se je zgodila znamenita odločitev vlade, da Jean-Claudu kljub vsemu ponudijo seznam s tremi imeni.

Zadnji bojni posvet in drzna odločitev Ko je v sredo postalo jasno, da Jean-Claude vztraja pri Alenki, sta se Ivo in Karl dobila na zadnjem bojnem posvetu in padla je drzna odločitev, ki bo zapisana v svetovno politično zgodovino. Karl se je kot pravi demokrat odločil, da bo načrt najprej predstavil svojim članom, ki jih preprosto zna prepričati, pa naj bo na prvi pogled še tako nenavaden.

Spomnite se le, kako ostri so bili napadi na Karla, ko je zagovarjal vstop v drugo vlado Janeza Janše. Potem pa je bilo vse tiho. Takšne sposobnosti ima med slovenskimi politiki le še predsednik države Borut Pahor.

Ivo Vajgl je bil pri koncu zgodovinskega govora. Glas se mu je malo zatresel, nato pa se je opogumil.

Dobil bo žensko, dobil bo liberalko "Drage upokojenke, dragi upokojenci. S Karlom sva skovala načrt, za katerega verjamem, da ga boste podprli. Karl misli, da bi bil jaz najboljša izbira za njegovega naslednika na čelu stranke. Kot veste, imam močne povezave v Bruslju med mojimi liberalnimi prijatelji. Res smo bolj socialdemokratsko usmerjena stranka, a med liberalci je prostora za vse, tudi za socialne liberalce. Tako bomo lahko uresničili tudi drugi del načrta, imenovanje Karla za komisarja. Jean-Claude hoče liberalno usmeritev. Dobil jo bo. Jean-Claude hoče žensko. Dobil jo bo. Drage upokojenke, dragi upokojenci. Predstavljam vam novega Karla – Karlo Erjavec."

Zobne proteze, visoke pete in solze v očeh Osupli člani sveta DeSUS so po inerciji zaploskali, nekaterim so zobne proteze od presenečenja skoraj padle iz ust. Visoke pete, barvita oblekica, perfektna frizura in fenomenalno naličena oseba s širokim nasmehom, ki so ga vsi poznali. Da, pred njimi je stal Karl Erjavec, oblečen v žensko. Nastala je grobna tišina. Vsi so čakali na govor.

"Drage upokojenke, dragi upokojenci. Vem, da ste v šoku. Najprej odločitev, da se priključimo liberalcem. Verjamem, da je bil Ivo dovolj prepričljiv. Nato novica, da bo on vodil stranko. Videl sem nekaj rosnih, žalostnih oči, ker bomo prihodnjih pet let manj skupaj zaradi mojih službenih obveznosti v Bruslju. Tudi jaz vas že kar pogrešam, čeprav še nisem odpotoval. Verjetno pa ste najbolj v šoku zaradi moje nove pojave. A poglejte, za državo se je treba žrtvovati, pa naj stane, kar hoče."

Pogum v modrih očeh Videlo se je, da je bilo Karlu, ups, Karli, težko. A tisti pogum v modrih očeh je prepričal v trenutku.

"Odločil sem se za spremembo spola. Le tako lahko prepričam Jean-Clauda, da je izbira Alenke napačna. Zdaj ne bo imel več izgovorov. Imam več politične kilometrine kot ona. Že od leta 2005 sem v vrhu slovenske politike. Še tretjič bom zunanji minister. S pridnim jemanjem hormonov bom v nekaj mesecih izpolnil še žensko kvoto, danes pa boste dvignili roke za vstop v evropsko liberalno družino. Vem, da vam ni lahko v enem dopoldnevu sprejeti tako usodne odločitve. A verjemite, kot vedno se bo na koncu izkazalo, da sem imela prav."

Vse bo uredila, Miro naj nič ne skrbi Neverjetno. Karl je že med govorom prevzemal žensko identiteto. Potem je vse steklo zelo hitro. Telefonirala je mandatarju Miru Cerarju in mu predlagala, da namesto nje za zunanjo ministrico vzame Alenko. Tisti štirje poslanci njene stranke bodo zdaj del koalicije in bodo v parlamentu govorili tisto, kar bi želel reči Miro, pa si zdaj tega ne more več privoščiti. Kot v predvolilni kampanji bodo delali paniko okrog privatizacije, vlada pa bo vendarle delala tisto, kar bo zaukazal Bruselj.

Miro je zaskrbljeno dejal, da Jean-Clauda ne more več klicati. Travma po prvih dveh klicih je bila prevelika. A Karla ga je pomirila. "Samo dopisno sejo vlade hitro skliči, odpokličimo Alenko in predlagajmo mene. Vse preostalo bom z Jean-Claudom uredila jaz."

MMS in super šminka Sledil je še zadnji korak. Karla je Jean-Claudu poslala dve MMS-sporočili s seje sveta DeSUS. Fotografijo sklepa DeSUS o vstopu med evropske liberalce in svoj selfie z visokimi petami, barvito oblekico, perfektno frizuro in tisto super šminko na širokem nasmehu.

Še preden je Karli uspelo zavrteti mobilno številko Jean-Clauda, jo je s klicem prehitel predsednik Evropske komisije. "Karl, pardon, Karla, ne morem verjeti! Jaz odločam o sestavi komisarske ekipe. Rečem lahko samo tole: Alenka je 'out', Karla je 'in'."

Ne spreglejte