Sreda,
25. 6. 2008,
21.09

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 25. 6. 2008, 21.09

8 let, 5 mesecev

"Nizka udeležba na referendumu načenja kredibilnost izidov"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Nizka udeležba na referendumu o pokrajinah načenja kredibilnost rezultatov, je opozoril predsednik države Danilo Türk v pogovoru, nocoj objavljenem v poročilih 24ur POP TV.

Ne glede na različne razlage je tako nizka volilna udeležba problem verodostojnosti rezultatov, je dejal predsednik republike Türk. "To načenja kredibilnost rezultatov in to je treba upoštevati." Po njegovem mnenju je treba glede tega vprašanja doseči "višjo raven poenotenja"; narava te tematike je namreč, ugotavlja slovenski predsednik, takšna, da zahteva precej razprave. "Najbolj me skrbi inflacija" Predsednik Danilo Türk je v intervjuju tudi zaupal, da ga najbolj skrbi inflacija, ki je prizadela predvsem revne. Pravi tudi, da je ozračje pred volitvami že razgreto. Na vprašanje glede "vojne proti tajkunom", je tako predsednik Türk odgovoril, da gre za problem, ki ga je možno urediti s "kvalitetnim pravom, kvalitetno pravno ureditvijo in dobrimi nadzornimi ustanovami". "Mislim, da politične kampanje ne morejo biti učinkovito sredstvo in lahko morebiti celo škodijo," je dejal v zvezi s tem vprašanjem. Zavzema se za izboljšanje pravnega sistema, krepitev institucij, na ta način pa bi bilo po njegovem mnenju mogoče uravnavati bogatenje in preprečevati koncentracijo kapitala tam, kjer je ta škodljiva.

V zvezi z odnosom s predsednikom vlade Janezom Janšo pa je dejal, da so "najini odnosi korektni, srečujeva se redno, pogovarjava se o stvareh, ki so v danem trenutku aktualne". Na vprašanje, kako gleda na razkritje, da je premier Janša del svojega govora prepisal iz govora Tonyja Blaira in ali se mu zdi to sprejemljivo, je predsednik Türk odgovoril: "Vsak govornik ima odgovornost za besede, ki jih izbere, za tisto kar pove in seveda je potem njegova stvar, da se opredeli do morebitne javne reakcije, ali pa da pojasni, če je kaj treba pojasniti. To je v samem bistvu govorniške odgovornosti."

Bo Türk pred volitvami podprl kakšno stranko? Na vprašanje novinarke POP TV Suzane Lovec predsednik države Türk ni odgovoril, ali bo pred državnozborskimi volitvami podprl katero od strank na levici, ki so ga podprle v njegovi kandidaturi za mesto predsednika države. "Kot predsednik moram ostati zunaj teh razprav in opredeljevanja, moja skrb je na drugi ravni," je dejal ter pojasnil, da gre za raven zavzemanja za moč argumentov, za tehtnost, za odgovorno ravnanje in za iskanje skupnih rešitev.