David Kos

Sobota,
13. 9. 2014,
7.54

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 13. 9. 2014, 7.54

8 let, 5 mesecev

Neplačano pripravništvo je izkoriščanje

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
V sindikatu mladih vlado opozarjajo, naj uredi položaj neplačanih pripravnikov. Po zakonu morajo tudi volonterski pripravniki dobiti povrnjene stroške za malico in prevoz, a mnogo jih ostane brez.

Kljub zavezanosti strank SMC, Desus in SD v koalicijski pogodbi, da neplačane obvezne prakse in pripravništva niso dopustni, je bil 10. septembra objavljen razpis ministrstva za šolstvo. Z njim iščejo 200 volonterskih pripravnikov za šole in zavode ter 47 volonterskih pripravnikov za vzgojo in izobraževanje predšolskih otrok, piše časnik Delo.

Delo še izpostavlja, da nova koalicijska pogodba predvideva vzpostavitev vavčerskega sistema, ki povečuje izbiro, katerega delodajalca izbrati za opravljanje prakse, obenem pa motivira delodajalca za pridobivanje mladih kadrov.

Po zakonu o delovnih razmerjih morajo tudi volonterski pripravniki dobiti povrnjene stroške za malico in prevoz. A mnogo jih ostane brez tega denarja, zato jim sindikat Mladi plus svetuje, naj delodajalca prijavijo na inšpektorat za delo.

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je volonterskemu pripravništvu po pisanju Dela izrazito nenaklonjena in poudarja, da na njenem ministrstvu nimajo volonterskih pripravnikov.