Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 11. 2017,
14.01

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

1

Natisni članek

matična knjiga Nemčija moški ženska

Sreda, 8. 11. 2017, 14.01

6 let, 5 mesecev

Nemčija uvaja tretji spol

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

1

sodišče | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Nemško ustavno sodišče v Karlsruheju od zveznega parlamenta zahteva, da najkasneje do konca prihodnjega leta sprejme zakonodajo, ki bo v matičnih knjigah poleg moškega in ženskega omogočila izbiro "tretjega spola". Nemčija bi tako lahko postala prva država v Evropi, ki bo ljudem ponudila to možnost.

Sodišče je ocenilo, da so v zdajšnji ureditvi, ko matična služba pri opredelitvi spola kot "pozitivni" mogoči izbiri ponuja zgolj moški in ženski, interspolnim ljudem kršene njihove v ustavi zapisane osebnostne pravice, vsebino sodbe povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Za tiste, ki niso ne moški ne ženska

Danes objavljena odločitev ustavnih sodnikov je odgovor na ustavno tožbo, ki jo je vložila pobuda Tretja možnost. To je ustanovila Vanja iz Leipziga, ki je bila leta 1989 v matičnem uradu registrirana kot ženska oziroma deklica, a je kromosomska analiza pokazala, da ni niti moški niti ženska. Vanja je zahtevala, da jo v matično knjigo vnesejo s tretjo možnostjo "med" oziroma "inter" ali "razno".

Na ustavno sodišče se je njena pobuda obrnila, potem ko so nižja sodišča od leta 2014 to zahtevo zavračala, in sicer z obrazložitvijo, da nemška družinska zakonodaja ne predvideva možnosti tretjega spola. Zdaj se bo to očitno spremenilo, poroča nemški časnik Die Welt.

Kdo je interspolna oseba

Interspolna oseba je oseba, ki ima telesno anatomijo in biološke postavke ter spolne karakteristike (eksterne ali interne spolne organe, kromosome, spolne žleze), ki onemogočajo, da se osebi pripiše ženski ali moški biološki spol. Interspolni otroci so pogosto podvrženi kirurškim posegom in hormonskim terapijam, da bi sovpadali z normativi binarnega spolnega sistema, kar pa z zdravstvenega vidika ni potrebno.

Po ocenah nemškega Sveta za etiko v Nemčiji živi 80 tisoč interspolnih oseb. Konec leta 2015 je sodišče v Nürnbergu neki interspolni osebi dosodilo odškodnino, ker je zdravniki niso vnaprej zadostno seznanili z vsemi vidiki in tveganji hormonske terapije in operacije, po katerih je težko zbolela, piše Die Welt.

Pri dojenčkih že možnost brez opredelitve spola

Dojenček | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Kot še spominja časnik, v Nemčiji od novembra 2013 obstaja možnost, da se pri novorojenčku, čigar spola ni mogoče jasno določiti, na predlog Sveta za etiko v matični knjigi ne vnese spola.

A ta možnost, da se spola preprosto ne opredeli, ni enaka možnosti tretje - poleg moški in ženska - pozitivne izbire, ki bi jo želeli nekateri.

Ne spreglejte