Sreda,
11. 9. 2024,
13.01

Osveženo pred

4 ure, 12 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Natisni članek

OŠ Velika Dolina

Sreda, 11. 9. 2024, 13.01

4 ure, 12 minut

Nasilni učenec ne obiskuje več OŠ Velika Dolina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05
Nasilje, otrok | Nasilni učenec obiskuje drugo šolo. | Foto Shutterstock

Nasilni učenec obiskuje drugo šolo.

Foto: Shutterstock

Nasilni učenec, ki je junija poškodoval devetošolca na OŠ Velika Dolina v občini Brežice, ne obiskuje več te šole, je za STA potrdila ravnateljica Anja Zevnik. Drugih podrobnosti zaradi mladoletnosti učenca ni razkrila. Po informacijah predsednika sveta krajevne skupnosti (KS) Velika Dolina Fredija Žiberta so učenca prešolali.

Incident na šoli se je zgodil junija, tik pred šolskimi počitnicami, napadeni učenec pa je potreboval bolnišnično zdravljenje. Člani sveta KS Velika Dolina in sveta staršev šole so posledično zahtevali prešolanje nasilnega učenca. V nasprotnem primeru so napovedali, da se bodo vsi učenci šolali na daljavo.

Učenec obiskuje drugo šolo

Šola, občina ter ministrstvo za vzgojo in izobraževanje so med poletnimi počitnicami skušali najti rešitev. Kakšna je bila, zaradi varstva osebnih podatkov ne razkrivajo, so pa po informacijah predsednika sveta krajevne skupnosti (KS) Velika Dolina Fredija Žiberta učenca prešolali na drugo šolo. Je namreč še šoloobvezen.

V šoli so sicer po besedah ravnateljice novo šolsko leto začeli podobno kot drugod. "Otroci obiskujejo pouk, učitelji se soočamo z organizacijskimi izzivi, enako kot na drugih šolah so tu in tam kakšne vedenjske težave, drugih večjih posebnosti pa ni," je povedala.

Tudi Žibert ocenjuje, da so v šoli šolsko leto začeli dokaj normalno. Vsaj en mesec bo imela šola varnostnika, ki ga zagotavlja občina. To je bil tudi eden od sklepov, sprejetih na avgustovskem sestanku varnostnega sosveta.

Policija ovadila tudi mladoletnika, ki je dogodek posnel

V zvezi z junijskim napadom v OŠ Velika Dolina je policija poleg omenjenega učenca zaradi nasilništva kazensko ovadila še enega mladoletnika, ki naj bi snemal celoten dogodek. Ravnateljica je na vprašanje, ali bo šola ukrepala tudi zoper njega, odgovorila, da v zvezi s tem do zdaj ni dobila nobenega uradnega obvestila in da je vse, kar ve, slišala iz medijev.

Nasilni učenec sicer izhaja iz romske družine, v kateri naj bi bilo več problematičnih posameznikov, zaradi česar je dogodek sprožil napetosti med večinskim in romskim prebivalstvom. A se je tudi na tem področju po besedah Žiberta stanje umirilo, potem ko je policija povečala navzočnost na območju KS Velika Dolina. Pohvalil je delo policistov. Tudi z drugimi romskimi otroki, ki obiskujejo tamkajšnjo šolo, ni težav, je dejal.

Nasilje, otrok
Novice Starši OŠ Velika Dolina dobili zagotovilo, da nasilni učenec ne bo več obiskoval omenjene šole
parlament
Novice Nujna seja komisije za peticije v zvezi z medvrstniškim nasiljem in romskimi vprašanji brez sklepov
policija
Novice Policija v zvezi z nasilnim dogodkom na OŠ Velika Dolina na tožilstvo podala kazenski ovadbi zoper dva mladoletnika