Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 1. 2018,
12.09

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

4

Natisni članek

delavci zdravstvo stavka

Torek, 9. 1. 2018, 12.09

6 let, 3 mesece

Napovedana nova stavka, v kateri bo sodelovalo do 15 tisoč delavcev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

4

Po policistih, javnih uslužbencih, uslužbencih Sove in šolnikih so za 13. februar stavko napovedali še zaposleni v zdravstveni negi in socialnem varstvu. Začeli bodo z dvourno opozorilno stavko, če z vladne strani ne bo odziva, pa napovedujejo stopnjevanje sindikalnih aktivnosti. 24. januarja nameravajo stavkati tudi zaposleni v zaporih.

Video: Planet TV

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnila generalna sekretarka Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Dragica Kekec, so stavkovne zahteve strnili v štiri glavne točke.

Zahtevajo dvig plač in odpravo varčevalnih ukrepov, uveljavitev kadrovskih standardov in normativov, višje plačilo dela na dan praznika, v nedeljo ter ponoči, pa tudi ustrezno ureditev drugih dodatkov za manj ugodne delovne pogoje. Še ena njihova zahteva je določitev pravice do izplačila jubilejne nagrade za 40 let delovne dobe.

Poglejte, kaj je danes povedal vodja pogajalske skupine konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. Video: Planet TV

 


Video: Planet TV
Stavki, ki jo za 24. januar napoveduje pogajalska skupina sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, se bodo pridružili tudi zaposleni v slovenskih zaporih in prevzgojnih zavodih. Kot je povedal predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk, imajo namreč dovolj 20-letnih obljub o ureditvi njihovega položaja. STA

stavka | Foto: Nataša Repovž​​​​​​​ Foto: Nataša Repovž​​​​​​​

V obeh sindikatih pričakujejo zvišanje plačnih razredov v okviru odprave anomalij ter dvig plač iz naslova primerljivosti z zdravniškimi delovnimi mesti. Ob tem zahtevajo tudi vrnitev vrednosti plačne lestvice na raven pred sredino leta 2012, torej vrnitev osmih odstotkov, odvzetih v času varčevalnih ukrepov.

Kot so predstavniki obeh sindikatov pojasnili na današnji novinarski konferenci, je stavka skrajna možnost, saj, kot je dejala predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Jelka Mlakar, ne želijo prizadeti bolnikov in drugih, za katere skrbijo, a jih država dejansko sili točno v to.

Stavka tudi v domu starejših občanov 
V Domu starejših občanov Novo mesto bodo v sredo stavkali. Kot je sporočil vodja stavkovnega odbora Zvonko Vukadinovič, sicer predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije, pogajanja med stavkovnim odborom in direktorico zavoda Mileno Dular niso bila uspešna.

stavka | Foto: Nataša Repovž​​​​​​​ Foto: Nataša Repovž​​​​​​​

Odprava anomalij je potekala selektivno pri posameznih poklicih, nastale so nove anomalije, za katere vlada nima posluha, je pojasnila Kekčeva. Predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Zvonko Vukadinovič je dodal, da so ravno tako del javnega sektorja, delajo v najtežjih pogojih, ob sobotah, nedeljah, praznikih, premalo jih je ... Izpostavil je tudi, da ima srednja medicinska sestra pol manj plačan delovnik na praznik, kot ga bo imela zdaj trgovka.

Po besedah Mlakarjeve je na področju zdravstva in sociale več kot 25 tisoč zaposlenih, glede na zakonske omejitve pri izvedbi stavke jih bo precejšen del moral odpravljati svoje delo. Izkušenj nimajo, saj takšne stavke v zadnjih treh, štirih desetletjih ni bilo, a ocenjujejo, da bi lahko bilo vanjo vključenih med 10.000 in 15.000 ljudi. Med članstvom podporo zagotovo imajo, je dejala.

Ne spreglejte