Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 11. 2013,
12.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

učitelj šola učenje

Nedelja, 17. 11. 2013, 12.04

8 let

Namesto učiteljev video posnetki?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V slovenskem učnem prostoru se pojavlja nova metoda obrnjenega učenja. Otroci si namreč namesto učiteljeve razlage doma ogledajo video posnetek z učno snovjo, nato pa z učiteljem rešujejo naloge.

Metodo obrnjenega učenja, ki povezuje učenje v živo in učenje na daljavo, so po besedah Brede Gruden iz podjetja Miška začeli razvijati v ZDA na šoli, kjer so bili športniki veliko odsotni od pouka. Učitelji so zanje pripravili gradiva, nato pa so ugotovili, kako dobro je, da se lahko pri pouku v razredu posvetijo aktivnemu delu.

Za večjo aktivnost učencev "Učenci morajo biti pri pouku aktivni," je poudarila Grudnova. Med učiteljevo razlago teorije v razredu so učenci pasivni, pri reševanju domačih nalog, ob katerih naletijo na težave, pa se ne morejo posvetovati z učiteljem. Metoda obrnjenega učenja to obrača na glavo, pravi Grudnova.

Velika prednost je, da si učenci gradivo lahko ogledajo, ko želijo in ga tudi ponovijo. Delo pri pouku v razredu pa je namenjeno aktivnim oblikam učenja, pri čemer učitelj učencem pomaga reševati probleme ter tako postaja mentor in moderator v učnem procesu.

Prve izkušnje dobre Metodo so že preizkusili na srednjih šolah v Mariboru, Kamniku in Novi Gorici, odzivi pa so zelo dobri. Učiteljice so bile presenečene nad aktivnostjo dijakov v razredu, dijakom pa je bilo predvsem všeč zato, ker so si lahko posnetke ogledali kadarkoli, recimo med vožnjo z avtobusom, prav tako jim je bilo všeč aktivno delo v razredu.

Pri preizkušanju metode so ugotovili, da je veliko odvisno od pripravljenih posnetkov, pravi Grudnova. Ti ne smejo biti predolgi, primerna dolžina je okoli pet minut. Učitelji lahko najdejo že pripravljene posnetke o posameznih vsebinah ali pa jih pripravijo sami. Na slovenskih šolah so ugotovili, da je dijakom pomembno, da na posnetkih slišijo glas učitelja.

Odgovornost do učenja S to metodo se razvija tudi odgovornost do učenja. Kot pravi Grudnova, je treba gradivo prilagoditi starosti učencev ali dijakov. Prav tako pa vsaka snov po njenih besedah ni primerna za takšno predstavitev.

Učinki metode na uspeh učencev še niso znani, saj je ta še precej nova. A po ugotovitvah nekaterih učiteljev iz tujine se učni rezultati s to metodo pri učencih izboljšujejo.

Ne spreglejte