Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Četrtek,
31. 1. 2013,
11.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 31. 1. 2013, 11.25

8 let

Nagobčnik za državljane

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Civilna iniciativa Referendum državljanom je v državnem zboru z nagobčniki na ustih organizirala nemi protest.

Civilna iniciativa Referendum državljanom pod vodstvom Vilija Kovačiča je pred začetkom redne seje DZ-ja, na kateri bodo med drugim obravnavali novelo zakona o referendumu, organizirala nemi protest tako, da so na balkonu dvorane poslance dočakali z nagobčniki na ustih, saj menijo, da so utišani oziroma da jim je onemogočeno izražanje svojih mnenj: "Nihče nas noče slišati. Hoteli smo imeti svojega člana v komisiji, pa nas kategorično zavračajo. Alternativnih rešitev se sploh ne sme slišati," pravi vodja civilne iniciative Referendum državljanom Vili Kovačič.

Politično pluralni, brez vsebinske pluralnosti Glede na to, da na njihove predloge niso dobili niti odgovora in da njihovih predstavnikov niso hoteli sprejeti v strokovno skupino, čeprav so predlagali dva ustavna sodnika, Kovačič meni, da je bila strokovna skupina politično pluralna, ni pa bila vsebinsko pluralna: "Niti v strokovni skupini ustavne komisije, ki jo vodi Miro Cerar, od katerega smo pričakovali podporo, se ni zgodilo nič. Predsednik ustavne komisije Gregor Virant pa nam je že dvakrat preprečil kakršnokoli oglašanje na sejah ustavne komisije. To je zame poraz demokracije prvega, ki se danes razglaša za velikega demokrata in borca proti korupciji, hkrati pa je prvi glasoval za poroštvo za TEŠ 6. To je projekt, ki je v protikorupcijski preiskavi, domači in tuji. Pozivamo tudi KPK, da naj po enem letu objavi rezultate, da bo javnost vedela, kje smo."

Referendum o referendumu "Zloraba krize za omejevanje demokracije je nedopustno dejanje. Tega ne dela noben pameten in odgovoren politik. Pri nas pa so vsi neodgovorni. Če ne bo šlo drugače, bomo šli pa na referendum o zakonu o referendumu," je oster Kovačič.

Rešitve naj bodo verodostojne in praktične Kovačič je še poudaril, da njihova civilna iniciativa ni proti zaostrovanju nekaterih pogojev, vendar morajo biti rešitve verodostojne in praktične. Kot primer navaja, da niso proti povečanemu številu zbranih podpisov, ampak se jim zato zdi logično, da se potem poveča tudi čas za zbiranje podpisov. "Mi smo za overovljene podpise, ampak na drug način, in sicer tako, da se breme overovitve prenese na zbiratelja, ne na podpisnika. Naš predlog je bil večkrat posredovan, vendar niso hoteli niti slišati za naša stališča. Stanje, kot je zdaj, si lahko zamislijo samo taki, kot je Matej Tonin, ki nikoli ni zbiral podpisov, in njemu podobni," je še povedal Kovačič.

Ne spreglejte