Sobota,
8. 10. 2011,
14.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 8. 10. 2011, 14.23

8 let

Na volitve tudi Društvo Gibanje za Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na ustanovnem zboru je 26 neodvisnih županov in predstavnikov civilne družbe, ki menijo, da bi državna politika morala delovati v dobro vseh Slovencev, danes ustanovilo Društvo Gibanje za Slovenijo.

Kramar in Prebilič se ne bosta potegovala za sedež v državnem zboru? Za predsednika društva s sedežem v Ljubljani so zbrani izvolili bohinjskega župana Franca Kramarja, za podpredsednika pa Vladimirja Prebiliča. Čeprav bo Gibanje za Slovenijo s svojo kandidatno listo nastopilo na državnozborskih volitvah, pa je Kramar po zboru za medije povedal, da sam ne misli kandidirati. Po navedbah Žurnala pa se tudi Vladimir Prebilič ne bo potegoval za sedež v državnem zboru. Prebilič naj bi odločitev utemeljil s tem, da je od njegove izvolitve na mesto župana minilo šele eno leto.

Na ustanovnem zboru so bili kot člani predsedstva izvoljeni Gorazd Drevenšek, Bojan Krajnc, Anton Maver, Mojmir Pustoslemšek in Anton Slana, v nadzorni odbor Franc Jerič, Romana Lesjak in Marjan Šarec, v programski svet pa Rupert Gole, Bernardka Krnc, Nada Pavšič in Vladimir Prebilič. Od ostalih organov gibanja so bili potrjeni še Franci Anderlič, Manja Izlakar in Bojan Mavrič Vidovič kot člani komisije za članstvo in kot tajnik gibanja Urška Končar.

Kakšni so njihove glavni cilji? Kot glavne cilje društva so izpostavili brezpogojno zavzemanje za transparentnost politike, obvezno in brezpogojno spoštovanje pravne države in popolno enakost pred zakonom. Ker je temeljna vrednota društva človek, bodo zagotovili priložnost za aktivno sooblikovanje kvalitetne prihodnosti vsem v državi in s pomočjo predlaganih reform društva zagotovili, da bo država kot institucija postala opora in pomoč pri življenju in ustvarjanju državljanov.

Posebna pozornost bo namenjena vrednotam Z nujnimi strukturnimi ukrepi, ki jih bo predlagalo društvo, bo slovenski narod postal poenoten, družba pa bo temeljila na vključevanju in ne na poudarjeni tekmovalnosti in izločevanju drugačnih v vseh pogledih ter šibkih. Posebna pozornost bo namenjena vrednotam, njihovi vsebini v modernem svetu in medsebojnemu spoštovanju.

Novoizvoljeni predsednik Društva Gibanje za Slovenijo Franc Kramar je povedal, da na državnozborskih volitvah želijo prestopiti parlamentarni prag, nagovarjajo pa vse Slovence, ki dobro mislijo, podpirajo vrednote, so pošteni, znajo delati, podpirajo gospodarski in infrastrukturni razvoj, socialne pravice, finančno preglednost in realno pokojninsko reformo.

Za priprave na volitve ima Gibanje po mnenju Kramarja dovolj časa, po razpisu volitev se bodo namreč lotili zbiranja 8.000 podpisov podpore volivcev. Gre za zgodovinski premik v Sloveniji, saj bodo kandidature vlagali na osnovi podpisov, je povedal Kramar in poudaril, da sam za mesto državnega poslanca ne misli kandidirati.