Torek,
13. 3. 2012,
19.41

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 13. 3. 2012, 19.41

8 let, 5 mesecev

Na splet po diplomsko nalogo za 350 evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Vrsta ponudnikov - od študentov, diplomantov in domnevnih strokovnjakov - na svetovnem spletu ponuja izdelavo in prodajo diplomskih nalog. Dobite jo lahko že za 350 evrov.

Prodaja avtorskih diplomskih in preostalih znanstvenih nalog se zdi dobičkonosen posel. Ena od ponudnic, ki se oglašuje na internetnih forumih, pravi, da je cena naloge odvisna od "zahtevnosti, naslova in porabljenega časa", okvirno pa se cene gibljejo od 350 do 750 evrov. Nalogo napiše v celoti, vse od dispozicije do ankete in analize, po vrhu vsega pa tudi vnese popravke, ki jih zahteva mentor. Na vprašanje, v kakšnem časovnem obdobju je naloga pripravljena, odgovarja, da "v obdobju treh, štirih tednov". Sami tako nimate nobenega dela, nalogo le prevzamete, plačate in jo zagovarjate na fakulteti. Ponudnica sicer zaradi "slabih izkušenj" zahteva plačilo, preden nalogo izroči v roke. "Ponujamo pomoč pri pravilni izdelavi naloge" Nekateri ponudniki svoje storitve ponujajo tudi prek lastnih spletnih strani. Ena takih je Mojstudij.com, kjer nudijo pomoč pri "pravilni izdelavi diplomske naloge, iskanju ustrezne literature za izdelavo posamezne študije" in podobno. Sodelovanje lahko preprosto vzpostavite prek elektronskega sporočila, v katerem "definirate problem, priložite navodila in kriterije ter navedete smer proučevanja". Cena pa je, kot navajajo, po dogovoru. "Diplomske naloge niso več izkaz resničnega znanja" Ponudniki se za tovrstno dejavnost odločajo predvsem zaradi dobrega zaslužka, moralnih pomislekov pa nimajo. Naš sogovornik, ki naj bi napisal vrsto diplomskih nalog za ljubljanske študente družboslovnih smeri, svoje delo upravičuje z mnenjem, da je nova bolonjska reforma zmanjšala pomen diplomskih del. "Naloge po novem sistemu niso več izkaz resničnega znanja."

Kupec diplomskega dela se pod nalogo ne sme podpisati Z vprašanji, kdo je v primeru nakupa diplomskega dela nosilec pravic in kakšne so pravne posledice, smo se obrnili na Urad za intelektualno lastnino. "Zakon o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP) določa, da je avtorsko delo individualna intelektualna stvaritev s področja književnosti, znanosti in umetnosti, ki je na kakršenkoli način izražena. Med avtorska dela ZASP uvršča pisana dela, kamor spadajo tudi diplomske naloge," nam je sporočila Petra Boškin iz omenjenega urada.

Avtorska pravica sicer pripada avtorju, ta pa jo lahko prenese na drugega. Vendar lahko prenese le materialne avtorske pravice, moralnih pa ne. "To pomeni, da bi imetnik avtorskih pravic lahko bila druga fizična ali pravna oseba, vendar ta ne bi mogla veljati za avtorja. Pri nakupu oziroma prodaji diplomskih nalog gre za prenos materialnih avtorskih pravic, kar posledično pomeni, da kupec postane imetnik avtorskih pravic in je upravičen do uporabe diplomske naloge – avtorskega dela," pojasnjuje Boškinova. Kljub tovrstni upravičenosti do uporabe pa kupec diplomske naloge ne postane njen avtor in se pod njo kot tak ne more podpisati. "Če bi to storil, bi kršil moralno pravico avtorja."

Zagrožena kazen zapora do dveh oziroma treh let Kršitev moralnih avtorskih pravic in kršitev materialnih avtorskih pravic sta v Kazenskem zakoniku opredeljeni tudi kot kaznivo dejanje. Urad pri tem izrecno izpostavlja, da Kazenski zakonik v 252. členu določa kaznivo dejanje, kamor uvršča tudi izdelavo diplomske naloge za drugega in uporabo take naloge kot svoje. Za to kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapora do dveh oziroma treh let. Kazniv je tudi poskus.