Sobota,
15. 3. 2008,
20.21

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 15. 3. 2008, 20.21

8 let, 6 mesecev

Na prevaljskem posvetu NSi tudi o pripravah stranke na volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Vladna NSi je danes na Prevaljah organizirala posvet s predsedniki lokalnih odborov stranke v peti volilni enoti.

Prevaljski posvet je sodil tudi v okvir priprav na strankino programsko konferenco, ki bo konec marca. Računajo, da bodo državljani spregledali Posvet je vodil predsednik NSi in minister za finance Andrej Bajuk. Kot je povedal na novinarski konferenci, se stranka odpravlja na državnozborske volitve z "relativno velikimi ambicijami". "Smo optimisti, saj računamo na to, da bodo državljani pregledali, kaj je vsakdo od nas naredil. Prepričani smo, da bomo povečali volilni rezultat."

"Rebalans bo trdo delo"

Po besedah Bajuka vlado čaka "trdo delo" v zvezi z rebalansom proračuna. Kot je poudaril, je vlada že pri pripravi proračuna za leto 2008 upoštevala možnost umirjanja gospodarske rasti. "Znaki, da smo priča umirjanju, so že tu, vendar pa glede tega še ni bila rečena končna beseda."

"Vlada nima odločilne vloge pri dogovoru med socialnimi partnerji" Bajuk je izrazil upanje, da bodo socialni partnerji uspeli doseči dogovor. Po njegovih besedah vlada pri tem nima odločilne vloge. "Zavedati se moramo, da so se plače v zadnjih štirih letih vsaj za eno odstotno točko dvigovale počasneje kot produktivnost. To so lahko le začasne stvari in je takšno stanje na dolgi rok nevzdržno."

"Nevzdržno bi bilo, da bi se plače dvigovale hitreje kot pa produktivnost"

Glede problematike plač se je Bajuk sicer zavzel za "mehek pristanek". "Ne moremo čez noč urediti vseh stvari. Prav tako nevzdržno bi bilo, da bi se plače dvigovale hitreje kot pa produktivnost," je dejal. Ob tem je vse ključne akterje pozval k strpnosti pri doseganju dogovora.

"Dolžnosti izvajamo na najbolj primerni ravni" Bajuk se je dotaknil tudi predsedovanja Slovenije EU. "Slovenija izvaja svoje dolžnosti na najbolj primerni ravni. To je za relativno majhno državo in novo članico še veliko bolj zahtevno," je dejal predsednik NSi.

Koren: Tretje leto vlade je bilo zelo uspešno

Poslanec NSi v državnem zboru Drago Koren pa je dodal, da se je tretje leto aktualne vlade izkazalo kot "zelo uspešno". "Dosežena je bila najvišja gospodarska rast v zgodovini samostojne Slovenije, ki je bila enkrat višja kot v kateri koli drugi evropski državi," je dejal Koren.

Skupaj z Bajukom je posebej opozoril na pomen novega zakona o udeležbi delavcev pri dobičku. Po besedah Bajuka zakon prinaša popolnoma drugačno kvaliteto glede socialnega sporazuma in socialne države.

14 pokrajin je politična realnost

V zvezi s stališčem NSi o sprejemanju pokrajinske zakonodaje je Bajuk ponovno dejal, da je bilo to v stranki že od začetka jasno in je vezano na načelo subsidiarnosti. Ponovno odprta razprava o številu pokrajin je po njegovem še enkrat pokazala, da je 14 pokrajin politična realnost.

Bajuk je pohvalil nameravano uvedbo vinjet. "Gre za veliko boljšo rešitev od nepopolnega sistema cestninskih postaj. Imeti moramo sistem cestninjenja, ki bo ustvaril toliko finančnih sredstev, kot jih Slovenija potrebuje za dokončanje avtocestnega programa in za pokritje dolgov, ki so v zvezi s tem nastali v minulih 15 letih," je še dodal.