Petek,
11. 4. 2008,
16.15

Osveženo pred

7 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 11. 4. 2008, 16.15

7 let, 1 mesec

MZZ: Cerarjeva kot tožilka ni bila politično nepristranska

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Izjave nekdanje državne tožilke Zdenke Cerar, ki jih je predložila kot dokaz svoje politične nepristranskosti, ne držijo, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve.

Izpostavili so njeno trditev, da je imela v obdobju, ko je bila generalna državna tožilka, v postopku tudi zunanjega ministra Dimitrija Rupla, sicer "vplivnega člana LDS". Kot so še zapisali, je res, da je Cerarjeva sprožila postopek proti tedanjemu ministru Ruplu v zvezi s pobudo o podiplomskem izobraževanju diplomatov in "da so takrat s tožilstva prihajale številne informacije, na osnovi katerih so mediji proti Ruplu sprožili pravo vojno". "Rupel ni bil vplivni član LDS" Neresnična pa je po njihovem trditev, da je bil Rupel v tistem času "vplivni član LDS". Ob tem so poudarili, da je tedanji predsednik stranke LDS in predsednik vlade Anton Rop prav v tistem času začel z izoliranjem Rupla v stranki in v vladi ter s političnimi in osebnimi napadi nanj. "Ti napadi pa so privedli do njegove izključitve iz vlade in njegovega odhoda iz LDS," so še pojasnili.

"Postopek proti Ruplu je bil politični konstrukt" Na ministrstvu menijo, da je bil postopek, ki ga je sprožila kasnejša ministrica LDS Zdenka Cerar, zgolj politični konstrukt in "zagotovo ne izraz nepristranskega dela tožilstva". Kot je še zapisano v izjavi za javnost, se je takratni postopek zoper Rupla končal s sklepom, "da ni mogoče sprejeti sklepa, da je podan utemeljeni sum o tem, da je pri osumljencu obstajal direktni naklep oziroma namen, da drugemu (diplomatski akademiji) pridobi protipravno premoženjsko korist".

Spomnimo: Nekdanja generalna državna tožilka in podpredsednica LDS Zdenka Cerar je v četrtek v odzivu na sklepe t.i. Kovačičeve komisije med drugim zavrnila, da bi delovala politično pristransko in pod vplivom LDS. Poudarila je, da so imeli v obdobju, ko je opravljala funkcijo generalne državne tožilke, v postopku dva prepoznavna člana LDS, in sicer Borisa Šuštarja, ki je bil tudi pravnomočno obsojen zaradi korupcije, in tedanjega ministra Dimitrija Rupla.