Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 4. 2024,
17.58

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

odstop Državni zbor DARS Monika Pekošak Gibanje Svoboda poslanka

Petek, 26. 4. 2024, 17.58

1 mesec, 2 tedna

Moniki Pekošak prenehal poslanski mandat

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78
Monika Pekošak | Monika Pekošak je zatrdila, da je njena odločitev osebne narave, da pa ostaja v stranki. Zaposlila naj bi se kot svetovalka uprave v Darsu. | Foto STA

Monika Pekošak je zatrdila, da je njena odločitev osebne narave, da pa ostaja v stranki. Zaposlila naj bi se kot svetovalka uprave v Darsu.

Foto: STA

DZ se je seznanil z odstopom poslanke Svobode Monike Pekošak, s čimer ji je mandat z današnjim dnem prenehal. Poslanko, ki je odstopila iz osebnih razlogov, bi v poslanskih klopeh lahko nadomestil nekdanji predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel.

Kot je seji DZ pojasnila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, jo je Pekošak o svojem odstopu obvestila danes. S seznanitvijo DZ ji je mandat z današnjim dnem tudi uradno prenehal. Klakočar Zupančič bo o tem obvestila Državno volilno komisijo, ki jo bo obvestila, kdo bo za preostanek mandata nadomestni poslanec.

Glede na rezultate državnozborskih volitev, objavljene na spletni strani Državne volilne komisije, je naslednji v vrsti za poslanski mandat Dimitrij Zadel, sicer nekdanji predsednik uprave Luke Koper.

Stranke Pekošak ne zapušča

Da zapušča poslanske vrste, je Pekošak napovedala že pred časom. Tedaj je za STA zatrdila, da je njena odločitev osebne narave, nadaljevala bo z delom na področju financ, ki ga je od vstopa v DZ zelo pogrešala. Ostaja pa aktivna članica Svobode.

"Preden sem postala poslanka, sem svojo celotno poklicno kariero preživela v gospodarstvu in se posvečala delu na področju financ. Delo v financah sem, čeprav sem v politiki sodelovala na izjemno pomembnih projektih in poslansko funkcijo opravljala z veseljem, vendarle zelo pogrešala. Svoje znanje in izkušnje želim še nadgraditi, bom pa zagotovo ostala aktivna članica Gibanja Svoboda," je tedaj zapisala poslanka, ki se bo po poročanju medijev zaposlila kot svetovalka uprave v Darsu.

Finance so ji blizu

Pekošak je sicer po izobrazbi diplomirana ekonomistka, pred vstopom na politični parket je bila več let zaposlena kot finančna menedžerka v mednarodnih okoljih. Tej temi se je pretežno posvečala tudi v parlamentu, kjer je bila podpredsednica odbora DZ za finance. Prav tako je bila članica komisije za nadzor javnih financ in odbora DZ za izobraževanje, znanost in mladino.

To sicer ni prvi odstop poslancev iz vrst Svobode, lansko jesen sta s poslanske funkcije odstopila poslanca Dejan Zavec in Martin Marzidovšek, prvi zaradi zdravstvenih razlogov, drugi pa zaradi novega kariernega izziva, sta tedaj pojasnila. Po izključitvi iz stranke pa je poslansko skupino zapustila tudi Mojca Šetinc Pašek, ki je sedaj nepovezana poslanka.

Ne spreglejte