Petek,
18. 7. 2008,
16.18

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 18. 7. 2008, 16.18

8 let, 5 mesecev

MOL je za izdelavo enotnih mestnih kartic izbrala podjetje Ultra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Mestna občina Ljubljana je za izvajalca za nakup infrastrukture in za izvajanje storitev za delovanje sistema enotne mestne kartice MOL izbrala podjetje Ultra.

Kot je pojasnila direktorica službe za javna naročila MOL Tadeja Möderndorfer, ponudba Četrte poti ni izpolnjevala razpisnih pogojev. Predstavniki slednje se s tem niso strinjali. Strokovna komisija je ponudbo Četrte poti izločila, ker ni izpolnjevala razpisnih pogojev v dveh točkah. Kot je pojasnila Möderndorferjeva, ponudnik naročniku ni ponudil nakupa, ampak najem programske in komunikacijske opreme za delovanje sistema enotne mestne kartice, način mobilnega plačevanja, ki ga je ponudil, pa ni izpolnjeval zahtev naročnika.

Ponudba je vredna 3.610.502 evra

Četrta pot je bo besedah Möderndorferjeve za mobilno plačevanje ponudila "terminal, ki podpira tehnologijo NFC, ki omogoča mobilno plačevanje le ob pogoju, da ima ponudnik tej tehnologiji prilagojen mobilni aparat ter da ima naročnik sklenjeno posebno pogodbo z operaterjem, kar pa iz tehničnih zahtev naročnika v razpisni dokumentaciji ne izhaja".

Ponudba podjetja Ultra, kot je poudarila Möderndorferjeva, "v celoti izpolnjuje zahteve naročnika, določene v razpisni dokumentaciji", in znaša 3.610.502 evra brez DDV, kar je z upoštevanjem DDV za okoli 1,2 milijona evra več, kot je ponudila Četrta pot.

"Ali avto kupiš ali ga daš v najem"

Kot je zagotovil predstavnik podjetja Četrta pot Tomaž Frelih, so na pojasnjevalna vprašanja MOL jasno odgovorili, da iz njihove ponudbe izhaja, da je vsa infrastruktura v lasti naročnika in da je s ponujeno tehnologijo za mobilno plačevanje omogočeno plačevanje z mobilnim telefonom, kot je bilo zahtevano v razpisu.

Ceno za infrastrukturo so v Četrti poti vključili v ceno za storitve za upravljanje, kar je po Frelihovih besedah manjši strošek za naročnika. Kot je poudaril ljubljanski župan Zoran Janković, bi on raje izbral cenejšega ponudnika, a je razlika, "ali avto kupiš ali ga daš v najem".

Z izdanim sklepom o izbiri izvajalca je začel teči desetdnevni rok za pravnomočnost sklepa, je pojasnila Möderndorferjeva in dodala, da bodo, v kolikor ne bo prišlo do sprememb, po preteku tega roka podpisali pogodbi z izvajalcem. Ta bo moral v šestih mesecih dobaviti sistem enotne mestne kartice in ga vključiti v center za upravljanje.

V podjetju Četrta pot ne izključujejo pritožbe

V podjetju Četrta pot po besedah generalnega direktorja Borisa Šolarja ne izključujejo možnosti pritožbe na izbiro izvajalca.

Kot je znano, bo enotna mestna kartica nadomestila sedanje plačilo z žetoni oz. gotovino na avtobusih mestnega in primestnega prometa, na javnih parkiriščih ter omogočala sodoben način plačila storitev drugih javnih podjetij in zavodov, katerih ustanovitelj je MOL. To so med drugim knjižnice, mestni muzej in galerija ter športni zavodi.

Omogočeno tudi prestopanje med različnimi linijami brez ponovnega plačevanja Z enkratnim plačilom se bo na progah mestnega prometa po novem možno voziti eno uro in pol, kar pomeni, da bo omogočeno tudi prestopanje med različnimi linijami brez ponovnega plačevanja, so še pojasnili na MOL.

Ljubljanska SDS: Ultra za izdelavo mestnih kartic izbrana po prijateljskih kriterijih

Pri izbiri ponudnika za nakup infrastrukture in izvajalca storitev enotne mestne kartice gre za "negospodarno porabo mestnega proračunskega denarja", so sporočili iz mestnega odbora SDS. Čeprav je bil drugi ponudnik za 1,2 milijona evrov cenejši, je mestna občina izbrala dražjega, poudarjajo v ljubljanskem SDS.

Kot so poudarili v ljubljanskem odboru SDS, službo za javna naročila pri mestni občini "vodi žena podžupana, ki je tesen prijatelj Gregorja Golobiča". Župana Jankovića sprašujejo, če bodo po novem kriteriji za javno naročanje v Mestni občini Ljubljana (MOL) prijateljske vezi.