Sreda,
12. 3. 2008,
16.40

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 12. 3. 2008, 16.40

8 let, 6 mesecev

MNZ: Nove osebne izkaznice bodo varne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) so se s pojasnilom odzvali na opozorila SD glede varovanja osebnih podatkov na novi osebni izkaznici.

Registri, ki jih bo povezala nova osebna izkaznica, bodo imeli varnostno shemo, kar pomeni, da bo dostop omogočen le osebam, ki imajo ustrezno avtorizacijo, so sporočili z ministrstva. Zmanjšuje se število dokumentov, ki jih morajo imeti državljani pri sebi Osebno izkaznico bo mogoče uporabljati tudi za uveljavljanje storitev na področju zdravstvenega varstva in zdravstvenega zavarovanja na način in pod pogoji, ki bodo določeni v predpisih s tega področja. Na ta način se zmanjšuje število dokumentov, ki jih morajo imeti državljani pri sebi, in zmanjšuje možnost morebitnih zlorab pri uporabi kartice zdravstvenega zavarovanja, saj je na osebni izkaznici tudi fotografija njenega imetnika. Manjše število izdanih zdravstvenih kartic pa bo pomenilo tudi prihranek v proračunu, so pojasnili.

Pravica do pridobitve osebne izkaznice bo razširjena tudi na državljane RS s stalnim prebivališčem zunaj države. Ker se osebno izkaznico lahko uporablja tudi kot potovalni dokument, bo ta novost velika prednost za državljane s stalnim prebivališčem v državah članicah Evropske unije. Zaradi vključitve kvalificiranega digitalnega potrdila na osebno izkaznico pa bodo po besedah ministrstva tudi izseljenci lahko dostopali do storitev e-uprave in v prihodnosti tudi elektronsko volili.

Obstoječih izkaznic ne bo treba zamenjati Državljani bodo lahko zaprosili za izdajo nove osebne izkaznice, če bodo to želeli. Če se bodo odločili za elektronsko osebno izkaznico, se bo podatek o številki zdravstvenega zavarovanja vidno zapisal na hrbti strani, sicer ne. Obstoječe osebne izkaznice ostanejo veljavne do poteka roka veljavnosti, za katero so bile izdane.

Državljan se bo ob vložitvi vloge odločil, ali želi osebno izkaznico s čipom ali brez čipa. Če se bo odločil za osebno izkaznico s čipom, bo izbiral med tako, ki vsebuje zgolj kvalificirano digitalno potrdilo za opravljanje storitev e-uprave, osebno izkaznico, ki vsebuje zgolj dostop do podatkov zdravstvenega zavarovanja, ali osebno izkaznico, ki vsebuje oboje.

Bo kartica še bolj varna? Dostop do zdravstvenih podatkov z osebno izkaznico, na kateri bo zdravstveni certifikat, bo mogoč le v navzočnosti oz. ob souporabi zdravniške, farmacevtske kartice ali kartice pooblaščene zdravstvene osebe. To pomeni, da bo osebna izkaznica še bolj varna kot kartica zdravstvenega zavarovanja, saj bo zdravnik lahko preveril istovetnost osebe s pomočjo fotografije na osebni izkaznici.

Za potrebe izdelave takšne osebne izkaznice se v registru osebnih izkaznic ne bodo zbirali podatki o številki zdravstvenega zavarovanja, do katere bi lahko dostopale npr. uradne osebe, ki izdajo osebno izkaznico. Registra bosta res povezana, vendar le tako, da bo register osebnih izkaznic prejel iz registra zdravstvenih zavarovanj podatek, ali je oseba zavarovanec ali ne.

Registri bodo imeli varnostno shemo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije bo povezan tudi z evidenco osebnih izkaznic za potrebe obveščanja organov o morebitnih pogrešitvah osebne izkaznice. Registri bodo imeli tudi varnostno shemo, kar pomeni, da bo dostop omogočen le osebam, ki imajo ustrezno avtorizacijo, vsak dostop pa se bo zabeležil, tako da bo mogoče opraviti rekonstrukcijo dostopov do osebnih podatkov, so še pojasnili v sporočilu za javnost MNZ.

V SD so opozorili, da je vlada brez argumentov po skrajšanem postopku predlagala novele zakonov o osebni izkaznici in javnih uslužbencih. Predlogoma nasprotujejo, ker sta nesprejemljiva in nestrokovna.

"Ni bilo analize tveganj zlorab osebnih podatkov" Ali gre pri predlogu novele zakona o osebni izkaznici res za manj pomembne spremembe, lahko "presodimo po tem, da uvaja osebno izkaznico, ki bo vsebovala na enem mestu EMŠO, davčno številko, številko zdravstvenega zavarovanja in kvalificirano digitalno potrdilo za dostop do e-uprave," je dejala poslanka SD Darja Lavtižar Bebler. Opozorila je, da predlogi niso obrazloženi in da ni bilo narejene predhodne analize, ki bi opozorila na možna tveganja zlorab osebnih podatkov, prav tako ni predvidenih drugih posledic.

"Protestiramo proti takšnemu načinu" Z vidika ustavne varnosti in ustavnega varovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin so predlagane spremembe popolnoma neutemeljene, "zato protestiramo proti takšnemu načinu," je dejala Lavtižar Beblerjeva. Po njenih besedah "smo v tem trenutku soočeni s pojavom v Sloveniji, da so naše oblasti izrazito netenkočutne, ko gre za varovanje osebnih podatkov". Ob tem je spomnila na dogajanje na ministrstvu za zunanje zadeve in v nekaterih bolnišnicah.