Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 12. 2022,
8.36

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

7

Natisni članek

mladoletnik nesreča nesreča poškodba nevarnost pirotehnika

Ponedeljek, 19. 12. 2022, 8.36

1 leto, 4 mesece

Z vednostjo staršev kupil petarde, nato se je zgodila nesreča #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

7

Petarde. Petarda. Novo leto. Božič | Policisti nadaljujejo zbiranje obvestil o vseh okoliščinah dogodka in bodo izvedli ustrezne postopke. | Foto Shutterstock

Policisti nadaljujejo zbiranje obvestil o vseh okoliščinah dogodka in bodo izvedli ustrezne postopke.

Foto: Shutterstock

Na območju Vrhnike se je v nedeljo s petardo poškodoval mladoletnik, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Petarde je kupil prek spleta, in to z vednostjo staršev. Med obravnavo so policisti zasegli še več pirotehničnih izdelkov, med njimi tudi doma izdelano petardo. Policisti znova opozarjajo na nevarnosti uporabe pirotehnike, ki lahko povzročijo zelo hude in tudi trajne posledice. 

Mladoletniku je petarda, ki jo je kupil prek spleta, eksplodirala doma, v rokah. Pri tem se je lažje poškodoval, so še sporočili s policije.

Pirotehnični izdelki, ki so jih policisti zasegli med postopkom.  | Foto: PU Ljubljana Pirotehnični izdelki, ki so jih policisti zasegli med postopkom. Foto: PU Ljubljana

Ne dovolite, da otroci pirotehniko uporabljajo sami 

"Policisti odsvetujemo uporabo pirotehnike, tako z vidika varnosti, zdravja kot tudi vplivov na okolje in živali. Če pride pri uporabi do poškodb, so posledice teh lahko zelo hude in tudi trajne. Staršem svetujemo, da se o uporabi posvetujejo z otroki, jih opozorijo na nevarnosti in ne dovolijo, da bi otroci pirotehniko uporabljali sami," so opozorili pri ljubljanski policiji.

Ne kupujte prek spleta, materiali so vprašljivi 

Če se ne morete upreti uporabi pirotehničnih izdelkov, jih nikar ne kupujte od preprodajalcev na tržnicah, ulicah ali družbenih omrežjih. Prepovedana je tudi predelava ali lastna izdelava. Izkušnje kažejo, da je uporaba teh izdelkov zelo nevarna, so še opozorili pri policiji. Ti izdelki večinoma niso preizkušeni, vprašljivi pa so tudi materiali, iz katerih so narejeni. Poudariti je treba, še opozarjajo, da posest in uporaba petard vseh oblik in moči v Sloveniji nista dovoljeni.

Nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto povzroči poškodbe (opekline, raztrganine rok, poškodbe oči itd.), moti živali, onesnažuje okolje, povzroča požare ter poškodovanja javne in zasebne infrastrukture.  | Foto: Shutterstock Nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto povzroči poškodbe (opekline, raztrganine rok, poškodbe oči itd.), moti živali, onesnažuje okolje, povzroča požare ter poškodovanja javne in zasebne infrastrukture.  Foto: Shutterstock

Zavedati se je treba tudi, da je pirotehnične izdelke kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, prepovedano uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za javni potniški promet, na površinah, kjer potekajo javne prireditve. Pirotehnične izdelke kategorij F1 in F2 lahko uporabljajo mlajši od 14 oziroma 16 let le, če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov. Uporaba fontan in baterij kategorije F3 je dovoljena le osebam, starejšim od osemnajst let. Prav tako so pirotehnični izdelki kategorije P1 dovoljeni le polnoletnim osebam.
Ne spreglejte