Jan Tomše

Četrtek,
4. 7. 2013,
9.31

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 4. 7. 2013, 9.31

8 let, 5 mesecev

"Mladi bi morali že med študijem razmišljati o zaposlitvi"

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Potem ko je izgubila zaposlitev, se Kristina Kočet, danes uspešna podjetnica, ni podala v lov za delom prek zaposlitvenih oglasov, temveč je odprla svoje podjetje. In z njim uspela.

Medtem ko je Študentska organizacija Slovenije včeraj predstavila podatke, da se v Sloveniji strmo povečuje brezposelnost med mladimi in je že dosegla 23 odstotkov, smo poiskali pozitiven primer, kako lahko pametni in ambiciozni mladi premagajo negativne trende.

"Ko sem leta 2009 ostala brez zaposlitve v državnem podjetju, ki se je ukvarjalo s turizmom, sem razmišljala, ali naj spet iščem službo ali pa uresničim kakšno svojo idejo. Moj oče je namreč podjetnik, in želja, da bi ustvarila nekaj svojega, je bila v meni že ves ta čas," se podjetniških začetkov, ki so sledili izgubi službe, spominja 29-letna Kristina Kočet, ustanoviteljica in lastnica danes uspešnega podjetja Tiko Pro iz Maribora.

Dodaja, da je bil partner tisti, ki jo je po izgubi službe spodbujal, naj se preizkusi v podjetništvu. Okolica je pri odločitvah, kakršno je pred tremi leti sprejela sama, nasploh zelo pomembna, zlasti kadar sam v nekaj nisi povsem prepričan, ugotavlja ekonomistka po izobrazbi.

Podjetje ima odlično poslovno rast, Kočetova postala mlada podjetnica leta Kočetova je postala uspešna podjetnica. Njeno podjetje, ki svetuje in pomaga pridobivati nepovratna in povratna sredstva iz evropskih skladov, je že v prvem letu poslovanja beležilo 60 tisoč evrov prihodkov, z leti so ti le še rasli, Tiko Pro pa ima danes, dobra tri leta po ustanovitvi, odlično poslovno rast. Pred tedni je Kočetova za uspešno delo prejela celo nagrado mlada podjetnica leta 2013.

Mladi nimajo česa izgubiti, zakaj strah pred podjetništvom? Kočetova meni, da je večina mladih danes preveč pasivna. "Veliko jih začne zaposlitev iskati prepozno, šele po diplomi, namesto da bi o tem, kaj želijo početi, razmišljali že prej," ugotavlja. Mladim priporoča: "Vsakemu, ki ima idejo, žilico za kaj in možnost, da to stori, bi svetovala, naj čim prej, če je mogoče že med študijem, odpre s. p. Stroški niso visoki. Tega mladih ne bi smelo biti strah. Kaj imajo vendar izgubiti?"

Iz prošnje naj se vidi, kaj lahko iskalec ponudi podjetju Še nasvet tistim, ki se prijavljajo na prosta delovna mesta: v času pred prvo zaposlitvijo, ko je bila sama tako kot številni mladi med aktivnimi iskalci službe, je pošiljala ciljno usmerjene prošnje, pravi Kočetova.

"Prošenj nisem pošiljala kar povprek, na vsa podjetja. Vedela sem, kje in kaj si želim delati, ali na poslovnih projektih ali v turizmu. Poiskala sem primerna podjetja in nanje naslovila prošnje. Poslala sem jih okoli sto in takoj zatem prejela nekaj povabil na intervju, kmalu nato pa je prišla tudi zaposlitev," pojasnjuje in dodaja, da so bile njene prošnje sestavljene tako, da je tisti, ki jih je bral, lahko takoj vedel, kaj si lahko podjetje obeta od nje.