Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 7. 2014,
17.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Miro Cerar Zoran Janković koalicija

Sobota, 26. 7. 2014, 17.04

8 let

Miro kliče: Halo, Zoki, na pomoč!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zelo konstruktivni pogovori. Obstaja upanje na široko koalicijo. Nikogar ne bomo silili v koalicijo. Mirnost Mira Cerarja je samo privid. Ostal je sam, volitve predsednika parlamenta pa so pred vrati.

Samo naivneži verjamejo staremu lisjaku, vodji upokojenske stranke Karlu Erjavcu, da je Miru Cerarju z desetimi poslanskimi glasovi DeSUS že zagotovil vladno večino. Tudi leta 2011 je bil takoj po zmagi Zorana Jankovića voljan sodelovati, potem pa je brez težav oblikoval trojček s SLS in Državljansko listo, ki je podprl Gregorja Viranta za predsednika parlamenta in nato pristal v vladi Janeza Janše.

Panika, izsiljevanje in Biblija Po naših preverjenih informacijah je Mira Cerarja včeraj po pogovoru s SD Dejana Židana zagrabila panika. Židan je hotel kljub polomu na volitvah obdržati tri resorje, ki so jih imeli Socialni demokrati tudi v vladi Alenke Bratušek, ta pa je izsiljevala, kot da ima za seboj še vedno 27, in ne le štiri poslance.

Prva krščanska demokratka Ljudmila Novak je zahtevala, da se morajo njihovega volilnega programa Odgovori za prihodnost morebitni koalicijski partnerji držati kot naukov iz Biblije. "Nobenih amandmajev ne sme biti," je vztrajala predsednica NSi.

Žalost v Opera baru Miro Cerar se je v petek zvečer s svojim FDV-jevskim možganskim trustom zatekel v Opera bar. Bolj kot so razmišljali, kako bi se izkopali iz te godlje, manj idej so imeli. Celo vedno odločen Milan Brglez je bil videti povsem izgubljen. Opolnoči so se SMC-jevci razšli z grenkim priokusom, da jim oblast polzi iz rok, saj morajo imeti do petka večino za izvolitev predsednika državnega zbora.

Jutranja kava najde rešitev Po neprespani noči je Miro Cerar srebal jutranjo kavo. To je pa res krivično, si je rekel. Tako prepričljivo zmagam, pa ne morem oblikovati vlade. Razmišljal je, ali je bil še kdo pred njim v takšnem položaju. Seveda, Zoran Janković! Nekaj časa je okleval, potem pa se je odločil. Poklical ga bo za nasvet, pa kar bo, bo!

Miro Cerar kliče Zorana Jankovića "Halo, gospod Janković, tukaj Miro, Miro Cerar."

"Halo, gospod Cerar, kakšno presenečenje, ne. Kar Zoki me kličite. Pa tikava se lahko, brez problema, ne."

"Hm, bi rekel, tudi vi, pardon, ti me lahko kličeš Miro. Vem, da te tale klic, bi rekel, preseneča, a rad bi te prosil za nasvet. Tudi ti si bil zmagovalec volitev, pa nekako, bi rekel, ti ni uspelo sestaviti vlade. Imam podobno težavo, pa sem mislil, če mi lahko svetuješ, v dobro Slovenije seveda, kako naj se pogovarjam z morebitnimi koalicijskimi partnerji."

"Miro, poglej, ne, jaz ti seveda lahko svetujem, ampak moraš vedeti, da je pri meni kot trgovcu vedno plus in minus, ne. Nekaj kupiš in za to moraš nekaj plačati, ne."

"Zoki, saj veš, da je etika, bi rekel, pri meni na prvem mestu. Moja stranka je zmagala prav zaradi tega. Če jaz ne sestavim vlade, bodo spet predčasne volitve, to pa lahko škoduje tudi tebi. Alternativne koalicije ni. Leta 2011 je bilo drugače, takrat sta te trojček in Janša lahko prelisičila."

"Miro, imaš prav, a jaz ne odstopam od svoje trgovske logike, ne. Evo, bom prizanesljiv, ne. Obljubiti mi moraš samo to, ne, da v boj za ljubljanski županski stolček ne boš poslal svojega kandidata. Edino to lahko ogrozi mojo zmago, ne. Ti boš imel tako ali tako dovolj dela z vodenjem države. Pa nič ti ne bom nagajal kot župan, ne, prav lepo bova lahko sodelovala."

V daljavi sliši glas Miro je bil obupan. Počutil se je nemočnega, po drugi strani pa je vedel, da lahko od Zokija dobi dober nasvet. Pomislil je, kaj mu je storiti in v daljavi je zaslišal glas, da je usoda države na kocki in da mora za rešitev domovine tudi kaj žrtvovati.

"Zoki, prav, obljubim, da te bom, bi rekel, v Ljubljani pustil na miru. Ljudje bodo, upam, to razumeli. Kaj naj torej storim?"

"Miro, vedel sem, da se lahko zanesem na tvoj razum, ne. Takole ti predlagam: SD lahko vključiš v koalicijo tako, da govoriš z Borutom Pahorjem, ne. Tip je neverjeten, trmast in zna prepričati, če se le potrudi, ne. Povem ti, ko sem ga leta 2011 obiskal v bolnišnici, kjer je ležal zaradi vnetja srednjega ušesa, mu nisem mogel do živega, ne. Čeprav je bila skoraj celotna njegova stranka za vstop v mojo koalicijo, je Pahor iz bolnišnice vse blokiral, ne."

Ko intuicija pravi, da nekaj ni v redu Cerarju je odleglo. Da, s predsednikom države ima dobre odnose, gotovo bo pripravljen pomagati. A to ni dovolj. Erjavec je bil videti konstruktiven, a Miru je intuicija govorila, da nekaj ni v redu.

"Zoki, hvala za tale, bi rekel, dragocen nasvet. Kakšne pa so tvoje izkušnje s Karlom?"

"Miro, če bi takrat vedel, kar vem zdaj, bi z njim opravil v nekaj minutah. Takšnega lisjaka še nisem srečal, ne, pa veš, da sem imel v svoji karieri opravka s takimi kalibri, ne, še jaz sem mu malo podoben, he, he. Karlu moraš samo pustiti, da kao on vodi igro. Zanimajo ga samo regres in pokojnine, vse drugo je blef. Kar pusti, da v javnosti govori, kaj vse je iztržil, pa bo vse OK."

Panični tek za vstop v vlado Zdaj se je Miru odvalil kamen od srca, tole pa že diši na večino.

"Zoki, hvala tudi za tole. Ampak dobro bi bilo imeti v vladi tudi NSi in ZaAB, da nihče ne bi mogel izsiljevati s padcem vlade. Imaš v rokavu, bi rekel, še kakšen recept?"

"Eh, seveda. Bratuškovo Alenčico sem ustvaril jaz, ne, seveda vem, kako jo obvladati. Z njo se ti sploh ni treba pogovarjati, delaj se, kot da te tisti njeni štirje glasovi sploh ne zanimajo, ne. Boš videl, ko boš zaključeval zgodbo s preostalimi partnerji, ne, bo v zadnjem trenutku panično pritekla k tebi in pristala na karkoli, ne. Za Ljudmilo pa ne vem, ampak saj imaš že brez nje 56 glasov, ne, več kot dovolj za udobno vladanje, ne."

"Zoki, pa saj to je odlično, kakšen fantastičen dan! Res sem ti hvaležen. Torej, bi rekel, glede tiste zadeve z ljubljanskimi županskimi volitvami se lahko zaneseš na mojo besedo. Seveda pa lahko računam na tvojo diskretnost, kajne? Bi lahko, bi rekel, nekako pozabil, da sem te prosil za tale nasvet?"

"Miro, seveda, ni problema, samo tistih 60 milijonov evrov, ne, ki mi jih je vzela Janševa vlada, mi boš vrnil v mestno blagajno ob rebalansu proračuna, pa bom tiho kot grob, ne."

Molk in sreča na volitvah Sledila je tišina, Miro je globoko zavzdihnil, za trenutek mu je bilo žal, da se je spustil v to igro, nato pa se je sprijaznil z mislijo, da je to pač cena, ki jo mora plačati kot politični novinec. Po skoraj polminutnem molku je sklenil pogovor: "Zoki, dogovorjeno, pa srečno na volitvah."

Ne spreglejte