Četrtek,
8. 5. 2014,
19.09

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 8. 5. 2014, 19.09

8 let, 5 mesecev

Miro Cerar gre z novo stranko na volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Pravnik Miro Cerar je napovedal ustanovitev nove, neodvisne politične stranke, s katero bo s somišljeniki nastopil na predčasnih volitvah.

V oddaji Epilog na POP TV je Miro Cerar pojasnil, da jim "ni vseeno, kaj bo s Slovenijo". Ponuditi nameravajo nove ideje in ljudi, zagotovil je tudi, da nimajo nobenih povezav z LDS ali kakršnokoli drugo stranko.

V Cerarjevi ekipi so namreč po poročanju nekaterih medijev tudi nekdanji člani LDS. A je Cerar v oddaji Epilog zagotovil, da bo to, da ponujajo nekaj novega, zelo očitno, ko bodo ljudje videli, kdo vse je z njimi. "Imamo zelo različne profile državljanov, ki jih druži to, da nam ni vseeno, kaj bo s Slovenijo," je dodal.

V bodoči stranki so po Cerarjevih besedah tako ljudje iz akademskih krogov, strokovnjaki iz različnih inštitutov, podjetniki, kot tudi posamezniki, ki so "že kdaj bili v kakšni stranki, a so to takšni, ki doslej niso bili tako kompromitirani in lahko prispevajo k boljšemu življenju jutri v Sloveniji".

Cerar ne bo več svetovalec v parlamentu Zatrdil je tudi, da je sporočil državnemu zboru, da ne bo več svetovalec v parlamentu za ustavna vprašanja, saj da za takšno vlogo ni več kredibilen. Ob tem je še spomnil, da tudi ni šel na sredin posvet k predsedniku republike Borutu Pahorju glede rokov za predčasne volitve. Po njegovem mnenju namreč ne bi bilo prav, da bi v tem trenutku nastopal kot pravni strokovnjak.

Kdo vse bo v ekipi? Uredništvo Financ je pridobilo tudi dokumente, ki razkrivajo Cerarjev kader po posameznih programskih področjih. Cerar je dejal, da gre za delovno gradivo nastajanja "vizije za Slovenijo".

Za gospodarstvo in finance naj bi skrbeli Jože Artnak (nekdanji član LDS, kandidat za župana v Šentjurju), Mitja Sojer (Mič Styling, frizer), Aleksander Aristovnik (ekonomska fakulteta), Milojka Kolar (nekdanja državna sekretarka na finančnem ministrstvu in nekdanja šefinja Vzajemne), Stane Vencelj (vodja sektorja za analize, metodologije in bilance javnega sektorja, ministrstvo za finance), Igor Gobec (nekdanji član LDS), Blaž Jakič (svetovalec za upravljanje odvisnih družb v Zavarovalnici Triglav), Karlo Peršolja (nekdanji kandidat za šefa Elesa, šef podjetja Borzen), Zoran Gračner (predstavnik zaposlenih v NS Petrola in nekdanji poslanec LDS), Aleksander Mljač (član odbora za pravično in solidarno družbo), Jure Malešič (direktor podjetja Infinitus), Franc Predikaka.

Program za izobraževanje, socialo, zdravstvo in kulturo pripravljajo Andreja Barle Lakota (uslužbenka na Uradu RS za razvoj šolstva na ministrstvu za šolstvo in šport), Miran Bavčar, Nejc Brezovar, Polonca Kovač (šefinja uradniškega sveta, ki je med drugim za šefa KPK predlagala Borisa Štefaneca), Matej Accetto (pravna fakulteta v Ljubljani), Marko Funkl, Suzi Kvas (direktorica javnega zavoda Socio), Lojze Ihan (mikrobiolog in zdaj kolumnist Planet Siol.net), Milojka Kolar, Jaka Slokan, Aleksander Kešeljevič z ljubljanske ekonomske fakultete, Marijan Papež (direktor ZPIZ), Peter Jevšinek, Uroš Brežan (tolminski župan, izvoljen s podporo SLS), Andreja Slomšek, Ksenja Flegar, Igor Teršar, Gregor Jagodič, Dragan Matič, Sonja Kralj Bervar (podpredsednica LDS).

Za pravosodje, lokalno samoupravo in politični sistem si bodo prizadevali Bojan Dobovšek (prodekan za raziskovalno dejavnost ljubljanske fakultete za varnostne vede), Miro Cerar, Dušan Štrus, Polonca Kovač, Jože Artnak, Gregor Vovk Petrovski (politolog, LDS), Milan Brglez (profesor na FDV) in Erik Kopač.

Nad okoljsko, prostorsko in infrastrukturno politiko pa bedijo Jure Leben, Andreja Jerina (državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo), Robert Špendl, Jure Kač (direktor državnega DRI, pred tem je bil sekretar v kabinetu tedanjega predsednika vlade Boruta Pahorja) in Peter Jevšinek.