Četrtek,
26. 6. 2008,
15.16

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 26. 6. 2008, 15.16

8 let, 5 mesecev

Ministrstvo za obrambo bo podelilo 637 štipendij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Ministrstvo za obrambo je razpisalo javni natečaj za podelitev 637 štipendij za poklicno delo v Slovenski vojski (SV) in za pogodbeno opravljanje vojaške službe v rezervni sestavi Slovenske vojske.

Po besedah ministra za obrambo Karla Erjavca, bodo s to akcijo uspešnejši pri pridobivanju kadrov za SV. Dodal je, da SV ne uresničuje kadrovskega načrta, zato so "bili prisiljeni v sprejem zakona o službi v Slovenski vojski, ki daje določene možnosti za izboljšanje materialnega položaja pripadnikom Slovenske vojske in pa tudi z nekaterimi drugimi ukrepi omogoča spodbujanje zaposlovanja v SV".

Na podlagi 50. člena zakona o službi v SV je bil sprejet pravilnik o štipendiranju, na osnovi katerega bodo 28. junija v dnevnem časopisju objavili javni natečaj za pridobitev štipendije v šolskem letu 2008/09 za poklicno delo v SV oziroma za pogodbeno opravljanje vojaške službe v rezervni sestavi, je pojasnil Erjavec.

Podeljenih bo 120 štipendij za rezervo in 517 za poklicne vojake "Podeljenih bo 637 štipendij, od tega 120 za pogodbeno rezervo in 517 za poklicne pripadnike Slovenske vojske," je dejal Erjavec in dodal, da bo 500 štipendij namenjenih srednješolcem, 117 pa študentom.

SV potrebuje strojnike, informatike, obramboslovce... Kot je povedal minister, je zelo zadovoljen z usmeritvami, saj bodo več kot 30 štipendij podelili za poklic strojnika (potrebujejo predvsem pilote in vzdrževalce letal) in toliko tudi za področje informatike, računalništva in elektronike, 20 štipendij je razpisanih za področje obramboslovja in 10 za področje biokemije.

Pogoji, ki jih morajo izpolnjeati kandidati:

Prijave na razpis za dijaške štipendije bo mogoče oddati do 8. septembra, za študente pa do 6. oktobra. Pogoji, ki jih morajo kandidati izpolnjevati, so po ministrovih besedah slovensko državljanstvo (ki ne sme biti dvojno), telesno in psihično zdravje (kar bodo preverjali z zdravniškimi pregledi), kandidati ne smejo imeti nobenih varnostnih zadržkov, v prvi letnik srednje šole so morali biti vpisani do 18. leta starosti, v študijski program pa do 22. leta.

Od 113, pa vse do 295 evrov na mesec Po Erjavčevih navedbah bo višina štipendije za dijake od 113 do 187 evrov, za študente pa od 153 do 295 evrov. Prejemnik štipendije bo moral opravljati delo v Slovenski vojski dvakrat toliko časa, kot je prejemal štipendijo.

Erjavec obljublja, da se bo gmotni položaj vojakov bistveno izboljšal

K pridobivanju novih kadrov pa bodo po Erjavčevem mnenju pripomogli tudi drugi ukrepi. Kot je povedal, je "prejšnji teden vlada sprejela uredbo, ki omogoča, da bo tisti posameznik, ki bo sklenil s SV pogodbo za deset let, prejel pet povprečnih plač, izplačanih v gospodarstvu, tisti, ki pa bo sklenil samo za pet let, pa eno povprečno plačo".

Poleg tega bodo po novi ureditvi vojaki v 21. plačnem razredu, tako da se bo po Erjavčevih zagotovilih v jeseni bistveno izboljšal gmotni položaj vojakov v Slovenski vojski.