Torek,
1. 3. 2011,
16.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 3. 2011, 16.51

8 let

Ministrstvo: Kljub možnostim izogibanja blokada spletnih stavnic smiselna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kljub temu, da se je omejitvi dostopa do spletnih strani nekaterih tujih spletnih stavnic mogoče izogniti na več načinov, na ministrstvu za finance ocenjujejo, da je ukrep smiseln.

Slovenski internetni ponudniki so morali skladno s sklepom urad za nadzor prirejanja iger na srečo s 1. marcem uporabnikom onemogočiti dostop do več tujih spletnih stavnic. V javnosti konkretni podatki, kako zaobiti blokado "Zavedamo se, da se je omejitvi dostopa do spletnega mesta z onemogočanjem pretvorbe tekstovnega spletnega imena v IP-naslov možno izogniti na več načinov, kar je bilo javnosti s strani večjih ponudnikov interneta, 'prizadetih' ponudnikov nedovoljenega prirejanja iger na srečo v Sloveniji ter nasprotnikov 'blokade' interneta že večkrat pojasnjeno, vključno s konkretnimi napotki, kako se to izvede," so sporočili z ministrstva za finance.

Pri večini uporabnikov bo blokada vendarle učinkovita Kljub temu pa ministrstvo ocenjuje, da na ta način blokirana spletna stran večini uporabnikov interneta ne bo dosegljiva, kar je bistveno za smiselnost ukrepa. "Dosegljiva bo zgolj tistim uporabnikom, ki se bodo zavestno odločili, da se izognejo blokadi in bodo na svojem računalniku spremenili način dostopa do tako blokiranih spletnih strani," pravijo. V primeru da bo ponudnik nedovoljenega prirejanja iger na srečo v Sloveniji spremenil obstoječ DNS-naslov, na katerem prireja igro na srečo, bo temu nemudoma sledil predlog upravnemu sodišču za omejitev dostopa tudi do tega novega spletnega naslova, so zapisali.

Na ministrstvu pravijo, da področje iger na srečo zaradi svoje posebne narave od države zahteva izvajanje ukrepov na področju javnega reda in varstva potrošnikov, ter dodajajo, da je učinkovito ukrepanje v primeru nedovoljenega prirejanja iger na srečo bistvenega pomena za zagotavljanje urejenega in nadzorovanega okolja.