Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 4. 2011,
14.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vlada

Četrtek, 21. 4. 2011, 14.50

8 let

Minister Gregor Golobič bo odstopil še pred referendumi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Minister za visoko šolstvo in predsednik Zares Gregor Golobič pravi, da bo z ministrskega mesta odstopil še pred izvedbo bližajočih se referendumov.

Golobič je na besede premiera Boruta Pahorja, ki ga je pozval, naj še enkrat premisli o svoji odločitvi, dejal, da je premier morda "na prvo žogo razumel, da bom odstopil danes in da bo moral naslednji teden iskati novega ministra". Vendar bosta o tem govorila v petek. Golobič si v tem času ne želi vladne krize Ministrice Zares za gospodarstvo, za kulturo in za javno upravo Darja Radić, Majda Širca in Irma Pavlinič Krebs bodo po Golobičevih besedah "delovale na način, da ne sprožimo vladne krize v situaciji, ko se je treba osredotočiti na samo kampanjo". "Ministrice bodo delovale v korist države" Pavlinič Krebsova je po sestanku dejala, da bodo vse tri ministrice stranke Zares delovale v korist države. "V dneh do referenduma bomo storili vse, da bomo državo deblokirali," je dejala.

Na sestanku so se po njenih besedah odločili, da bodo spoštovali željo predsednika vlade, da v času do referenduma o pokojninski reformi vse svoje napore vložijo v pojasnjevanje ljudem, kako je reforma pomembna za razvoj države in položaj ljudi. "Vsi, ki smo na položajih in odgovorno jemljemo svojo funkcijo, bomo delovali tako, da bo v korist države - torej s podporo predčasnim volitvam, s podporo rekonstrukciji vlade, da bodo šle lahko reforme naprej," je dejala.

"Veliko je razlogov, s katerimi se ukvarjamo že pol leta" Na vprašanje, ali bo iz koalicije izstopila celotna stranka Zares, je Golobič spomnil, da je to "na dnevnem redu že dlje časa". "V tem obdobju se bo tudi stranka o tem odločila," je dodal. Kot je še dejal, njegova odločitev nima veze s tem, da je Borut Pahor zavrnil njegov predlog, da bi s funkcij v vladi odstopili vsi trije prvaki - Golobič, Pahor in Katarina Kresal. "Veliko je razlogov, s katerimi se ukvarjamo že pol leta," je dejal Golobič.

"Golobič ni izbral pravega trenutka za odstop" Cveta Zalokar Oražem, ki je Golobiča pozvala k odstopu z mesta predsednika stranke Zares, je za TV Slovenija povedala, da je to pričakovala, predvsem zaradi neprestane grožnje, da bo tudi stranka Zares odšla iz koalicije. Meni sicer, da Golobič ni izbral pravega trenutka za odstop, saj je bilo po njenem mnenju v preteklosti več boljših priložnosti, ko bi morala stranka pokazati, da se z določenimi stvarmi ne strinja. "Z Golobičevo potezo se ne strinjam, ker menim, da trenutek ni pravi," je zaključila Zalokar Oražmova.

Pahor Golobiča poziva k premisleku Pahorju svoje namere še ni sporočil. Je pa Pahor po seji vlade izrazil željo, da bi Golobič dvakrat premislil pred odstopom, če pa bi do njega vseeno prišlo, da bi se to zgodilo po referendumu o pokojninski reformi. "Prosil bi ga, da odločitev preloži na čas po referendumu," je dejal. Prav tako Pahor želi, da bi se z Golobičem sestala in posvetovala o najboljši rešitvi. Kot je še dodal, sta z Golobičem dobro sodelovala. "Želel bi si, da vsaj do 6. junija ostane z nami in skuša narediti vse za uspeh reforme." "Bolj sem razočaran, ker na zadnjo sejo ni bilo ministrice Trobec Bučanove. Tu je šlo konec koncev za stvar olike, ne politike," je dodal.

Pahor: Vladne in politične nestabilnosti v Sloveniji ni Sicer pa Pahor meni, da vladne in politične nestabilnosti v Sloveniji ni. Je nekaj ostrejših tonov znotraj koalicije, pojasnjuje, kljub temu pa je delovno vzdušje na vladi po njegovem mnenju dobro, vlada pa dela s polnimi pooblastili, zato "ne vidi nobenih praznin".

Golobič bi v poslanskih klopeh zamenjal Zalokar Oražmovo Če se bo Gregor Golobič vrnil v poslanske klopi, bo s tem zamenjal poslanko Cvetko Zalokar Oražem. Ta je sicer včeraj Golobiča pozvala k odstopu z mesta predsednika stranke Zares. "Ne strinjam se z načinom vodenja in nekaterimi stališči. Predvsem menim, da bi moral naš predsednik razmisliti, ali je v tem trenutku še primeren kandidat za predsednika stranke," je poudarila.

Biščak: Ne čudi me, da se ji zdi njegova politika napačna Sekretar Zaresa Bogdan Biščak je za SiOL dejal, da se poslanka Cvetka Zalokar Oražem od takrat, ko je odstopila kot vodja poslanske skupine ni niti enkrat udeležila sej organov stranke, kjer bi lahko povedala, kaj si misli o vodenju stranke. "Glede na to, da je nadomestna poslanka in bi izgubila poslanski mandat, če bi se Gregor Golobič vrnil v parlament, me ne čudi, da se ji zdi njegova politika napačna."

Juri: Dokaz, da Golobič ni blefiral Po mnenju vodje poslanske skupine Zares Franca Jurija je bil Golobičev korak "impliciten v sami pobudi za odstop in za samoomejevanje treh veljakov v vladi". Gre za dosledno odločitev in dokaz, da Golobič ni blefiral, dodaja. Juri še poudarja, da Zares ostaja v koaliciji, kjer bo odgovorno deloval vsaj do referenduma o pokojninski reformi. V stranki sicer še niso razpravljali, ali bodo predlagali novega ministra za visoko šolstvi, saj ni njihove namen "da bi ohranili resor za vsako ceno".

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, ki prihaja iz Zaresove kvote ministrov, pa je dejala, da kot ministrica o razmerah v stranki ne želi govoriti. Kot je dodala, iz vlade ne želi oditi, da pa bo javnost o vseh nadaljnjih potezah pravočasno obveščena. Tudi po mnenju predsednika DZ in člana Zares Pavla Gantarja je šlo za predvsem osebno, etično potezo, ki je bila edina možna, zato jo podpira in meni, da je vredna zgledov v politiki. Golobič je po njegovi oceni storil prav, saj je odstop predlagal tudi drugima dvema predsednikom koalicijskih strank. "Ker sta zavrnila, je to, jasno, sam kot zgled moral storiti," dodaja.

Kumer upa, da bo Golobič ravnal odgovorno Vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer opozarja, da se morajo do pokojninske reforme vsi skupaj obnašati odgovorno, zato upa, da bo tako ravnal tudi Golobič. Po 5. juniju pa so vse opcije odprte, pravi Kumer in dodaja, da je ena od njih tudi Golobičev odstop. Kumer sicer ne verjame, da se bo predsednik Zares vrnil v poslanske klopi, saj tega doslej ni storil še noben minister.

"LDS zagotovo vztraja na tej barki" Vodja poslancev LDS Borut Sajovic pa pravi, da Golobič razlogov za odstop še ni pojasnil. Predvsem pa se mu zdi bistveno, da koalicija vztraja pri pokojninski reformi do referenduma, zato "LDS zagotovo vztraja na tej barki". Predsednica LDS Katarina Kresal pa je v sporočilu za javnost zapisala, da je za LDS sprejem pokojninske reforme absolutna prioriteta in to bo tudi fokus njihovega delovanja do 5. junija. "V raznih licitacijah o usodi te vlade zato ne bomo sodelovali, niti jih ne bomo komentirali, saj v tem času noben politični scenarij ni izvedljiv," je zapisala.

Erjavec: To je še en korak k razpadu vlade Golobičeva napoved odstopa po besedah predsednika DeSUS Karla Erjavca kaže na to, da je vlada v fazi razpadanja. "Minister, ki je eden od predsednikov koalicijskih strank, se je odločil, da se preseli v DZ, kar zmanjšuje opravilno sposobnost vlade," je prepričan, zato so po njegovi oceni najboljša rešitev predčasne volitve. Sedanje dogajanje je po njegovi oceni dokaz, kako pomembna stranka je bila DeSUS v koaliciji. "Dokler smo mi vztrajali, takih pretresov ni bilo,"pravi.

Jelinčič: Za krizo v vladi je kriva Kresalova Predsednik SNS Zmago Jelinčič je pozdravil Golobičevo napoved odstopa z ministrske funkcije. Kot je dejal, je prav, da je to naredil, odločitev pa kaže, da je kriza v vladi "hujša, kot smo si sploh mogli misliti". Še pred Golobičem pa bi morala po Jelinčičevem mnenju odstopiti Katarina Kresal, ki je, kot pravi, kriva za nastalo situacijo, saj si njena stranka LDS, ki je najmanjša parlamentarna stranka, priborila dve pomembni in ju podredila svoji usmeritvi. Iz Slovenije je, kot pravi, naredila policijsko državo, ki pa ne nadzoruje njenih prijateljev.

"Vse, kar lahko rečem, je: predčasne volitve so edina rešitev," je bil glede dogajanja v koaliciji kratek predsednik SLS Radovan Žerjav.

V SDS Golobiče napovedi niso želeli komentirati.

Ne spreglejte