Sobota,
12. 7. 2008,
7.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 12. 7. 2008, 7.49

8 let

Minevajo štiri leta od zadnjega potresa v Posočju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Danes ob 15.04 bo minilo natanko štiri leta od zadnjega potresa v Posočju, ki je povzročil precejšnjo gmotno škodo na območju Bovca in zlasti Čezsoče.

Dela so v celoti zaključena že na 168 predvsem stanovanjskih objektih, za popotresno obnova pa je je bilo doslej porabljenih 10,6 milijona evrov. 46 objektov ogrožalo okolico V program popotresne obnove je bilo po pregledu 1750 objektov uvrščenih 610 objektov. Državna tehnična pisarna, ki koordinira obnovo, je do konca junija v celoti zaključila investicije na 168 objektih ter koordinacijo interventnih sanacij kritin in dimnikov, skupno na 467 objektih. Gradbinci so porušili 46 objektov, ki so ogrožali okolico, in 50 za namene nadomestne gradnje, so sporočili iz ministrstva za okolje in prostor.

V letošnjem letu, ko je za odpravo posledic potresa skupno namenjenih 7,04 milijona evrov, se je zaključila popotresna obnova na treh blokih na Brdu v Bovcu. V polnem teku je tudi obnova na dveh cerkvah, začenjajo pa se dela na večini objektov na trgu v središču Bovca. Medtem dela potekajo na 14 novogradnjah in 32 rekonstrukcijah, je tik pred začetkom še 46 objektov, za katere je pripravljena celotna gradbena dokumentacija.

Obnova po velikonočnem potresu se končuje Potres 12. julija 2004, katerega epicenter z magnitudo 4,9 stopnje po Richterjevi lestvici je bil približno štiri kilometre severno od Kobarida, je bil že drugi v zadnjem desetletju, ki je prizadel Posočje. Obnova po velikonočnem potresu iz leta 1998 se letos končuje, saj se v glavnem izvajajo le še dela na občinski infrastrukturi, zagotavljajo na okoljske ministrstvu. Prav tako bo v letu 2008 zaključena obnova komunalne infrastrukture in izgradnja nadomestnih objektov v Logu pod Mangartom, ki ga je leta 2000 prizadel katastrofalen plaz.