Sreda,
13. 2. 2013,
17.29

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 13. 2. 2013, 17.29

8 let, 5 mesecev

Medja: Avto je popolnoma običajen standard za to funkcijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Šef NLB Janko Medja je poskušal v pismu zaposlenim pojasniti, zakaj se je odločil za nakup novega službenega vozila audi A6. Avto je popolnoma običajen standard za to funkcijo, je zapisal.

Prvi mož NLB si je namreč omislil novega audija A6, kar pa je v javnosti dvignilo veliko prahu, saj se naša največja banka NLB v zadnjih mesecih spopada s precejšnjimi finančnimi težavami.

Kot je zapisal v pismu zaposlenim, službeni avto uporablja za vsakodnevno vožnjo, ki običajno preseže sto kilometrov na dan, poročajo mediji. Avto je po njegovih besedah najet in "tako minimalno bremeni bilanco banke". Ob tem je dodal, da je bila skupna vrednost vozila pod 70 tisoč evrov in je zato skladna s pravilnikom NLB, ki ga je potrdil nadzorni svet banke.

"Avto je popolnoma običajen standard za funkcijo in odgovornost, ki mi je bila zaupana. Enako velja za preostale bonitete, skladno z zakonodajo pa so prav vse bonitete prek dohodnine tudi (visoko) obdavčene. Moja plača je, kot veste, omejena z zakonodajo (saj je NLB v pretežni državni lasti). Ves plačni paket (plača in bonitete) je v primerjavi s podobnimi v Sloveniji in na trgih CEE pravzaprav precej nižji, na primer približno od 15 do 20 odstotkov nižji od tistega, ki sem ga imel pri prejšnji zaposlitvi, in je le okrog tretjine skupnega paketa nagrajevanja, kot ga ima na primer predsednik uprave ene od bančnih skupin v Avstriji, ki kaže v zadnjih letih še veliko slabše rezultate od NLB," je še zapisal po poročanju medijev.

Medja nadaljuje, da je razlog za blatenje NLB "z uporabo dezinformacij in neresničnih navedb ta teden najverjetneje v politični situaciji, ko je nekaterim v izrecnem interesu blatiti NLB, da lahko to uporabijo za slabljenje svojih političnih nasprotnikov".

"Jasno je treba poudariti, da nova uprava NLB ni soustvarjala slabih rezultatov, ki se v javnosti tako poudarjajo in ki nas zdaj pestijo. Prav nasprotno, banki smo se pridružili v nezavidljivih razmerah, tako z vidika nestabilnosti lastništva kot z vidika neugodnega okolja na trgih, kjer delujemo, z vidika nizkega zaupanja in motiviranosti mnogo ljudi v banki, pa tudi z vidika ugleda institucije same," še piše. Dodaja, da izziv, ki ga je sprejel, nima "nobene osnove v denarnem ali drugačnem nagrajevanju (glede tega bi bil drugje na boljšem), ampak izvira iz želje narediti nekaj dobrega za NLB, za vse ljudi, ki ste zrasli z banko in vse, ki nam ni vseeno, kaj se zgodi z njo in s slovensko družbo, ki je z NLB še kako povezana".

Na koncu je še dodal, da njegov namen in namen uprave ostajata enaka – "odločno in strokovno skupaj z vami izpeljati potrebno prestrukturiranje NLB ter uvesti spremembe, ki nam bodo s časom prinesle boljše rezultate, ti pa tudi ustrezen ugled".