Petek,
18. 7. 2008,
19.40

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 18. 7. 2008, 19.40

8 let, 5 mesecev

Med parlamentarnimi počitnicami obnovitvena dela v DZ

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Tudi med letošnjimi parlamentarnimi počitnicami bodo v prostorih DZ potekala različna prenovitvena in vzdrževalna dela.

Tako bodo med drugim popravili fasado na poslopju parlamenta. Skupna vrednost načrtovanih del je dobrih 700.000 evrov, je pojasnil generalni sekretar DZ Lovro Lončar, ki je predstavil tudi delo parlamentarnih služb. Kot je na novinarski konferenci pojasnil Lončar, so veliko pripravljalnih in izvedbenih del opravili že spomladi, potekajo pa tudi aktivnosti za začetek projekta prenove male dvorane na Šubičevi, ki jo večinoma uporablja državni svet. Projekt je po njegovih besedah v fazi priprave, izvedba pa naj bi se začela med parlamentarnimi počitnicami prihodnje leto.

Med drugim bodo popravili fasado na zgradbi, v pisarnah zamenjali pohištvo ...

Med letošnjimi počitnicami - te uradno trajajo od 15. julija do 1. septembra - bodo na poslopju parlamenta izvedli investicijska, vzdrževalna in obnovitvena dela v skupni vrednosti 735.470 evrov. Med drugim bodo popravili fasado na zgradbi, v pisarnah zamenjali pohištvo, popravili okna in posodobili tehnično varovanje, poleg tega pa bodo obnovili tudi nekatera poslanska stanovanja. Pripravili so novo sobo za predstavnike medijev, ki bo po Lončarjevih besedah novinarjem omogočala boljše delo, vanjo pa se bodo preselili čez mesec dni.

Lotili se bodo tudi vzdrževalnih in prenovitvenih del na informacijskem sistemu, ki bodo stala 140.554 evrov. V vseh službah DZ pa intenzivno potekajo tudi priprave na nov mandat državnega zbora, je še pojasnil Lončar.

220 sej delovnih teles Generalni sekretar DZ je predstavil še delo parlamentarnih služb v prvem polletju letošnjega leta: Strokovne službe DZ zagotavljajo strokovno, tehnično in administrativno podporo za delo poslank in poslancev, v njih pa je trenutno zaposlenih 383 uslužbencev. Med aktivnostmi služb je Lončar omenil delo sekretariata DZ, ki je s pripravo gradiv podprl izvedbo sedmih rednih in šestih izrednih sej DZ ter 220 sej delovnih teles.

38 raziskovalnih nalog

Zakonodajno-pravna služba je v tem času pripravila 163 mnenj o predlogih aktov, raziskovalni oddelek, ki je letos obeležil 10-letnico delovanja, pa je izdelal 38 raziskovalnih nalog in pripravil poročila o delu DZ. Dokumentacijsko-knjižnični oddelek pa je v letošnjem letu obeležil 45-letnico svojega dela.

Na področju informatike so v tem času izvedli projekt neposrednih prenosov sej DZ in njegovih delovnih teles, in sicer v sodelovanju z Radiotelevizijo Slovenija. Uradna otvoritev delovanja programa TV SLO 3 je bila namreč 16. junija.

Nadaljnja pomoč Skupščini Kosova Državni zbor je po Lončarjevih besedah v tem času uspešno izpeljal tudi predsedovanje Slovenije Svetu EU. V DZ so v času predsedovanja pripravili 20 dogodkov ter za njih porabili približno 457.000 evrov.

Generalni sekretar DZ je izpostavil tudi projekt Nadaljnja pomoč Skupščini Kosova, ki se je zaključil januarja letos. Pri projektu so poleg slovenskega sodelovali še parlamenti Francije, Nemčije in Belgije, njegov namen pa je bil zagotoviti podporo izgradnji institucije kosovske skupščine.