Sreda,
11. 6. 2008,
16.15

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 11. 6. 2008, 16.15

8 let, 5 mesecev

Mate in Žerjav opozarjata na pozitivne učinke spremenjenega zakona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Prometno in notranje ministrstvo po uveljavitvi novele zakona o varnosti cestnega prometa (ZVCP) opažata precejšnje zmanjšanje števila prometnih nesreč.

"Z novim ZVCP smo dosegli svoj namen," je prepričan minister za promet Radovan Žerjav. Mnenje o pozitivnih učinkih deli z njim deli tudi notranji minister Dragutin Mate.

"V mesecu maju smo prihranili pet do 10 življenj" Novela ZVCP, ki jo je državni zbor sprejel 2. aprila, je začela veljati 30. aprila. Z novelo so se zvišale kazni za najhujše kršitve cestno prometnih predpisov. "Kot sem nekajkrat rekel, bo zakon dosegel svoj namen tudi če bomo prihranili samo eno življenje in to se je nedvomno zgodilo. Še več, v mesecu maju smo prihranili pet do 10 življenj," je poudaril minister Žerjav.

Zmanjšalo se je tudi število hudo in lažje telesno poškodovanih

Tako je do 11. junija letos v prometnih nesrečah umrlo 90 ljudi, kar je manj kot denimo v primerjavi z enakim obdobjem lani, ko je v prometnih nesrečah umrlo 113 ljudi, je notranji minister Mate predstavil nekatere statistične podatke. Zmanjšalo se je tudi število hudo in lažje telesno poškodovanih.

Stanje varnosti cestnega prometa se izboljšuje zaradi sinergije različnih ukrepov "Izboljšanje varnosti cestnega prometa je rezultat različnih ukrepov, ki so načrtovani in izvedeni na lokalni, regionalni in nacionalni ravni," je še prepričan minister Žerjav. Po njegovem mnenju se stanje varnosti cestnega prometa v Sloveniji izboljšuje zaradi sinergije različnih ukrepov, ki jih izvajajo v zadnjem času.

Radi bi dosegli cilj največ 205 mrtvih na cestah letno Notranji minister upa, da se bodo takšni pozitivni učinki spremenjenega zakona nadaljevali tudi v prihodnje in da bodo v Sloveniji doseženi cilji nacionalnega programa o varnosti cestnega prometa o največ 205 mrtvih na cestah letno.

Vsaka žrtev, ki jo izgubimo na cesti, je žrtev preveč

Vsaka žrtev, vsaka oseba, ki jo izgubimo na cesti, je žrtev preveč, povzroči strahovite travme v družini, v najožji sorodstveni skupini in seveda tudi pri prijateljih in znancih. Zato menim, da je vsaka oseba, ki jo izgubimo na cesti, popolnoma nepotrebna žrtev in zato moramo narediti vse, da to preprečimo. Ni dovolj le preventiva in zato na žalost potrebujemo tudi represivne ukrepe," je na novinarski konferenci povedal minister Mate.

S spremembo zakona so želeli doseči rezultate, ki bi prinesli oprijemljive in učinkovite rezultate, dokler se ne dokonča popolnoma nov koncept zakonodaje na področju prometne varnosti, je še pojasnil minister.

Od uveljavitve novele zakona smo dosegli izjemne rezultate, je še dejal. Maja, takoj po uveljavitvi, je tako umrlo 15 oseb, aprila pred uveljavitvijo novele zakona 25, marca pa 12 ljudi. Slednje minister Mate pripisuje tudi poročanju medijev o spremembah na področju prometne varnosti.

Policisti so v dobrem mesecu pridržali veliko voznikov s preveč alkohola v krvi V obdobju od 30. aprila do 11. junija so policisti pridržali ekstremno veliko število voznikov, ki so v krvi imeli več kot 1,1 promila alkohola, je še dejal minister Mate. Največ teh primerov se je zgodilo ob vikendih, ko je bilo v Sloveniji priprtih 100 oseb. Večina ljudi pri tem stanju ni sposobna normalno opravljati vozila, je še pojasnil.

Odvzetih je bilo že 270 motornih vozil Policija je letos odvzela 270 motornih vozil, v primerjavi z lani, ko so bila odvzeta 104 motorna vozila, je še povedal minister. Policija lahko vozilo odvzame v ekstremnih okoliščinah.