Jan Tomše

Sobota,
3. 12. 2016,
13.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,05

1

Natisni članek

tujci v Sloveniji Marina Gjorgjieva Ljubljana Slovenija Makedonija

Sobota, 3. 12. 2016, 13.46

6 let, 7 mesecev

Tujka v Sloveniji

Marina iz Makedonije, ki se je v Sloveniji navadila živeti hitreje

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,05

1

Marina Gjorgjieva Makedonka Slovenija | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Marina Gjorgjieva v Sloveniji živi pet let, pred kratkim je tu doktorirala, zdaj dela v farmacevtskem podjetju. Razložila nam je, kako je videti bližnje srečanje z našim jezikom, kako se prehranjujemo Slovenci in kako Makedonci ter zakaj je bistvena razlika, ali na avtobusni postaji srečaš Makedonca ali Slovenca.

Marino Gjorgjievo iz Makedonije je od nekdaj privlačila tujina, vedela je, da bo nekoč študirala ali delala v drugi državi. Čeprav je na potovanja na tuje večkrat odhajala prek Slovenije, se v njej ni zares ustavila do trenutka, ko je pred petimi leti sledila svojemu bratu v Ljubljano. K nam je prišla z makedonsko diplomo iz farmacije v žepu, jo nostrificirala in si našla službo v lekarni v okolici Domžal. Kmalu zatem se je vpisala na doktorski študij farmacije.

"Bolje, da vam ne razlagam naslova doktorske disertacije," v smehu začne pogovor o življenju pri nas. "Na fakulteti za farmacijo sem se hitro vklopila. S sodelavci smo imeli fer odnos, na doktorskem študiju sem naletela na več Makedoncev. So pa kolegi na faksu v Makedoniji še bolj povezani kot v Sloveniji, več se družijo med sabo, še bolj si pomagajo," pravi Marina, ki je poleti uspešno zagovarjala disertacijo in postala doktorica farmacije.   

Študij farmacije je zelo zahteven tudi v Makedoniji, kar je bila dobra podlaga za vstop v slovenski izobraževalni sistem, meni Marina. Je pa v Sloveniji več poudarka na praksi in priložnosti za delo v laboratoriju.

Slovenska hrana? "Najboljši je krompir na vse mogoče načine. Pa štruklji in potica!" | Foto: Matej Leskovšek Slovenska hrana? "Najboljši je krompir na vse mogoče načine. Pa štruklji in potica!" Foto: Matej Leskovšek Malo jo še mučijo skloni

Marina se je v Sloveniji najprej začudila jeziku, saj pred tem ni imela stika s slovenščino."Pričakovala sem, da bo podobna srbščini ali hrvaščini, ki ju razumejo vsi. Sprva sem razumela le polovico stvari, a se nisem vznemirjala. Vedela sem, da se bom jezika hitro naučila. S študentko makedonščine sem se dogovorila za nekaj ur osnov slovenščine, saj je slovnica pri učenju jezika zelo pomembna. Učila sem se je prek pogovora, z branjem, tudi pri delu v lekarni, kjer sem imela stik s strankami. Kar hitro je šlo."

"Malo imam še težav s končnicami. Nenavadno mi je, da se ves čas menjajo skloni: grem v Makedonijo, sem v Makedoniji, sem iz Makedonije. Tega v makedonščini ne poznamo."

Kaj pomeni "kaj pomeni"?

 

Nekaj časa je trajalo, da se je privadila na zaprtost Slovencev. "Mogoče so Slovenci bolj individualisti, držijo se zase, toda če jih prosiš, ti bodo brez težav pomagali. In če v Sloveniji nekdo nečesa ne ve, ti bo to tudi povedal. Če kdo česa ne ve v Makedoniji, pa bo naredil vse, da ti bo lahko pomagal (smeh, op. p.). Sicer pa mi je čisto všeč, da takoj poveš, če česa ne veš," pripoveduje Marina, ki prihaja z vhoda Makedonije, iz kraja Vinica z 20 tisoč prebivalci nekaj deset kilometrov od bolgarske meje.

Razlika med Makedonci in Slovenci: primer z avtobusne postaje

"Razliko med Slovenci in Makedonci bom ponazorila s primerom z avtobusne postaje. Na postaji vsak dan srečujem iste ljudi. O njih ne vem ničesar. Nikoli nisem govorila z njimi, tudi oni se med sabo ne pogovarjajo, vsi le čakajo na avtobus, to je vse. V Makedoniji ljudje na postaji o tebi vedo vse, vedo, kdo si, kje delaš, kje živiš, kam greš. Sprašujejo me, koga vse poznam v Vinici, in se čudijo, če koga ne poznam. Med sabo se veliko pogovarjajo. Lažje, hitreje se povežejo kot tukaj."

Slovenski jezik po petih letih popolnoma obvlada, tu in tam ji preglavice povzročajo končnice: "Iz Makedonije, v Makedonijo, v Makedoniji. Nenavadno mi je, ker tega v našem jeziku ne poznamo." | Foto: Matej Leskovšek Slovenski jezik po petih letih popolnoma obvlada, tu in tam ji preglavice povzročajo končnice: "Iz Makedonije, v Makedonijo, v Makedoniji. Nenavadno mi je, ker tega v našem jeziku ne poznamo." Foto: Matej Leskovšek

Življenje v Sloveniji ji zelo ustreza, pogreša pa pravo makedonsko hrano. "To nekoliko nadoknadim z obiski Vinice približno trikrat letno, obiščejo me tudi starši, sama pa kuham makedonske jedi. "Da, kuham tudi tavče gravče. Za to je treba imeti pravi tetovski fižol. Ne vem pa, zakaj vsi Slovenci rečete tavče na gravče (smeh, op. p.)." 

Makedonska hrana je težja od slovenske, je pa zato v Makedoniji lažje kot v Sloveniji priti do kakovostnih sestavin, ugotavlja Marina. "V Makedoniji je to nekako 'po defaultu', ni nobenih potrdil o tem, da je hrana bio. Na splošno velja, da je hrana takšna, iz domače pridelave. Ljudje pridelujejo zase, nekaj hrane pa prodajo naprej. Ko moj fant iz Slovenije pride v Makedonijo in mama naredi solato, je navdušen, pravi, da bi lahko v Makedoniji jedel samo to."

Gurmanski aduti Slovenije: krompir, štruklji in potica

A za Makedonko, ki živi v Ljubljani za Bežigradom, ima tudi slovenska hrana svoje adute. Za Marino so to krompir na vse mogoče načine, štruklji in potica. Ob tem takoj ponudi medkulturno primerjavo o tem, kako se počasnejši makedonski tempo življenja pozna tudi pri "tehniki" prehranjevanja.

"Več časa si vzamemo za druženje ob hrani. V Makedoniji se ljudje zberejo ob mizi in druženje traja po šest, sedem ur. Ves ta čas ljudje 'mezijo'. To tukaj nekoliko pogrešam. V Sloveniji se ljudje srečajo na kosilu ali večerji, hitro pojedo in gredo vsak na svojo stran," pripoveduje Marina. Dodaja, da se je slovenske hitrosti zdaj navadila in da je njena pridobitev življenja pri nas to, da stvari precej hitreje postori, kot bi jih nekoč.

Kako se prehranjujemo Slovenci in kako Makedonci:

Pravite, da imate preveč države, a Makedonci je imamo še več

Podobno kot Slovenija tudi Makedonija iz leta v leto postaja bolj odprta država, vedno več je investicij, a iz nje mladi tudi množično odhajajo. "Odseljujejo se predvsem zaradi političnega stanja, saj je zelo zapleteno. Politika je prisotna v vseh segmentih življenja. Slovenci radi potožite, da imate v življenju preveč politike, a pri nas je je še veliko več."
               
Slabih izkušenj s Slovenci nima. "Slovenci lepo sprejemate ljudi iz drugih držav, moje izkušnje so pozitivne. Morda je bila kdaj tudi kakšna slaba, a s tem se nisem obremenjevala, po naravi sem optimistka. Lahko pa tudi tukaj naredim primerjavo med Slovenijo in Makedonijo. Če v Makedonijo pripeljem Slovenca, bodo naredili vse, da se bo počutil sprejetega, tudi če to ni v njihovih zmožnostih. Slovenci ste tudi zelo prijazni, ampak takšnega sprejema pa vseeno ne ponudite (smeh, op. p.)."

Marina je pred dnevi začela delati za farmacevtsko podjetje, ki ima sedež v Sloveniji. To, da je Makedonka, ni bila nobena težava pri iskanju dela in razgovorih za službo, pravi. "Slovenci ste do tujcev zelo prijazni."  | Foto: Matej Leskovšek Marina je pred dnevi začela delati za farmacevtsko podjetje, ki ima sedež v Sloveniji. To, da je Makedonka, ni bila nobena težava pri iskanju dela in razgovorih za službo, pravi. "Slovenci ste do tujcev zelo prijazni." Foto: Matej Leskovšek Ljubljana je fenomenalna, obožuje hribe

Življenje v Sloveniji Marini zelo ustreza. V Ljubljani se počuti odlično. "Središče mesta je fenomenalno. Poleti in pozimi. Všeč sta mi zimska osvetlitev in poletni vrvež, ko je v mestu polno tujcev. Ljubljana je prijazna za življenje, je pa življenje tukaj dražje. Za najemnine in hrano gre tukaj precej več denarja kot pri nas v Makedoniji."

Posebej pohvali slovensko naravo. "Res mi je zelo všeč. S partnerjem veliko hodiva v hribe, tega sem se navadila prav v Sloveniji. Čeprav je tudi Makedonija zelo hribovita, pri nas ni v navadi, da bi hodili v hribe. V naših hribih ne srečaš nikogar, pri vas pa polno ljudi. Makedonci pač nismo tako športen narod, kot ste vi Slovenci," pravi sogovornica, katere najljubša visokogorska destinacija so Triglavska sedmera jezera.

Pohvalo Marina izreka "športnosti" Slovencev: "Pri Slovencih mi je zelo všeč, da se vsi ukvarjajo s športom, da skrbijo za zdravje in videz. Naravo znate zelo dobro izkoristiti, prav nasprotno od tega, kar počnemo v Makedoniji."

Slovenija je super, a korenin še ni pognala

Je v Sloveniji pognala korenine? "Nisem še čisto pognala korenin, a za zdaj tudi ne razmišljam o vrnitvi v Makedonijo," pravi Marina, ki v Sloveniji biva na podlagi vizuma, ki ga podaljšuje enkrat letno. Pred dnevi je začela delati za farmacevtsko podjetje, ki ima sedež v Sloveniji. To je zdaj nov izziv, pri katerem bi se rada čim bolje izkazala.

"Ne bi izključila možnosti, da se kdaj v prihodnje znajdem v kakšni drugi državi, a o odhodu iz Slovenije za zdaj ne razmišljam. Tu se lepo živi, imate lepo okolico, dobro izobraževanje in varnost, kar je v zadnjem času zelo pomembno. To je res primeren prostor za življenje."

O razmerah v Makedoniji: 

Čeprav je Makedonija v zadnjem letu zelo izpostavljena država na balkanski begunski poti, v državi o beguncih in migrantih ni zelo veliko govora, pravi Marina. "Imamo veliko drugih težav, ki jih je treba rešiti. Glavno mesto Skopje v zadnjem času postaja resnično edino središče v državi. Vse se dogaja tam, vsi želijo v Skopje. Postaja nekakšno mesto brez zraka, v mestu je ogromna gneča, življenje pa je napeto. Mesto so v zadnjih letih precej spremenili, vanj so vnesli tudi ogromno kiča. Državo je v Makedoniji vedno bolj čutiti, zato se veliko ljudi izseljuje."

 


Ste se kdaj vprašali, kako se godi tujcem v Sloveniji? V novi rubriki vsako soboto predstavljamo nekoga, ki ga je življenje pripeljalo v Slovenijo, da nam pove, kako se tu znajde, ali smo Slovenci odprti do prišlekov, čemu se je na začetku najbolj smejal, ali mu je Slovenija všeč, kakšna je država, iz katere prihaja.

Imate tudi vi ženo, soseda, sodelavko, znanca, ki prihaja iz tujine? Vabljeni, da svoje predloge pošljete na urska.makovec@tsmedia.si.