Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 8. 2017,
12.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

6

Natisni članek

ARSO Magna Steyr

Četrtek, 10. 8. 2017, 12.09

6 let, 6 mesecev

Magna dobila okoljevarstveno soglasje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

6

Magna | Foto Reuters

Foto: Reuters

Agencija za okolje (Arso) je presodila, da je objekt Magne Nukleus, ki bi ga Magna gradila v občini Hoče-Slivnica, zasnovan ustrezno, in mu izdala okoljevarstveno soglasje.

Z odločitvijo Arsa je Magna Steyer le še korak oddaljena od gradbenega dovoljenja za gradnjo objekta Magna Nukleus v Hočah.

Izdaja okoljevarstvenega soglasja s tem sicer še ni pravnomočna, saj se na odločitev Arsa še vedno lahko pritožijo stranski udeleženci, predvsem okoljevarstvene organizacije, ki so sodelovale v postopku s svojimi pripombami.

Rok za oddajo pritožb na odločitev agencije začne teči, ko je odločba vročena še zadnjemu udeležencu v postopku, in traja 15 dni. Glede na pomisleke, ki jih je mnogo nevladnih organizacij, posameznikov in drugih izrazilo v verjetno najodmevnejšem postopku izdaje tovrstnega soglasja do zdaj, na Arso pričakujejo pritožbe, je poroča Večer.

Na javni obravnavi pred dvema tednoma so sicer okoljevarstveniki izrazili več pomislekov, med drugim o požarni varnosti in vplivih na okolje. Pri Magni pa so tedaj poudarili, da je izvedensko mnenje pokazalo, da zaradi lakirnice vpliva na zdravje okoliških prebivalcev ne bi bilo.

Magna: Slovenija ostaja naša prva izbira

Pridobitev okoljevarstvenega soglasja za Magno predstavlja enega pomembnejših mejnikov v projektu Magna Nucleus, so sporočili iz podjetja. Slovenija tako ostaja njihova prva izbira za postavitev obrata, želijo pa, da bodo nadaljnji postopki opravljeni v rokih. "Pridobitev soglasja nas veseli in krepi v nameri, da pravočasno opravimo vse potrebne postopke za pričetek gradnje," so po odločitvi sporočili iz družbe Magna Steyr.

V podjetju zagotavljajo, da sledijo najvišjim globalnim okoljskim standardom v avtomobilski industriji, temu načelu pa so trajno zavezani. "V dosedanjih korakih smo se trudili čim bolj celovito odgovoriti na odprta vprašanja vseh vključenih deležnikov, za morebitna dodatna pojasnila smo tudi v prihodnje odprti za dialog," so še zapisali.

Hoški župan zadovoljen z odločitvijo Arsa

Hoškega župana Marka Soršaka je novica o podelitvi okoljevarstvenega soglasja razveselila, a jo je pričakoval, saj so bila pred tem izdana tudi vsa predhodna soglasja. Kot je povedal Soršak, glede na to, da je bilo kar nekaj možnosti za javno obravnavo in da so bili podani vsi vsebinski odgovori, upa, da bodo vsi toliko kooperativni, da ne bo namernega zavlačevanja z vlaganjem pritožb.

"Če bo še kakšno vsebinsko vprašanje, je mogoče odgovor nanj dobiti pri investitorju in niso potrebne pritožbe, ki bi zavlekle postopek. V nasprotnem primeru bo lokacija na Madžarskem postala lokacija A, nam pa bo ostal le tovorni promet iz Gradca prek Maribora in Lendave v Zalaegerszeg," je dejal Soršak.

V postopek pridobivanja okoljevarstvenega soglasja je bila kot stranski udeleženec vključena tudi občina Miklavž na Dravskem polju, ki je imela nekaj zadržkov predvsem zaradi komunalne ureditve. A kot je spomnil župan Leo Kremžar, so z vlado nedavno sklenili memorandum, v katerem so sprejeli tudi njihove predloge glede reševanja problematike kanalizacije, zato zdaj posebnih zadržkov nimajo več.

"To bo seveda zdaj treba spraviti tudi v prakso, a verjamem, da vlada takih dokumentov ne podpisuje kar tako. Kljub temu še naprej ostajajo nekateri elementarni pomisleki zaradi izbire lokacije in tega, da se tovarno postavlja na najboljša kmetijska zemljišča. Prav tako sem še vedno prepričan, da za to naložbo ni potrebno, da pade eno samo drevo, a gre tukaj tudi za merjenje mišic med različnimi ministrstvi," je še dodal Kremžar.

Ne spreglejte