Sreda,
19. 9. 2012,
15.21

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 19. 9. 2012, 15.21

8 let, 5 mesecev

Lovru Šturmu evropska državljanska nagrada

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Ekipi projekta Simbioza in nekdanjemu slovenskemu pravosodnemu ministru Lovru Šturmu bodo ta petek slavnostno podelili evropsko državljansko nagrado.

Projekt Simbioz@ in Šturm sta namreč med letošnjimi 37 dobitniki te nagrade Evropskega parlamenta iz vseh držav EU. Evropski parlament evropsko državljansko nagrado podeljuje od leta 2008, namenjena pa je posameznikom ali skupinam, ki s svojim delovanjem prispevajo h krepitvi evropske integracije in sodelovanja med narodi ter olajšujejo čezmejno in transnacionalno sodelovanje znotraj unije.

"Izjemna zavezanost spodbujanju boljšega medsebojnega razumevanja ..." Nekdanjega predsednika ustavnega sodišča in ministra Šturma je za "državljana Evrope" nominiralo pet evropskih poslancev iz Slovenije - Romana Jordan, Zofija Mazej Kukovič in Milan Zver (vsi EPP/SDS), Lojze Peterle (EPP/NSi) ter Ivo Vajgl (Zares/Alde). Kot so takrat utemeljili, izkazuje življenjsko delo Lovra Šturma "izjemno zavezanost spodbujanju boljšega medsebojnega razumevanja in tesnejšega povezovanja med državljani držav članic in omogočanju sodelovanja v Evropski uniji".

Celotno ekipo in prostovoljce projekta Simbioz@-opismenjevanje starejših je medtem za nagrado nominirala evropska poslanka Tanja Fajon (SD/S&D). Ob razglasitvi nagrajencev je poslanka izpostavila, da je projekt Simbioz@ "odličen primer povezovanja generacij, osvajanja novega znanja, širjenja prostovoljstva in solidarnosti. Vsega, kar v času krize in slabših časov toliko bolj potrebujemo." EU sicer prav letos obeležuje leto dejavnega staranja in solidarnosti med generacijami.

Dobitniki bodo na nacionalni podelitvi v petek prejeli medaljo, 7. in 8. novembra pa bodo povabljeni še na sklepno podelitev v Bruselj.