Ponedeljek,
22. 9. 2008,
21.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 22. 9. 2008, 21.21

8 let

Ljudmila Novak: V NSi z optimizmom stopamo naprej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Izvršilni odbor NSi se je seznanil z odstopom dosedanjega predsednika Andreja Bajuka in sprejel sklep, da predlaga svetu stranke izredni kongres.

To je na seji izvršilnega odbora NSi povedala podpredsednica stranke Ljudmila Novak in poudarila, da "bodo trdo delali, vsi pa so tudi obljubili pomoč, tako da z optimizmom stopajo naprej". Novakova je še povedala, da so za pripravo izrednega kongresa, ki bo po njenih besedah sklican v najkrajšem možnem času - še letos, pooblastili njo kot podpredsednico stranke in ostale podpredsednike. Kot je poudarila, se v stranki želijo čim bolje pripraviti na evropske in na vse kasnejše volitve.

"Morda je bilo premalo odprtega dialoga" Rezultat, ki ga je na državnozborskih volitvah dosegla NSi po besedah Novakove izhaja iz njih samih, pa tudi iz objektivnih okoliščin. "Naredili bomo še temeljitejšo analizo, iz tega potem potegnili nauk in naredili naslednje korake," je povedala. Na vprašanje, ali so takšnemu izidu botrovala notranja trenja v stranki, je odgovorila, da je moremo govoriti o trenjih, pač o o različnih mnenjih. Kot je pojasnila, je vse skrbela prihodnost stranke, zato so tudi na različne načine izražali kritiko. Priznava pa, da je bilo morda premalo odprtega dialoga.

V prihodnjih štirih letih bo stranka po njeno skušala izven parlamenta biti čim bolj aktivna, spremljati politično dogajanje in se nanj odzivati. Skušali se bodo tudi čim bolje pripravljati na vse volitve, pa tudi obdržati "vse dobre člane, ki so pri nas" in jih motivirati za nadaljnje delo. Dejstvo, da je v tem času prevzela priprave na izredni kongres, po besedah Novakove ne moremo vzeti kot napoved morebitnega prevzema predsedniškega položaja stranke. Kot je pojasnila, je kot podpredsednica tudi sama ponudila odstop, vendar so se v izvršilnem odboru dogovorili, naj prevzame priprave na kongres. "Še pred tem se bomo pa temeljito pogovorili, kje so naši največji aduti," je povedala.

Bajuk: Umikam se iz političnega prostora Med drugim je tudi pojasnila, da je dosedanji predsednik stranke Andrej bajuk ponudil le odstop z mesta predsednika NSi, ni pa odstopil kot član stranke. Bajuk pa je po seji izvršilnega odbora povedal, da je njegova odločitev o odstopu dokončna in da se umika iz političnega prostora. "Izvedel bom dolžnosti, ki jih imam do konca mandata kot finančni minister," je povedal. Kongres, ki bo po njegovih besedah v naslednjih 60 dneh, pa bo sklican s formalnega vidika. Dejal je tudi, da je že analiziral razloge za izid stranke na parlamentarnih volitvah, vendar pa o teh razlogih ni želel govoriti.

Dosedanji poslanec stranke Alojz Sok, ki ga je Bajuk v nedeljo omenjal kot možnega naslednika, je danes dejal, da so se na seji izvršilnega odbora odločili drugače, saj je teritorialno zelo oddaljen. Sicer pa je prepričan, da je stranka delala dobro in naredila veliko. "Tem, ki sedaj prevzemajo funkcije, je marsikaj že pripravljeno," je prepričan. Kot je še zatrdil, bodo v NSi pozorno opazovali, kako se zadeve odvijajo. Po njegovem mnenju bo "težko izpolniti to, kar je vladni trojček napovedal, namreč, da bodo višali plače in pokojnine in istočasno zmanjšali davke". Na vprašanje, ali čez štiri leta računa na boljši rezultat pa je odvrnil: "Absolutno, zato smo tukaj."