Četrtek,
22. 8. 2013,
15.26

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 22. 8. 2013, 15.26

8 let, 5 mesecev

Letos skoraj trikrat več brezposelnih diplomantov kot pred petimi leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Rektor Univerze v Ljubljani Stanislav Pejovnik zavrača navedbe, da so njeni diplomanti, predvsem tisti, ki končajo študij na družboslovnih fakultetah, težko zaposljivi oziroma nezaposljivi.

"Za to trditev mi morate poiskati dokaze. Jaz temu ne verjamem. To je neka splošna floskula, ki se v slovenskem prostoru neprestano ponavlja, nihče pa nima prav natančnih podatkov. Pravkar pripravljamo študijo o zaposljivosti svojih diplomantov. Lahko vam zagotovim, da ta izjava ni resnična," je nam je povedal. Poglejmo, kaj pravijo podatki.

Vedno več brezposelnih diplomantov

Na univerzi, ki jo vodi Pejovnik, je leta 2008 tako po starem kot po bolonjskem programu dodiplomski študij na visokošolski in univerzitetni stopnji končalo 7.239 oseb, leto pozneje je univerza imela 7.593 diplomantov, leta 2010 8.315, leta 2011 7.756, 2012 pa 8.359.

Na zavodu za zaposlovanje so nam pojasnili, da evidenc o brezposelnosti diplomantov posameznih univerz nimajo, so pa nam poslali podatke o povprečnem številu vseh brezposelnih diplomantov od leta 2008 naprej in število razpoložljivih mest za njihovo stopnjo izobrazbe.

Iz prvega grafa in zgornje tabele je razvidno, da število brezposelnih diplomantov narašča. V primerjavi z letom 2008 se je povečalo kar za 2,8-krat. Število delovnih mest za diplomirane pa na drugi strani, z izjemo let 2010 in 2011, pada. Ob tem so na zavodu poudarili, da je 12. aprila letos začel veljati nov zakon o urejanju trga dela, ki je ukinil obvezno prijavo prostega delovnega mesta na zavodu za delodajalce, ki ne spadajo v javni sektor ali niso gospodarske družbe v večinski lasti države.

Letno se zaposli okoli 11 tisoč diplomantov

Podatki zavoda v spodnji tabeli razkrivajo tudi, da se je od leta 2008 število zaposlitev brezposelnih diplomantov povečevalo.

Ekonomisti med najbolj zaželenimi

V prvih sedmih mesecih letos je bilo med diplomanti s VI. stopnjo izobrazbe, ki so se zaposlili, največ komercialistov, poslovnih sekretarjev, inženirjev gradbeništva, ekonomistov in strojnih inženirjev, še pojasnjujejo na zavodu za zaposlovanje.

Po njihovih besedah je bilo med diplomanti s VII. stopnjo izobrazbe, ki so se zaposlili, največ ekonomistov, sledijo pravniki, profesorji razrednega pouka, upravni organizatorji in organizatorji – menedžerji, socialni delavci, doktorji medicine in profesorji slovenščine. Med diplomanti bolonjskih študijev so se največ zaposlovali diplomirani ekonomisti.

"Obseg diplomantov glede na naziv izobrazbe, ki so se v letošnjem letu zaposlili v majhnem številu, na primer le eden v celotnem obravnavanem obdobju, je zelo velik in bi težko izpostavili posamezne nazive. Na splošno lahko rečemo, da je več diplomantov s področja družboslovja in humanistike, čeprav tudi diplomanti s področja tehnike in naravoslovja niso redki," so sklenili.