Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 2. 2019,
10.08

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

3

Natisni članek

odpadki Jure Leben

Sreda, 13. 2. 2019, 10.08

5 let, 2 meseca

Leben: Ne bom se dal, ne bom pokleknil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

3

Jure Leben | Minister za okolje in prostor Jure Leben je prepričan, da je Slovenija dovolj majhna, da bi zanjo zadostovala samo ena družba za ravnanje z odpadki. | Foto STA

Minister za okolje in prostor Jure Leben je prepričan, da je Slovenija dovolj majhna, da bi zanjo zadostovala samo ena družba za ravnanje z odpadki.

Foto: STA

Minister za okolje in prostor Jure Leben se je ob številnih težavah na področju odpadkov odločil, da bodo na ministrstvu pripravili poseben zakon o odpadkih. Na današnjem posvetu v državnem svetu se je med drugim zavzel za eno družbo za ravnanje z odpadki in dokončno odločitev o sežigalnici.

Minister Jure Leben je v uvodnem nagovoru na posvetu, ki sta ga pripravila državni svet in okoljsko ministrstvo, na mizo dal nekaj mogočih rešitev. Jasno se je zavzel za to, da bi znižali prag za plačevanje embalažnine s 15 ton odpadne embalaže letno na ničlo.

"Jasno moramo vedeti, da moramo za tisto, kar damo na trg, odgovarjati," je dejal Leben. Zavzel se je za uvedbo meje, do katere bi zavezancem država poenostavila poročanje o dani embalaži na trg.
Novice Minister Leben: Slovenija se utaplja v odpadih #video

Leben je prepričan tudi, da je Slovenija dovolj majhna, da bi zanjo zadostovala samo ena družba za ravnanje z odpadki.

Sežigalnica bi morala biti neprofitna

Izrekel se je tudi za odprtje razprave o termični obdelavi odpadkov v Sloveniji. "Rad bi končno prišel do tega, da rečemo da ali ne," je dejal. Zaveda se težavnosti umeščanja tovrstnega objekta v prostor, a je prepričan, da smo v Sloveniji sposobni dialoga in odločitve. Bi pa moral biti tak objekt neprofiten, je dodal.

V prvi fazi spreminjanja zakona o varstvu okolja je Leben napovedal ureditev področja sanacije degradiranih območij in stečajev povzročiteljev onesnaženja. Poudaril je, da potrebujemo podlage in finančna sredstva za reševanje nastalih izzivov, predlagal bo tudi namenski sklad za sanacijo degradiranih območij.

Termoelektrarna Šoštanj
Novice V Šoštanj bi uvažali indonezijski premog. Kaj bo rekel minister Leben?

Leben se je izrekel za dialog, a spomnil, da vseh interesov ne bo mogoče vključiti v en zakon.

"Nadaljeval bom urejanje področja z odpadki, ki so v Sloveniji velik posel"

Izrazil je še prepričanje, da je mnogim trn v peti, ker po dolgih letih zatišja na okoljskem ministrstvu odpira zahtevna področja. A tem odgovarja: "Ne bom se dal, ne bom pokleknil. Nadaljeval bom urejanje tega področja z odpadki, ki so v Sloveniji velik posel, vztrajal bom proti frackingu v Sloveniji, zahtevam, da se kanalizacija gradi v skladu z najvišjimi okoljskimi standardi, in še bi lahko našteval."

Da državni svet ne beži pred težkimi vprašanji, je poudaril tudi predsednik tega soorganizatorja posveta Alojz Kovšca. Izrazil je veselje, da po lanskih interventnih ukrepih na področju odpadkov zdaj zadeve rešujemo tudi sistemsko.

Jure Leben
Novice Minister Leben obiskal poplavljeno območje

Med drugim se je zavzel za uravnoteženo porazdelitev odgovornosti med deležniki, saj v zdajšnjem sistemu komunale na primer nosijo precej več odgovornosti kot družbe za ravnanje z odpadno embalažo.

Spomnil je tudi, da se nastajanju odpadkov kljub trudu ne bo mogoče povsem izogniti, zato potrebujemo infrastrukturo za njihovo obdelavo, sicer bomo talci akterjev iz tujine. Glede sežigalnice se je vprašal: "Če je uspelo Dunaju, zakaj ne bi tudi nam?"

Ne spreglejte