Ponedeljek,
16. 6. 2008,
14.31

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 16. 6. 2008, 14.31

8 let, 5 mesecev

LDS vlado naznanil inšpektoratu za notranje zadeve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Poslanska skupina LDS je vlado in ministre naznanila inšpektoratu, ker menijo, da je vlada v referendumsko kampanjo vstopila netransparentno in proti pravilom.

Po mnenju poslanske skupine LDS vlada krši zakon o volilni in referendumski kampanji, ker se ni registrirala kot subjekt, ki sodeluje v kampanji za referendum o pokrajinah. Prav tako ni odprla posebnega računa, ki ga zahteva zakon, sprejela pa ni niti sklepa o tem, koliko sredstev bo porabila za kampanjo, je dejal Školč. Ministri in ministrice sodelujejo na regionalnih diskusijah Kljub temu se po besedah vodje poslanske skupine LDS nekateri ministri in ministrice udeležujejo posvetov na temo regij in regionalnega razvoja in na ta način sodelujejo v kampanji. Kot primer je navedel dve ministrici, ki sta opravičili svojo navzočnost na današnji seji DZ, "češ da sodelujeta na regionalni diskusiji na Koroškem". Školč pričakuje hiter in jasen odziv Školč zato pričakuje, da bo inšpektorat za notranje zadeve, ki je po zakonu o volilni in referendumski kampanji zadolžen za spremljanje zakonitosti volilnih in referendumskih opravil, na domnevne nepravilnosti jasno in hitro odgovoril. Sicer bo, kot je dejal Školč, potrebno razmišljati o ustrezni spremembi zakonodaje.

Žagar zavrača Školčeve očitke glede referendumske kampanje

Minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar zavrača očitke vodje poslanske skupine LDS Jožefa Školča, da vlada izkorišča referendum o pokrajinah v predvolilne namene, so sporočili iz službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko. Kot so zapisali, so s predstavljanjem argumentov za delitev Slovenije na pokrajine začeli že v letu 2005.

"O tem pomembnem vprašanju smo javnost informirali že ob vseh dosedanjih obiskih v slovenskih regijah in to počnemo tudi sedaj na srečanjih z župani, gospodarstveniki in drugimi nosilci razvoja," meni minister.

"Ne gre torej za referendumsko kampanjo, temveč za kontinuirano dejavnost"

Kot je Žagar pojasnil v sporočilu za javnost, je namen teh srečanj razprava o razvojnih temah, torej kaj v razvojnem smislu pokrajine prinašajo prebivalcem posamičnih območij. "Ne gre torej za referendumsko kampanjo, temveč za kontinuirano dejavnost, ko že od samega začetka priprave svežnja pokrajinske zakonodaje informiramo širšo javnost o razvojnih vprašanjih in nujnosti decentralizacije Slovenije po ustaljenih kanalih obveščanja," je še zapisano.