Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 7. 2011,
12.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

varovanje

Torek, 12. 7. 2011, 12.18

8 let

Lastnik izčrpava Varnost Koper?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sindikat Konfederacija 90 je začel s pripravami na stavko v Varnosti Koper. Hkrati zbirajo pričevanja, ki bi dokazala sume, da iz podjetja izčrpavajo sredstva v podjetje Securita.

Po odločitvi vodstva, da regresa zaposlenim v Varnosti Koper ne izplača do zakonsko določenega roka, ampak ko to ne bo ogrozilo plač in poslovanja, je sindikat Konfederacija 90 pristopil k pripravam na stavko. Zakaj ima Matej Svet dve podjetji z isto dejavnostjo? "Lani smo dali prijavo inšpekciji glede regresa, letos pa sindikat ZSSS. Letos smo se odločili za drugo pot, ker gre za dosti več kot za zamudo regresa," je dejal predstavnik Konfederacije 90 Euro Brozič. Sindikat bo namreč ob zbiranju podpisov za stavko zbiral še pričevanja, ki bi potrdila sume, da se iz podjetja črpajo sredstva v varnostno podjetje Securita. Obe podjetji sta v lasti Mateja Sveta. Nekateri se namreč bojijo, da bi se ponovila zgodba iz G7, ko je ob stečaju tega podjetja večino njegovega kadra in poslov mimo stečajne upraviteljice prevzela Varnost Koper. Svet je te dni odsoten in ni na voljo za komentar. "Ne more biti stavkovna zahteva, naj delajo pošteno" "Zdaj smo v fazi zbiranja pričevanj. Dokaze, da bomo lahko utemeljeno govorili o prelivanju sredstev v Securito, bo težko dobiti, ker bi za to morali imeti vpogled v finance," je dejal Brozič.

Do takrat bodo stavkovne zahteve ostale pri zahtevi o izplačilu regresa. "Ne moremo zahtev postaviti na točko: 'Hočemo, da se spoštuje zakone in dela pošteno.' Potem bi morali vsi v Sloveniji stavkati … V končni fazi mogoče tudi tak protest ni tako smešen," meni Brozič.

Poudaril je, da je cilj priprav na stavko izplačilo regresa: "Upamo, da bo že stavkovna priprava prepričala vodstvo, da bodo pohiteli z izplačilom. Stavka je vedno zadnje orožje, ki ga moraš izkoristiti previdno."

Norbert: Mateju Svetu zaupam Direktor Varnosti Koper Gašper Norbert je za priprave na stavko izvedel, ko smo ga o tem vprašali. Dejal je, da bo regres izplačal, ko ga bo lahko.

Sume o izčrpavanju podjetja je zavrnil. "Denar ne odteka. Lastnik je res isti, ampak mu zaupam, da se to ne dogaja. Nikakor ni tako hudo, kot je bilo v G7," je poudaril.

Ne spreglejte