Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 2. 2019,
16.39

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

Natisni članek

Ponedeljek, 4. 2. 2019, 16.39

5 let, 2 meseca

Lahko celotna vas zdrsi v dolino? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

Prebivalci Grahovega ob Bači so vse bolj zaskrbljeni. Podtalne vode jim dobesedno premikajo domove. Prenova in gradnja novih hiš nista mogoči.

Domačinom v vasi Grahovo ob Bači v Baški Grapi grozi, da bodo skupaj s svojimi hišami zdrsnili v dolino. Prenove in gradnje novih hiš ne pridejo v poštev. Negotova prihodnost ljudem že pošteno načenja živce.

Grahovo ob Bači, kjer je bil posnet tudi prvi slovenski film Na svoji zemlji, je eno izmed 13 slovenskih naselij, ki počasi drsijo v dolino. Leži na geološki prelomnici, premike pa med drugim povzroča tudi podtalna voda. Domačini so v vse večji stiski. Dokler teren ne bo raziskan in utrjen, lahko na preurejanje in gradbena dovoljenja kar pozabijo. Ena prebivalka je že bila primorana zapustiti svoj dom.

"1.300 let živimo na tej zemlji. In 1.300 let nas veliki pohlepni narodi trgajo na kose. Požreti nas hočejo." To je citat iz filma Na svoji zemlji. Domačine pa želi danes požreti dolina. Vas Grahovo v Baški grapi, kjer ni klanec samo okrog hiš, ampak tudi v njih.

Hiša gospe Marice Beguš je že popolnoma vegasta. Če vrata odpremo, ne stojijo. Preštete ima vse razpoke v hiši, ki jih ni malo. "Najhujše je zdaj, ko so začeli to delati, prihajajo tisti težki kamioni," je povedala.

S sanacijo želijo ustaviti plazenje, a je še huje

V vasi zemljo izpod temeljev dobesedno odnaša voda. Škarpa, ki je bila še nedavno ravna, popušča pod pritiskom zemljine tudi pri Radu Rejcu. Skoraj ni stopnic ali pločnika v vasi, ki se ne bi oddaljeval od hiše. Posebej intenzivno je zdaj, ko je cesta polna težkih tovornjakov in ko izvajajo sanacijo ceste. Ravno s sanacijo pa naj bi ustavili plazenje.

Ni hiše brez oznake ali luknje

Nekaterim je odtrgalo tudi kanalizacijo. Počil je podporni zid na pokopališču, premika celo mrliško vežico. Župnišče ima nove razpoke, ki jih neprestano spremljajo. Tako rekoč ni hiše brez oznake ali luknje, skozi katero se vidi v svet. Ta pa zanje ni nič kaj rožnat.

Ljudje so nemočni. Samozaščite ali ne zmorejo ali ne smejo izvesti. Upajo na pomoč države. "V tem obdobju je predvidenih kar 149 milijonov evrov za urejanje tega območja. Mi bomo ta sredstva vložili v povečanje vzdrževanja vodotokov in njihovega upravljanja, prav tako bomo intenzivirali vse potrebne ukrepe za povečanje poplavne zaščite. Za izvajanje teh imamo na voljo tudi evropska sredstva," je povedala Suzana Stražar, direktorica Urada za upravljanje z vodami.

Ne spreglejte