Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 12. 2013,
15.13

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Triglav ladja

Nedelja, 15. 12. 2013, 15.13

5 let, 1 mesec

Ladja Triglav priplula do Auguste na Siciliji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Večnamenska ladja Triglav s kontingentom Slovenske vojske je priplula do pomorske baze v kraju Augusta na vzhodu Sicilije. Ladja se je tako pridružila italijanskim silam v operaciji Mare nostrum.

V omenjeni operaciji bodo slovenski vojaki pomagali pri nadzoru in zaščiti ter reševanju migrantov in beguncev v Sredozemlju.

Slovenski kontingent šteje 39 pripadnikov, poleg posadke ladje sta med njimi še pripadnika vojaške policije, pripadniki medicinske oskrbe in pripadniki nacionalnega podpornega elementa, ki bodo logistično skrbeli za kontingent. Zadnji so nameščeni v pomorski bazi v Augusti, od koder bo delovala tudi ladja Triglav.

Slovenska vojska bo imela tudi častnika za povezavo na vojaški ladji italijanske mornarice, so v imenu obrambnega ministrstva danes sporočili iz Slovenske vojske.

Reševanje tistih, ki potrebujejo pomoč V prihodnjih dneh se bo kontingent pripravljal na prevzem nalog, konec prihodnjega tedna pa je v načrtu izplutje ladje na območje, ki je dodeljeno Triglavu. Kontingent bo v mednarodnih vodah izvajal nadzor, da bi okrepil pomorsko varnost in prispeval k reševanju tistih, ki potrebujejo pomoč.

Območje, ki ga bo nadzorovala ladja, obsega približno 1700 kvadratnih kilometrov in se nahaja vzhodno od obale Sicilije. Slovenski kontingent bo v operaciji sodeloval do konca januarja 2014, ko se bo ladja Triglav vrnila v Koper, so še sporočili iz vojske.

72 ur na morju, 60 ur v pristanišču Triglav bo predvidoma po 72 ur na morju in nato 60 ur v pristanišču, kar pa se lahko spremeni glede na vreme in morebitne intervencije. Po besedah poveljnika kontingenta Andreja Pečarja lahko na krovu ladje sprejmejo okoli 80 ljudi, v nujnih primerih pa tudi več. "Če so v sili, jih bomo sprejeli na krov, jim nudili prvo pomoč in jih nato naprej predajali v obravnavo italijanskim oblastem," je postopke opisal Pečar.

Italija je operacijo Mare nostrum začela 14. oktobra v želji, da bi preprečila še več žrtev med begunci, potem ko je v tednu dni v dveh smrtonosnih brodolomih ladij umrlo skoraj 400 ljudi. Večinoma je šlo za begunce iz držav Afriškega roga in Sirije. Italijanska vlada je ukrep uvedla kot začasno rešitev, dokler se o obsežnejših operacijah ne dogovori z EU. Slovenija je sodelovanje ladje Triglav Italiji ponudila 18. oktobra.

Ne spreglejte