Petek,
18. 7. 2008,
18.26

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 18. 7. 2008, 18.26

8 let, 5 mesecev

"Ladja Svetljak primerna tako za vojaške naloge kot za namene zaščite in reševanja"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Minister za obrambo Karl Erjavec, kapitan fregate Andrej Androjna in poveljnik Civilne Zaščite Miran Bogataj so zadovoljni s predvidenim nakupom ruske večnamenske patruljne ladje Svetljak.

Minister je uvodoma povedal, da je v četrtek podpisal pogodbo o zaprtju klirinškega dolga z večnamensko ladjo Svetljak. Zatrdil je, da je soglasje k podpisu te pogodbe sprejela tudi vlada.

"Rusija je pogojevala, da se dolg zapre z nakupi vojaške opreme" Kot je pojasnil, je Rusija pogojevala, da se dolg zapre z nakupi vojaške opreme. Dejal je, da so bile tri možnosti - nakup raket za protizračno obrambo, večnamenske ladje ali pa transportnega letala. Po pogovoru z rusko stranjo so ugotovili, da z letalom "ni bilo mogoče zapreti dolga, saj letala, ki bi ustrezalo potrebam Slovenske vojske (SV), Rusi nimajo", je povedal Erjavec.

"Ladja bo uporabna tudi za naloge in namene zaščite in reševanja" Poudaril je, da bo ladja prispevala k povečanju zmogljivosti na več področjih. Po njegovih besedah ne gre za tipično vojno zmogljivost, saj bo uporabna tudi za naloge in namene zaščite in reševanja. Kot je dejal, tudi na morju lahko pride do ekoloških katastrof, denimo do onesnaženja morja.

"Ne gre za vojaško ladjo, ampak za ladjo tipa obalne straže" S tem nakupom bodo po besedah Erjavca zagotovili možnost 24-urnega udejstvovanja. "Ne gre za vojaško ladjo, ampak za ladjo tipa obalne straže, ki je večnamenska," je poudaril minister, ki je prepričan, da je zapiranje klirinškega dolga z nabavo te ladje "več kot utemeljeno".

V poslanski skupini Zares so presenečeni nad odločitvijo ministra za obrambo Karla Erjavca, ki je napovedal predstavitev podpisane pogodbe o nabavi večnamenskega plovila za potrebe Slovenske vojske. Matej Lahovnik ministra sprašuje, kdaj je 50-metrska ruska topnjača postala večnamensko plovilo in kdo je v imenu vlade, ki je odgovorna za zaprtje klirinškega dolga, to pogodbo podpisal.

"Kot kaže, se minister iz spornega posla z nakupom patrij ni ničesar naučil" "Kot kaže, se minister iz spornega posla z nakupom patrij ni ničesar naučil, saj je še pred časom v parlamentu zagotavljal, da bo od nabave odstopil," trdi poslanec Zares. Po njegovem minister in vladajoča koalicija ocenjujeta, da bo jesen prevroča za sklepanje dvomljivih orožarskih poslov in sta zato z njimi pohitela.

Ministra so pozivali, naj se nabavi odreče Kot zatrjuje, so v Zares ministra in vlado vse od novembra lani pozivali, da naj se nabavi odreče, ker so prepričani, da bi bilo mogoče podobno plovilo kupiti kje drugje bistveno ceneje. "Cena takšnega plovila bi bila namreč po ministrovih besedah glede na pogajanja 34,9 milijona dolarjev, pri čemer bi glede na višino dolga država morala za nakup ladje odšteti še 12,5 milijona dolarjev in to iz državnega proračuna," je zapisal Lahovnik.

Iz ministrovih navedb je razvidno, da bomo morali za ladjo celo doplačati

Iz ministrovih navedb je, kot piše poslanec, razvidno, da zgolj z nakupom ladje klirinškega dolga ne bomo zaprli, ampak bomo morali za ladjo celo doplačati iz državnega proračuna. Slovenski davkoplačevalci pa naj bi po njegovih besedah morali dodati še okoli štiri milijone evrov za posodobitve oborožitve na ladji.

Šrilanka in Vietnam sta isti ladji dobili za manj denarja "Na spletu je namreč moč prebrati, da je za isto ladjo tipa Svetljak denimo Šrilanka leta 1999 plačala le dobrih 18 milijonov dolarjev," je zapisal poslanec Zares. Kot je še dodal, pa je nedavno pridobil tudi informacije o tem, da je leta 2002 dve ladji istega proizvajalca tipa Svetljak kupil Vietnam za ceno 40 milijonov ameriških dolarjev - torej 20 milijonov za eno ladjo. Te navedbe je minister Erjavec zanikal in dodal, da so podatke, ki jih je dobil Lahovnik preverili, a ne držijo.

Vlada naj razmisli o ustanovitvi obalne straže Lahovnik vlado poziva, naj razmisli o ustanovitvi obalne straže. "Večina pomorskih držav ima namreč na različen način organizirane obalne straže, vsem pa je skupno, da je njihov glavni namen racionalno opravljanje nalog, povezanih z varnostjo plovbe, varovanjem teritorialnih voda in interesov v ekonomskih conah," je še zapisal poslanec Zares.