Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 2. 2010,
12.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 2. 2010, 12.55

8 let

Križanič: Morebiten dvig DDV ni več aktualen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Minister za finance in predsednik sveta SD za finance Franc Križanič je povedal, da na ministrstvu z aprilom načrtujejo dvig trošarin na tobak in še nekaj posebnih ekoloških obremenitev.

Križanič je povedal, da morebiten dvig DDV ni več aktualen, da pa načrtujejo modernizacijo prispevka za stavbno zemljišče, ki ga bo nadomestil davek na nepremičninsko premoženje. "Pričakujemo še, da bo ministrstvo za okolje in prostor začelo povečevati CO2 takse," je dejal minister. Pomembna izpeljava sprejetja zakona o upravljanju kapitalskih naložb države Sicer pa so trenutno glavne naloge ministrstva izpeljava sprejetja zakona o upravljanju kapitalskih naložb države in zakona o preoblikovanju Kada in Soda ter končanje strategije razvoja iger na srečo. "Strategija je napisana, sedaj je na mizi tretja verzija, jutri jo bo obravnaval širši strateški svet, nato bo dana v javno razpravo," je povedal Križanič in pojasnil, da odprta vprašanja ostajajo državna navzočnost v velikih družbah, vzpodbujanje grozdenja družb ali ne ter s kakšnimi vzpodbudami povezati igralnice in turistično dejavnost. V ospredju varčevanje države Križanič je povedal še, da so program stabilnosti poslali Evropski komisiji. Slovenija bo izvajala restriktivno, omejevalno politiko za sanacijo javnih financ, v ospredju bo varčevanje. "To bo v javni upravi precej močnejše kot širše," je poudaril. Ukrepi bodo po njegovih besedah zelo boleči in odzivni. "Prek socialnega partnerstva se bodo morali sindikati in vlada odločiti, katere ukrepe bodo izbrali," je dejal.

Za povečanje števila otrok v vrtcih in učencev v razredu

Kot je pojasnil, je eden od primerov možnih ukrepov, da bi bilo treba povečati število otrok v vrtcih in učencev ter dijakov v razredu. "Primeroma sem navedel, kakšni naj bi bili ti ukrepi," je danes poudaril minister in dejal, da bodo to in podobne odločitve morali sprejeti resorni ministri in da se on v odločitev, katero obliko bodo izbrali, ne bo vmešaval.

Predsednik delavske zveze SD Miloš Pavlica je dodal, da je sestavni del načrtovanih strukturnih reform za letos tudi pokojninska reforma, zdravstvena reforma ter prenova delovnopravne zakonodaje in trga dela. "Pričakujem, da bodo partnerji odgovorno pristopili k dialogu," je dejal.

"Rešitve bo treba poiskati v okviru socialnega dialoga," je poudaril Pavlica in opozoril, da je socialni dialog na ravni podjetij sedaj na preizkušnji. Kot je ponazoril, socialni partnerji vsakič, ko komu kaj ni prav, bojkotirajo delo Ekonomsko-socialnega sveta.

Slovenija potrebuje moderne železnice Predstavnik SD za strateško komuniciranje Denis Sarkič je v odsotnosti ministra za promet in predsednika sveta SD za promet Patricka Vlačiča povedal, da je strokovni svet SD za promet minuli teden odločil, da podpira usmeritev Slovenije kot logistične platforme za severno in jugozahodno Evropo. Svet je ocenil, da Slovenija potrebuje moderne železnice ter tako podpira predstavljeni sistem sanacije Slovenskih železnic in ustanovitev proračunskega sklada za financiranje izgradnje železniške infrastrukture, je naštel.

Ne spreglejte