Četrtek,
6. 3. 2008,
15.18

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 6. 3. 2008, 15.18

8 let, 6 mesecev

Komisija: Funkcionar računskega sodišča naj dostavi odločbe za dohodnino svoje soproge

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Komisija je po zakonu o preprečevanju korupcije sprejela sklep, naj Tomaž Vesel, funkcionar računskega sodišča, v enem mesecu predloži soprogino odločbo o dohodnini za leto 2004, 2005 in 2006.

Parlamentarna komisija je sklep sprejela na podlagi zaprosila protikorupcijske komisije, ki je zoper funkcionarja računskega sodišča prejela anonimno prijavo.

Vsebina in zahteva prijave zadev presega pooblastila državnozborske komisije Člani parlamentarne komisije so se med drugim seznanili s prijavo zaradi suma korupcije zoper predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa in zaposlenega pri komisiji zaradi domnevno spornega načelnega mnenja številka 90, ki jo je vložil direktor Davčne uprave RS Ivan Simič. Vsebina in zahteva prijave zadev presega pooblastila državnozborske komisije, so sporočili iz DZ.

Komisija DZ se je seznanila s poročilom o vsebini in obsegu nadzora nad premoženjskim stanjem ter ugotovitvah in mnenjih komisije za preprečevanje korupcije, povezanih z nezdružljivostjo, darili in poslovanjem za obdobje od 20. septembra 2007 do 21. decembra 2007 ter s poročilom za obdobje od 22. junija 2007 do 20. septembra 2007.

Pomisleki ob podajanju načelnih mnenj protikorupcijske komisije V razpravi ob obravnavi obeh poročil so člani parlamentarne komisije izpostavili pomisleke ob podajanju načelnih mnenj protikorupcijske komisije, ki lahko po njihovem mnenju ob neustrezni medijski izpostavitvi povzroči diskreditacijo in omalovaževanje določenega funkcionarja ter s tem neupravičeno posega v njegovo integriteto.

Posebej so izpostavili primer Pavla Ruparja Posebej je bil izpostavljen primer nekdanjega poslanca Pavla Ruparja, kateremu je bil v načelnem mnenju podan sum obstoja korupcije. Ker se je na koncu izkazalo, da ne gre za utemeljen sum kaznivega dejanja, je komisija zadevo zaključila. Člani komisije so ob tem soglasno izrazili pomisleke in pozvali protikorupcijsko komisijo, da ob izdaji načelnih mnenj z moralno etičnega vidika medije obvešča tudi po tem, ko komisija zaključi postopek, ne glede na odločitev.