Torek,
3. 6. 2008,
15.50

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 3. 6. 2008, 15.50

8 let, 5 mesecev

Koliko hrane bodo lahko turisti prinesli na Hrvaško?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Hrvaško ministrstvo za turizem je predlagalo kmetijskemu ministrstvu, naj razmisli o spremembah pravilnika o prepovedi vnašanja mesa in mleka ter mlečnih in mesnih izdelkov

Ministrstvo za turizem predlaga spremembo po tem, ko je nov pravilnik na Hrvaškem začel vejlati s 1. junijem. Trdijo, da je kmetijsko ministrstvo nov pravilnik sprejelo samovoljno. Pravilnik prepoveduje vnos živil živlaskega izvora na Hrvaško. Predvsem češki turisti zelo razburjeni Novi pravilnik, za katerega hrvaški minister za turizem Damir Bajs pričakuje, da bo kmalu začasno umaknjen, je izzval burne reakcije turistov, predvsem na Češkem. Na Češkem so pravilnik razumeli kot neposreden udarec za češke turiste, ki jih češke agencije na hrvaško vabijo s popusti do 40 odstotkov.

"Krive tudi slovenske vinjete"

Hrvaški časnik Slobodna Dalmacija napoveduje, da bo letos na Hrvaškem pol milijona manj nočitev. Časnik kot vzrok za manj nočitev navaja tudi napovedane drage slovenske vinjete.

Slovenska veterinarska uprava pa je sporočila, da ni pristojna za izdajanje kakršnih koli potrdil za sporne izdelke, ki jih potniki nosijo kot del osebne prtljage.

Cariniki bi dopuščali hrano za en obrok Kot je poročal Večernji list, na kmetijskem ministrstvu sicer zagotavljajo, da zaradi novega pravilnika na meji ne bo težav, če bodo potniki imeli nekaj hrane, potrebne zgolj za potovanje. Cariniki naj bi tako dopuščali hrano za en obrok. Spomnili pa so, da so že imeli primere, ko so v turističnih avtobusih pri vstopu na Hrvaško odkrili tudi po sto kilogramov mesa.

Inšpektorji pripravljajo seznam dovoljeni izdelkov Sicer pa so tudi na kmetijskem ministrstvu napovedali, da bodo preložili uveljavljanje večine spornih predpisov. Kot je objavila Slobodna Dalmacija, kmetijski inšpektorji že določajo izdelke, ki jih bodo tisti, ki prihajajo na Hrvaško, lahko prenesli čez mejo. Končno odločitev naj bi objavili ta teden.

"Sprejemamo predpise EU" Hrvaška je o uveljavitvi spornega pravilnika obvestila diplomatska predstavništva v Zagrebu in pojasnila, da bo na ta način sprejela predpise Evropske unije, ki urejajo promet mesa in mleka ter mesnih in mlečnih izdelkov v države unije.

Tudi Črna gora? Omejitve vnosa hrane bo sicer v prihodnjih dneh uvedla tudi Črna gora. Kot so sporočili s črnogorskega ministrstva za turizem, bodo lahko potniki ob vstopu v državo prinesli do kilogram suhega sadja ali zelenjave, pet litrov vode, dva litra brezalkoholne pijače in liter alkoholne pijače, poroča makedonska tiskovna agencija Makfax.