Sreda,
1. 10. 2008,
15.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 10. 2008, 15.23

8 let

Kocijančičeva pozdravila bruce ljubljanske univerze

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Odgovornost predavateljev ljubljanske univerze je, da študente vzgojijo v etične in široko razgledane ter razmišljujoče intelektualce, je dejala rektorica Univerze v Ljubljani Andreja Kocijančič.

V nagovoru bruckam in brucem ob začetku novega študijskega leta je Kocijančičeva spomnila, da je ljubljanska univerza med 500 najboljšimi univerzami na svetu, k njej pa lahko pristopijo le najboljši. Za nove študente, ki se jim je zahvalila za izbiro njihove univerze, pa je dejala, da so "najboljši med najboljšimi iz vaše generacije". Univerza - drugi dom študentov Kot je še dodala, diploma Univerze v Ljubljani zagotavlja njenim diplomantom, da lahko enakopravno konkurirajo za najodgovornejša delovna mesta doma in v tujini. Staršem bruck in brucev pa je rektorica zagotovila, da bodo dobro skrbeli za njihove otroke, ki jim bo univerza postala "drugi dom".

Na poti do diplome bodo študentom po besedah rektorice namreč stali ob strani tutorji tako iz vrst profesorjev kot študentov, študente pa je spodbudila tudi, naj izkoristijo možnost, da del študijskih obveznosti opravijo na drugi univerzi, po možnosti v tujini.

"Po diplomi se naša skrb za vas ne bo končala" "Ko boste dobili diplomo, se naša skrb za vas ne bo končala," je še poudarila Kocijančičeva, ki je študentom zagotovila, da jim bodo na univerzi že med študijem pomagali in svetovali pri izbiri predmetov, to pa jim bo omogočilo, da bodo po končanem študiju našli mesto v družbi, ki jim pripada.

Ljubljanski podžupan Aleš Čerin je brucem zaželel, da bi čim bolj uspešno študirali ter postali uspešni strokovnjaki. In dodal, "da boste čez leta zamenjali nas na teh pozicijah".

Čerin: Študijska leta so najlepša leta v življenju Kot je spomnil Čerin, so študijska leta najlepša leta v življenju. Študente pa je med drugim prosil, da se jim pridružijo "pri tem, da bo Ljubljana še naprej najlepše, najbolj urejeno, najbolj kulturno, najbolj varno mesto na svetu".

Zbrane študente sta pozdravila tudi predsednik študentskega sveta ljubljanske univerze Nejc Brezovar in predsednik Študentske organizacije Univerze v Ljubljani Tomaž Černe.

Študente je nagovoril tudi predsednik države Posebno izjavo ob začetku študijskega leta je pripravil tudi predsednik republike Danilo Türk, v kateri je študentkam in študentom zaželel uspešen študij in prijetno študentsko življenje, ki je pomemben in nepozaben del študija. Profesorjem in drugim, ki sodelujejo v pedagoškem procesu, pa Türk želi čim več iskrenega pedagoškega veselja za delo z mladimi ljudmi.

"Študentje so najbolj kritičen del naše družbe" Kot pravi Türk, so študentje najbolj kritičen del naše družbe, zato je prav, da spremljajo vsa družbena dogajanja, da jih kritično ocenjujejo in odgovorno sprejemajo tako naloge, ki jih nalaga študij, kot tudi tiste, h katerim jih zavezuje znanje.

"Več kot vemo, bolj smo odgovorni za vse procese in dogodke po celem svetu" "Več kot vemo, bolj smo odgovorni za vse procese in dogodke v bližnjem okolju, Evropi in po celem svetu. Prav študentske zaveze k znanju in k uporabi znanja za dobro človeka pa predstavljajo najmočnejše orodje in najresnejši prispevek k miru, medsebojnemu spoštovanju in mednarodni solidarnosti," je prepričan predsednik.

V Novi Gorici imajo težave Začetek študijskega leta na Univerzi v Novi Gorici (UNG) zaznamujejo težave z uporabnim dovoljenjem za matično stavbo univerze v Rožni Dolini. Zaradi odločbe inšpekcije so tako ustavili raziskovalno dejavnost ter preselili del študentov, sicer pa je prvi študijski dan potekal normalno, je povedal predsednik UNG Danilo Zavrtanik.

Z vpisom je začela tudi prva samostojna visoka šola na Koroškem Z vpisovanjem rednih študentov pa je po prejemu državne koncesije začela tudi Visoka šola za tehnologijo polimerov iz Slovenj Gradca, ki je prva šola v Sloveniji s tovrstnim programom in prva samostojna visoka šola na Koroškem. Vpisanih je 23 študentov iz vse Slovenije, v.d. dekanice visoke šole Silva Roncelli-Vaupot pa je z vpisom zadovoljna.

Mariborski medicinci so za začetek pripravili promocijsko prireditev DocFest Za začetek novega študijskega leta so člani Društva študentov medicine Maribor pripravili promocijsko prireditev z naslovom DocFest. Na več stojnicah pred stavbo rektorata mariborske univerze, v kateri domuje tudi Medicinska fakulteta, so predstavili projekte društva in njegovo mednarodno dejavnost. Naprodaj je bila študijska literatura.

V Mariboru so za socialno ogrožene študente namenili 64.000 evrov pomoči Solidarnostni sklad Študentske organizacije Univerze v Mariboru pa je objavil razpis, na podlagi katerega bo v študijskem letu 2008/2009 socialno ogroženim študentom namenil 64.000 evrov pomoči. Sredstva iz razpisa so namenjena za plačilo bivanja in prehrane med študijem, študenti pa lahko do 15. oktobra zaprosijo le za eno obliko pomoči.