Petek,
11. 4. 2008,
14.33

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 11. 4. 2008, 14.33

8 let, 6 mesecev

KGZS s pobudo za presojo ustavnosti obdavčevanja subvencij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Obdavčenje subvencij je med kmeti v zadnjih tednih sprožajo val ogorčenja, tako da nekateri razmišljajo tudi o protestnih aktivnostih.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) je pripravila pobudo za oceno ustavnosti nekaterih članov zakona o dohodnini in predpisa ministrstva za finance o višini pavšalnih subvencij. Več kot 200 klicev dnevno Zbornica je v preteklih tednih in dnevih beležila več kot 200 klicev dnevno, ki so se nanašali na obdavčenje subvencij. "Velika večina klicateljev je poleg svojega ogorčenja izražala tudi velik interes, da bi vložili ustavno pobudo," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnila vodja sektorja za pravne zadeve pri KGZS Polona Sladič. Pobudo naj bi vložili še danes Ker zbornica kot pravna oseba pri zakonu o dohodnini nima konkretnega pravnega interesa, je zbornica pobudo le pripravila, danes pa sta jo javno podpisala člana zbornice Florijan Šraj in Bojan Dulmin. Pobudo naj bi vložili še danes.

Za razveljavitev dela zakona in za začasno zadržanje izpodbijanih predpisov

V pobudi predlagajo razveljavitev zakona o dohodnini v delu, ki predstavlja pravno podlago za pavšalno pripisovanje subvencij, ter odpravo podzakonskega akta, ki ga je izdalo ministrstvo za finance in govori o povprečnem znesku subvencij na hektar kmetijskih in gozdnih zemljišč ter na panj za leto 2007 in znesku katastrskega dohodka za oljčne nasade.

Hkrati predlagajo začasno zadržanje teh izpodbijanih predpisov, da bi preprečili nastanek težko popravljivih posledic. Potem ko so kmetje kot davčni zavezanci že prejeli odločbe o odmeri obveznosti iz kmetijstva, iz katerih izhaja, da se jim poleg katastrskega dohodka pripisane tudi povprečni zneski subvencij, se jim namreč kmalu obeta izračun dohodnine, kamor bodo ti zneski vključeni, hkrati pa se bo kmalu odločalo o uradnih socialnih transferjih.

"Pri socialnih transferjih pa je katastrski dohodek pomemben dejavnik. Gre za plačila programov v vrtcih, pravico do otroškega dodatka, državne štipendije, varstveni dodatek ipd. Ocenjujemo, da zaradi izvrševanja teh predpisov lahko nastopi težko popravljiva škoda, ki pa jo lahko preprečimo, če se to zadrži," je pojasnila Sladičeva. Prav s tem namenom ustavnemu sodišču predlagajo, da vložene pobude obravnava prednostno.

Zaradi spornih pavšalnih subvencij se na terenu po Pribožičevih besedah pojavljajo tudi zahteve po protestih. "Nismo za to, da se na vsak način gre na cesto, ampak če ne bo rešitev prek pravnih poti, potem seveda bomo morali poslušati svoje članstvo, ki nas voli, in iti na ceste," je povedal.