Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 6. 2015,
7.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

analiza Telekom Slovenije privatizacija vlada SDH Miro Cerar Dejan Židan Karl Erjavec Dušan Mramor Alenka Bratušek

Ponedeljek, 8. 6. 2015, 7.09

8 let

Kdo ne zna šteti do tri?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Mama, koliko je dva in ena?" "Sine, saj to vendar znaš izračunati." "Da, ampak bolijo me prsti, lahko rezultat v zvezek vpišeš ti?" "Ne, sine, tudi mene bolijo prsti, potrudi se in ga vpiši sam."

Približno tako je videti igranje namiznega tenisa, popularno imenovanega pingpong, med vlado, v kateri SD trenutno ni preveč udobno sedeti, in nadzorniki Slovenskega državnega holdinga, ki se kot hudič križa bojijo skleniti privatizacijski "posel stoletja", zaradi katerega jih bodo pribijali na križ.

Trhli Dejan Židan Nadzorniki niso edini, ki se bojijo križev in pribijanja zaradi prodaje Telekoma Slovenije, je pokazala več kot sedemurna izredna seja vlade na gospodov dan. V največji vladni stranki SMC in v drugi po koalicijski velikosti DeSUS ne zaostajajo preveč. Še najbolj premočrtna je SD, čeprav je prav zabavno poslušati trhle argumentacije kmetijskega ministra Dejana Židana proti privatizaciji.

Recimo tisto, da naj se vlada seznani s tem, da SDH ni podal soglasja k prodaji, in da naj zato ustavi prodajni postopek. Kot da Dejan Židan ne zna šteti do tri oziroma pošteno prebrati odločitve SDH, ki je prodajo podprl ter jo označil za "primerno in ekonomsko utemeljeno", a si ni upal sprejeti dokončne odločitve.

Še več, Židan je zavajal, da je SDH ugotovil, da Cinven ni strateški kupec, čeprav so v holdingu opozorili le na to, da ni pravno jasno, kaj pomeni strateškost investitorja. SDH celo ugotavlja, da bi bil Cinven odgovoren lastnik in da bi Telekomu Slovenije omogočil obsežna vlaganja v infrastrukturo in omrežje …

Mojster namiznega tenisa Miro Cerar Kako prepričljiva sta predsednik vlade in SMC Miro Cerar ter finančni minister Dušan Mramor, ko vračata žogico SHD? Ne preveč. Če je premier v petek dejal, da bo vlada opravila svojo dolžnost in se ne bo izmikala odločitvi, ter SDH označil za "tako imenovano neodvisno institucijo", ki potrebuje temeljito prenovo, ni povsem jasno, zakaj je na gospodov dan žogico vrnil instituciji, ki ni sposobna sprejemati samostojnih odločitev. Ob tem je treba poudariti, da je vlada kot skupščina najvišji organ SDH in bi lahko sprejela končno odločitev.

Kljub temu je Dušan Mramor kot enega od razlogov za vrnitev žogice SDH navedel zahteve Evropske komisije in OECD. SDH mora sprejemati odločitve, sicer ga ne potrebujemo, je dejal finančni minister. Bo Mramor SDH ukinil, čeprav Evropa zahteva, da imamo institucijo, ki bo odločala strokovno?

Vplivna Alenka Bratušek Še bolj zanimivo pa je vprašanje, zakaj finančni minister ni poskrbel za izbiro novih nadzornikov SDH, ki so bili imenovani že v času vlade Alenke Bratušek. Koliko časa je v sedlu Cerarjeva vlada? Osem mesecev in 22 dni.

Predsednik DeSUS in zunanji minister Karl Erjavec nas je na nedeljski vladni maši razveselil, saj je ob predčasnem odhodu z vlade dal pisno pojasnilo, kakšen sklep podpira.

Spomnimo: ko je vlada glasovala o strategiji upravljanja državnega premoženja, Erjavca ni bilo na seji. Po potrditvi dokumenta, za katerega so glasovali tudi ministri DeSUS, pa je iz tujine sporočil, da ga ne podpira. Zatrdil je, da je dal svojim ministrom jasna ustna navodila, da mora Zavarovalnica Triglav ostati strateška naložba.

Takrat smo morali nejevoljnega zunanjega ministra vprašati, ali njegovi ministri ne znajo šteti do tri, saj so imeli vendar zelo jasno navodilo. Zdaj vemo, da potrebujejo še pisno navodilo.

Skrite želje SDH ima jasna pisna navodila vlade, da mora prodati Telekom Slovenije. Najbolj tragikomično bi bilo, če bi se zaradi časovne stiske, saj Cinven pričakuje odgovor do sredo, tako zapletlo, da posel ne bi bil izpeljan.

Morda pa si glavni akterji tretjega poskusa privatizacije po tihem želijo, da bi posel padel v vodo. V tem primeru bomo gledali množično pribijanje na križ, a nihče od akterjev se ne bo mogel izogniti temu, da bo med žrtvami križanja.

Ne spreglejte