Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Sreda,
25. 5. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

32

Natisni članek

Aleš Primc Blaž Vodopivec Franc Kangler Mitja Čander Božidar Novak Dragutin Mate Romana Jordan Damir Črnčec politične stranke Dimitrij Rupel Andrej Čuš desnica SDS Janez Janša Janez Janša

Sreda, 25. 5. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Kdo je lahko SDS-ov Kangler?

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

32

Janez Janša | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

"Vsakdo, ki je izstopil iz SDS, je pozneje politično potonil," glede morebitne nove stranke Andreja Čuša opozarja politični analitik Božidar Novak.

Andrej Čuš je v ponedeljek zapustil poslansko skupino in stranko SDS. Delo v državnem zboru bo nadaljeval kot samostojni poslanec. Napoveduje tudi ustanovitev programskega sveta, v katerega želi vključili strokovnjake z različnih področij, kar velja razumeti kot podlago za ustanovitev nove stranke.

Črnčec hvali Čuša, Turk se sprašuje, ali so odhodi dobri, Rupel presenečen

Pomenljiv je bil včerajšnji tvit nekdanjega prvega moža Sove Damirja Črnčeca, ki je zapisal: "Sreča spremlja hrabre! Hrabrost je Andrej Čuš pokazal v času nezakonite migrantske invazije, o sreči pa bodo presodili volivci. Vse dobro!" Ravno Črnčeca nekateri povezujejo z morebitno Čuševo stranko. Poskušali smo ga priklicati, a brez uspeha.

Čuš je presenečen nad številnimi pozitivnimi odzivi, ki jih je prejel po odhodu iz SDS.  | Foto: Matej Povše Čuš je presenečen nad številnimi pozitivnimi odzivi, ki jih je prejel po odhodu iz SDS. Foto: Matej Povše

Nekdanji minister Žiga Turk je ob Čuševi javni najavi izstopa poudaril, da se mora stranka SDS vprašati, če je dobro, da taki perspektivni kadri odhajajo. "In če ni, analizirati, zakaj se to dogaja," je zapisal. Nad Čuševim izstopom je bil presenečen nekdanji zunanji minister in član SDS Dimitrij Rupel, še posebej zato, ker je bil Čuš visoko v strankini hierarhiji. Za najmlajšega poslanca DZ sicer pravi, da gre za sposobnega politika.

Kaj bo zagovarjala nova stranka?

Po naših informacijah bi naj imela Čuševa stranka sledeči program:

  • Za privatizacijo, vendar bi "paradne konje" slovenskega gospodarstva ohranil v domači lasti,
  • protimigrantski program,
  • omejitev poslanskega mandata na dva mandata in
  • evroskeptičnost po vzoru nemške AfD (Alternativa za Nemčijo).

Poslanec presenečen, stranke ne izključuje

Čuš dan po izstopu pravi, da je presenečen nad številni pozitivnimi odzivi, ki jih je prejel po odhodu iz SDS. Kot nam je dejal, je njegov prvi cilj ustanovitev strokovnega sveta, v katerega želi zvabiti strokovnjake, s pomočjo katerih bo deloval v državnem zboru. Ob tem ne izključuje možnosti, da lahko to preraste v politično stranko, a pravi, da je za razmišljanje o tem še prezgodaj.

Politični prostor na desnici postaja vse bolj zasičen. Franc Kangler je v Mariboru ustanovil Novo ljudsko stranko Slovenije (NLS), novo stranko je napovedal Aleš Primc, nekdanji član SDS pa namerava ustanoviti desnoliberalno stranko.

 | Foto: Matjaž Vertuš Politični prostor na desnici postaja vse bolj zasičen. Franc Kangler je v Mariboru ustanovil Novo ljudsko stranko Slovenije (NLS), novo stranko je napovedal Aleš Primc, nekdanji član SDS pa namerava ustanoviti desnoliberalno stranko. Foto: Matjaž Vertuš

Lahko Čuš preživi v poplavi novih desnih strank?

Pa je Andrej Čuš dovolj karizmatičen politik, da bi lahko okoli sebe zbral nekdanje člane SDS? To bi bila namreč že četrta nova stranka na desnici. Franc Kangler je pred dnevi v Mariboru ustanovil Novo ljudsko stranko Slovenije (NLS), lani decembra je ustanovitev svoje stranke napovedal Aleš Primc, desno-liberalno stranko pa napoveduje Blaž Vodopivec, še en nekdanji član SDS.

Dimitrij Rupel poudarja, da je čas za novo (zmerno) stranko na desni sredini. "Sam podpiram vse demokratične procese, ki bi spremenili stvari na bolje in s katerimi bi se nehalo pehanje za deleže pridobitev socializma," nam je dejal Rupel, ki pa, kot pravi, nima podrobnejšega pregleda dogajanja znotraj SDS, da bi lahko ocenil, zakaj prihaja do izstopov iz stranke.

Nujno je povezovanje, odprtost, strpnost in dialog

"Vsaka nova ideja na desnici je dobrodošla, a treba se je zavedati, da je to tek na dolge proge. Do sprememb ne more priti čez noč," opozarja Mitja Čander. | Foto: Marko Vanovšek "Vsaka nova ideja na desnici je dobrodošla, a treba se je zavedati, da je to tek na dolge proge. Do sprememb ne more priti čez noč," opozarja Mitja Čander. Foto: Marko Vanovšek

Kot pravi publicist in kulturnik Mitja Čander, je v zadnjem času opazna želja po določeni prevetriti na slovenski desnici. V tej luči pa velja razumeti tudi pobude za nove stranke.

A kot poudarja, morajo ti akterji razmisliti tudi o morebitnem povezovanju. "Vsaka nova ideja je dobrodošla, a treba se je zavedati, da je to tek na dolge proge. Do sprememb ne more priti čez noč," opozarja. Zato poudarja povezovanje, odprtost, strpnost in dialog, saj po njegovem prepričanju v slovenskem političnem prostoru tega primanjkuje.

Čuševo napoved oblikovanja programskega sveta sicer pozdravlja, a opozarja, da je to za enega poslanca velik zalogaj.

"Ne vem, kdo je Andrej Čuš"

Božidar Novak ne verjame, da bi Andrej Čuš lahko ogrozil Janšev primat na desnici.  | Foto: Božidar Novak ne verjame, da bi Andrej Čuš lahko ogrozil Janšev primat na desnici.

Politični analitik Božidar Novak glede izstopa Čuša pravi, da nima kaj komentirati, saj da poslanca ne pozna. O tem, zakaj prihaja do odstopov iz SDS, pa pravi, da "nima pojma, saj vsakih nekaj mesecev kdo prestopi. To sta med drugim storila tudi Jani Möderndorfer in Bojan Dobovšek".

Na vprašanje ali je Andrej Čuš dovolj močan in karizmatičen, da bi k sebi zvabil nekdanje člane stranke, kot so Dragutin Mate, Romana Jordan in Žiga Turk, vsi našteti so namreč nekdanji člani SDS, pa Novak odgovarja: "Vsak, ki je izstopil iz SDS, je pozneje politično potonil."

Ne spreglejte